Ferari se oprostio od Alonsa

Španski vozač Fernando Alonso posle pet godina napušta Skuderija Ferari, saopštio je italijanski F1 tim.

AKIzvor: B92 Svet
Podeli

Dvostruki F1 šampion će u nedelju poslednji put voziti za tim iz Maranela, gde će ga od sledeće sezone zameniti Nemac Sebastijan Fetel.

Alonso je u Ferariju ostvario 11 pobeda uz 44 podijuma i osvojio 1186 poena, a najbolje plasmane ostvario je 2012. i prošle godine kada je završavao kao drugoplasirani u F1 šampionatu.

"Fernando Alonso će uvek zauzimati posebno mesto u timu Ferarija za koji su vozili mnogo veliki vozači. Hvala mu što na izvanrednoj avanturi sa timom, gde je u poslednjih pet godina dva puta mogao da bude šampion. Siguran sam da će sjajan vozač kao što je Fernando uvek nositi u srcu "propetog konja", a očekujem i da će ga navijači Ferarija poštovati i u budućnosti. Hvala Fernandu na sjajnom doprinosu koji je dao i kao čovek i kao profesionalac", rekao je direktor tima Marko Matijači.

Španac će karijeru nastaviti u Meklarenu, za koji je vozio 2007. godine. Spekuliše se o najvećem ugovoru u istoriji F1. Od Ferarija će se oprostiti u Abu Dabiju.

"Ovo nije lak dan za mene, iako uvek na budućnost gledam sa mnogo entuzijazma. Na kraju sezone završava se moje putovanje sa Ferarijem. Bila je teška odluka, ali oprezno razmotrena. Uvek sam imao sreće da sam odlučujem o svojoj budućnosti, kao i sada. Hvala timu na tome, jer je razumeo moju poziciju. Napuštam Ferari posle pet godina u kojima sam dostigao najveći potencijal. Dokazao sam se i kao timski igrač jer je Skuderija bila ispred svega. Ponosan sam na ono što smo zajedno ostvarili. Ovaj ti mi je kao porodica. Hvala vam na poverenju", saopštio je Alonso.