Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 22.12.2014.

13:55

Vilnev: Ferstapen uvreda za F1

Šampion Formule 1 iz 1997. godine Žak Vilnev rekao je za debi Maksa Ferstapena u šampionatu sledeće sezone da je to uvreda za sport.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ferstapen će postati najmlađi vozač u istoriji Formule 1, pošto će voziti za Toro Roso sa samo 17 godina.

„Da li bi trebalo da kažem istinu? Mislim da je Maks uvreda za Formulu 1? Da li u Red Bulu shvataju da stavljaju dete u bolid Formule 1?“, rekao je Vilnev.

Odluku Red Bula, odnosno ekipe Toro Roso, kritikovali su mnogi, zato što Ferstapen ima samo jednu sezonu u jednosedima iza sebe, a pre toga je jedino vozio karting. Zbog toga je Svetska automobilska federacija odredila starosnu granicu od 18 godina, koja će početi da važi 2016. godine, ali Vilnev smatra da to nije dovoljno.

Granica bi trebalo da bude 21 godina. Ne sumnjam da je on brz, ali nema nikakvo iskustvo. Evo, ja sam stigao u Formulu 1 sa 25 godina, a pre toga sam pobeđivao u Indikaru. Pre nego što se borite za život sa drugima, morate da učite, a Formula 1 nije ta koja treba da uči. Treba da stignete u Formulu 1 kao pobednik i sa dosta iskustva. Formula 1 nije mesto za razvoj vozača“, istakao je Vilnev.

Bivši vozač Vilijamsa ističe da su današnji bolidi previše brzi i laki za vožnju, pa samim tim ne mogu da pruže veliki izazov vozačima kao što je Ferstapen, što škodi imidžu Formule 1.

Debi jednog 17-godišnjaka je negativna poruka za Formulu 1 i mislim da reakcije nisu bile toliko pozitivne, koliko je Red Bul očekivao. Ferstapen je stigao, odradio deset krugova i odmah izgleda sjajno. Izgleda kao da skoro svako može da vozi bolid Formule 1, dok su u vreme mog oca vozači smatrani za heroje za volanom nemogućih čudovišta. Formula 1 me je impresionirala kada sam stigao, čak iako sam došao iz Indikara. Ali, ova Formula 1 nije uzbudljiva, bolidi izgledaju sporo“, naglasio je Kanađanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve