Bjanki kritično posle teškog udesa

Vozač Marusje Žil Bjanki zadobio je tešku povredu glave u udesu tokom Velike nagrade Japana, trenutno ga operišu, a potom će biti prebačen na intenzivnu negu.

JTIzvor: B92 Svet, Japan
Podeli

Njegov otac je francuskim medijima rekao da je Žil doživeo povredu glave, da je u kritičnom stanju i da je morao da bude hitno operisan.

Do teškog udesa je došlo kada je Bjanki bočno udario u kran koji je bio pored staze da bi izneo bolid Adrijana Zutila, koji je prethodno izleteo.

Odmah posle trke nije bilo mnogo informacija o stanju francuskog vozača nema, samo da nije odgovarao kada ga je tim pitao da li je dobro. Svetska automobilska federacija je potom objavila da je Bjanki ostao bez svesti i da je prebačen u bolnicu, bez davanja više detalja.

Zutil, koji je video udes, rekao je da je cela scena bila strašna, da Bjanki nije izgledao dobro, ali da je sada u dobrim rukama. Nemački vozač je, takođe, istakao da ne želi da iznosi više detalja.

Bjanki je bez sumnje jedan od najboljih francuskih vozača u Formuli 1 u poslednje vreme. 25-godišnji Francuz je bio prvi polaznik Ferarijeve akademije, a priliku da bude test vozač italijanske ekipe dobio je 2011. godine.

Istu ulogu imao je u Fors Indiji u sezoni koja je sledila, da bi mu priliku za debi u Formuli 1 dala Marusja, uz pomoć Ferarija. Najbolji rezultat ostvario je ove godine na Velikoj nagradi Monaka, na kojoj je bio deveti i tako je svom timu doneo prve bodove u Formuli 1.

Žil, inače, potiče iz prave trkačke porodice i unuk je Maura Bjankija, trostrukog svetskog šampiona u GT kategoriji.

Dva sata posle trke, na stazi se pojavila japanska policija, koja je konfiskovala sve ono što je ostalo od Bjankijevog bolida.

Posle tog incidenta trka za Veliku nagradu Japana, vožena u teškim vremenskim uslovima, je prekinuta, a na njoj je trijumfovao vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Po završetku trke, svi timovi i vozači su poslali želje za oporavak Bjankiju preko društvenih mreža.

.

.

.

.

.

F1

Poginuo Andrea de Čezaris

Bivši vozač Formule 1 Andrea de Čezaris, prvi timski kolega Mihaela Šumahera, poginuo je u motociklističkoj nesreći u Rimu u 55. godini.

F1 nedelja 5.10. 21:12 Komentara: 5

Fetel: Da naučimo iz ovoga

Šampion Formule 1 Sebastijan Fetel rekao je da je nemoguće predvideti nesreću kakva se desila vozaču Marusje Žilu Bjankiju na Velikoj nagradi Japana.

F1 nedelja 5.10. 16:15 Komentara: 0