Nova vest
Auto-moto

Sreda, 30.09.2015.

11:05

Ferstapen konačno dobio vozačku dozvolu

Vozač ekipe Toro Roso Maks Ferstapen u sredu je napunio 18 godina, što znači da je konačno dobio vozačku dozvolu, pošto je položio ispit.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Mladi Holanđanin je ove godine postao najmlađi vozač u istoriji Formule 1 i ujedno koji nije bio punoletan kada je debitovao u šampionatu.

Ferstapen je bio potvrđen kao vozač italijanskog tima još u avgustu prošle godine, kada nije imao ni 17 godina, što je izazvalo različita mišljenja ljudi u Formuli 1, ali i ljubitelja tog sporta.

Može se reći da je mladi Ferstapen, sin bivšeg vozača Josa, opravdao očekivanja, pošto je svojom vožnjom zaradio više navijača, nego onih što ga ne vole. Na stazi je u određenim situacijama bio nemilosrdan, na stazama na kojima je teško preticanje je napadao, ali je imao i neke početničke greške. Ipak, najvažnije je to da je pokazao da zaslužuje mesto u Formuli 1, a najbolji rezultat ostvario je na Velikoj nagradi Mađarske, na kojoj je zauzeo četvrto mesto.

Zbog Ferstapenovog ulaska u Formulu 1, Svetska automobilska federacija (FIA) je čak promenila pravila, pa od naredne godine neće biti moguće da se u šampionatu nađe vozač mlađi od 18 godina. Jer, ako ne poseduje vozačku dozvolu, onda ne može da vozi ni u Formuli 1.

Srećom po mladog Holanđanina, rođenog u Belgiji, on iskustva sa vožnjom drumskih automobile ima, iako je dozvolu dobio tek u sredu, a u prilog tome ide njegova vožnja sa ocem ulicama Monte Karla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve