Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.07.2016.

13:40

Kontakt Mercedesa u finišu, pobeda Hamiltona!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Austrije u dramatičnom finišu u kojem je izbacio Nika Rozberga u poslednjem krugu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Kontakt Mercedesa u finišu, pobeda Hamiltona!
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Hamilton je nekoliko krivina pre kraja u direktnom duelu sa Rozbergom došao do prvog mesta – prvo ga je napao, Nemac je pogrešio i došlo je do kontakta, posle čega je Nikov bolid ostao u lošem stanju.

Britanac je pobegao, Rozberg je završio na četvrtom mestu, dok su se na podijumu našli još Maks Ferstapen i Kimi Raikonen sa skoro šest sekundi zaostatka.

Na Red Bul Ringu bilo je nekoliko važnih trenutaka – prvo su mehaničari onemogućili Hamiltona da zadrži vođstvo u prvoj trećini trke, da bi potom Sebastijan Fetel morao da odustane jer mu je eksplodirao zadnji desni pneumatik.

Sve je to iskoristio Rozberg, izbio na čelo, a posle neverovatne druge greške u boksu aktuelnog šampiona, činilo se da će trijumfovati. Međutim. Hamilton je još jednom pokazao da je najbolji kada je sateran uza zid, pa je bukvalno iz inata krenuo u silovite napade.

Oni su rezultirali već opisanim kontaktom koji je odlučio konačnog pobednika, što je ukupno 46. trijumf momka iz Stivenedža.

Kada su putem radija iz boksa posle čestitki rekli Hamiltonu da to "nije rezultat koji smo očekivali", Hamilton je uzvratio: "Bio sam sa spoljne strane, nisam ja udario".

Formula 1 saopštila je da je Rozberg pod istragom zbog incidenta u poslednjem krugu.

Rozberg je zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu sa 152 boda, a Hamilton je drugi sa 141.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već 10. jula Velikom nagradom Britanije na Silverstonu.

Rezultati trke za Veliku nagradu Austrije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:27:38.107
2. Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul + 5.719
3. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 6.024
4. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 16.710
5. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 30.981
6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 37.706
7. Roman Grožan (Francuska) Has + 44.668
8. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + 47.400
9. Valteri Botas (Finska) Vilijams + jedan krug
10. Paskal Verlajn (Nemačka) Menor + jedan krug
11. Esteban Gutijeres (Meksiko) Has + jedan krug
12. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno + jedan krug
13. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + jedan krug
14. Kevin Magnusen (Danska) Reno + jedan krug
15. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug
16. Rio Harjanto (Indonezija) Meno + jedan krug
odustali:
Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija
Fernando Alonso (Španija) Meklaren
Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija
Felipe Masa (Brazil) Vilijams
Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari
Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Niko Rozberg 153
2. Luis Hamilton 142
3. Sebastijan Fetel 96
4. Kimi Raikonen 96
5. Danijel Rikardo 88
6. Maks Ferstapen 72

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 295
2. Ferari 192
3. Red Bul 168
4. Vilijams 92
5. Fors Indija 59
6. Toro Roso 36

Tok trke:

Odmah na startu trke u Austriji videli smo uzbuđenje – Hulkenberg je loše krenuo, pao na petu poziciju, što su iskoristili Baton i Raikonen i popeli se na pozicije iza vodećeg Hamiltona. Već u trećem krugu videli smo prvo odustajanje, a trku je završio Danil Kvjat zbog tehničkih problema.

U međuvremenu, vodeći u generalnom plasmanu Niko Rozberg počeo je da ubrzava – u šestom krugu pretekao je Hulkenberga i došao do četvrtog mesta, da bismo u sledećem videli veliku borbu Raikonena i Vetela za drugu poziciju, pošto je Baton počeo naglo da pada.

Početkom 15. kruga Hamilton je imao nešto više od 3,5 sekunde prednosti u odnosu na Finca, ona je počela da raste, dok je Rozberg kasniop skoro pola minuta.

Britanac je u tim trenucima i dalje bio na ultramekim gumama, da bi potom pale i prve kapi kiše na Red Bul Ringu.

Luis je održavao skoro 4 sekunde viška u odnosu na pratioce, ali je u 22. krugu morao u boks i mehaničari su bili nešto sporiji, pa se na stazu vratio iza klupskog kolege.

U tom trenutku poredak prve trojice bio je Fetel, Rozberg, Hamilton, a onda se dogodio najvažniji trenutak trke. Tokom 26. kruga zadnji desni pneumatik na bolidu Sebastijana Fetela je eksplodirao, on se zakucao u zid i na stazu je izašao ’sejfti kar’.

Mnogi vozači su odlučili da odu do svojih boksova jer su svakako morali da prođu kroz taj deo dok se staza ne očisti, a u 32. krugu, nakon izlaska, vođstvo je preuzeo Nemac i počeo da povećava razliku. U međuvremenu, organizatori su saopštili da je protiv Magnusena pokrenut postupak zbog konstantnog frustriranja Verlejna, a po pet sekundi kazne zbog ubrzavanja u pit stopu dobili su Hulkenberg i Grožan.

Ušlo se u nešto mirniji deo trke što se tiče borbe za titulu, pre nego što je u 55. minutu viđen možda i odlučujući detalj trke, ponovo na štetu aktuelnog šampiona. Prvo je Niko Rozberg otišao u boks i relativno lako završio posao.

Odmah potom red je bio na Hamiltona, pa su mehaničari drugi put pogrešili prilikom zamene guma i on se na stazu ponovo vratio kao trećeplasirani. Na prvom mestu bio je Maks Ferstapen koji se suočio sa konstantnim pritiskom dvojice iz Mercedesa.

Dva puta je eskivirao Nika, ali je treći put popustio i tada je Rozberg napravio solidnu prednost u odnosu na Hamiltona. Prestigao je momka iz Haselta i pojačao gas, dok je Englez ostao iza. Usledile su dve uske krivine i pre nego što je obišao mladog vozača, Luis je imao sekundu i po zaostatka.

Međutim, sve to stalo je u poslednji krug u kojem je odlučen pobednik. Hamilton je bio rešen da prestigne klupskog kolegu, nekoliko puta ga je bezuspešno napadao, ali je bio 'u retrovizoru'. Na ulasku u krivinu dva desio se incident dvojice vozača – Hamilton krenuo u napad, ali je sa spoljne strane želeo da ga pretekne, ali Rozberg u tom trenutku nije uopšte kočio i došlo je do kontakta. Nijedan od njih dvojice nije držao trkačku liniju u tom trenutku, branilac titule je izleteo sa staze posle incidenta, ali je uspeo da se vrati i potom pretekne Rozberga.

Obojici su bolidi oštećeni u tom incidentu, Rozbergu više, pa je on do cilja pao na četvrto mesto, iza Maksa Ferstapena u bolidu Red Bula i vozača Ferarija Kimija Raikonena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve