Ferari preti istupanjem iz Formule 1!

Predsednik Ferarija Serđo Markione zapretio je napuštanjem Formule 1 ukoliko se ne promene neke odluke planirane za 2021. godinu.

AKIzvor: B92 Svet
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Novi vlasnik F1 (Liberty Media) otkrila je planove za budućnost u kojem je cilj smanjenje troškova, ali promene koje se zahtevaju će timove samo koštati više nego sad.

Među tim planovima su modifikovani motori sa većim brojem obrtaja, jačim KERS-om, te standardizacija pojedinih delova motora.

Svoj glas protiv ovog su već podigli u Mercedesu i Renou, smatrajući da će njihovi troškovi zbog toga bivi veći, a sada se pobudnio tim kojem je F1 u DNK – Ferari.

"U planovima Liberti medija ima nekoliko dobrih namera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali s nekoliko stvari se nužno ne slažem. Činjenica je da će doći do promena u strateškom razvoju i vidimo da će se Formula 1 od 2021. promeniti, a to će Ferari prisiliti na donošenje nekih odluka. Mora biti apsolutno jasno da ako ne pronađemo niz rešenja čiji će rezultati biti korisni za održavanje robne marke i tržišta, te jačanja jedinstvenog Ferarijevog položaja, mi nećemo sudelovati. Ono što znam jeste da je Formula 1 deo našeg DNK od kada smo osnovani, pa nije kao da se možemo drugačije definisati, ali ne želimo sudelovati u sportu ako promeni svoje prepoznatljivo lice", rekao je Markione.

Nagađa se da Ferariju ne smetaju najavljene promene u vezi sa motorima i bolidima, već preraspodela prihoda kako bi se pomoglo manjim i siromašnijim ekipama.

Ferari je drugi u poretku konstruktora ove sezone sa 140 bodova iza lidera Mercedesa, dve trke pre kraja. Sebastijan Fetel je u nedelju izgubio šanse da osvoji titulu, zaostaje 56 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.