Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.10.2014.

08:00

Pobeda Hamiltona u senci nesreće

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, koja je prekinuta posle teškog udesa Žila Bjankija, koji je zadobio povredu glave.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Hamilton je do osme pobede ove sezone, 30. u karijeri, došao u vremenu od 1:55:22.617 minuta, u izuzetno lošim uslovima zbog tajfuna koji je pogodio "Suzuku".

Drugo mesto zauzeo je drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg, ispred Sebastijana Fetela u bolidu Red Bula.

Hamiltonov trijumf ostao je u senci incidenta u samom finišu trke, u kojem je učestvovao Bjanki, koji se desio u sedmoj krivini. Francuz je udario u jedno redarsko vozilo, koje je došlo da izvuče bolid Adrijana Zutila, koji je imao udes nekoliko trenutaka ranije. Kada je tim pitao Bjankija da li je dobro, on nije odgovorio. Pošto mu je pružena pomoć, on je ambulantnim vozilom prebačen u bolnicu, gde je ustanovljeno da ima povredu glave i hitno je operisan.

Veliku nagradu Japana obeležili su loši vremenski uslovi u kojima se Hamilton najbolje snašao. Trka je krenula iza bezbednosnog vozila, a na isti način je i završena. Hamilton je po nastavku trke bio iza Rozberga, da bi ga sjajno pretekao i brzo se odvojio, a potom održavao tu prednost. Fetel je do podijuma došao posle velike borbe sa timskim kolegom Danijelom Rikardom i Džensonom Batonom u bolidu Meklarena.

Iza najbolje petorice sledio je dvojac Vilijamsa, Valteri Botas i Felipe Masa, i vozač Fors Indije Niko Hilkenberg. Prvu desetoricu kompletirali su Žan-Erik Vernj u bolidu ekipe Toro Roso i drugi vozač Fors Indije Serhio Peres.

Do kraja sezone ostale su četiri trke, a Hamilton je zahvaljujući pobedi povećao svoju prednost u odnosu na Rozberga na deset bodova. Naredna trka vozi se već 12. oktobra za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Tok trke:

Još prilikom formacijskog kruga viđena su izletanja, pa je tako vozač Fors Indije Serhio Peres završio u šljunku. Zbog izuzetno loših uslova, nije bilo kruga za zagrevanje, a trka je startovala iza bezbednosnog vozila. Uslovi su, po vozačima, bili izuzetno loši, a Hamilton je poručio da bi bezbednosno vozilo moralo da ide brže. U drugom krugu, sa staze je izleteo Markus Erikson u bolidu Katerhema, a nekoliko trenutaka kasnije trka je i prekinuta.

Umesto da se vrate na svoje startne pozicije, vozači su pratili bezbednosno vozilo u pitlejn. Sa prekidima, trka najduže može da traje četiri sata, a da bi se dodelili svi bodovi na "Suzuki" potrebno je da se kompletira 40 krugova. Gotovo svi timovi su razvili praktično šatore iznad svojih bolida, iz kojih je većina vozača izašla. U prvim trenucima, među vozačima koji su i dalje bili u bolidu bio je osvajač pol pozicije Niko Rozberg.

Svetska automobilska federacija je u 15.15 po lokalnom vremenu objavila da će trka biti nastavljena deset minuta kasnije.Tako se i desilo, uslovi su se samo malo poboljšali, da bi samo nekoliko krugova posle nastavlja trka bila gotova za Fernanda Alonsa, zbog kvara na njegovom Ferariju. Španac se samo zaustavio na stazi i brzo je izašao iz bolida, pa je peto mesto, iza Rozberga, Hamiltona, Botasa i Mase preuzeo Rikardo.

Krug kasnije, Hamilton je timu poručio da je staza počela da se suši, dok je Rikardo rekao da trka može da krene. U šestom krugu, Hamilton je rekao da je staza najbolja što može da bude, ali prava trka još nije krenula. Isto mišljenje izrazili su i ostali vozači, da bi se na kraju Hamilton preko radija obratio direktno direktoru trke Čarliju Vajtingu, rekavši mu da je vreme da se krene sa trkanjem.

U desetom krugu krenula je prava trka, Rozberg je usporio pred nastavak, ali je Hamilton odmah vršio pritisak na njega, a pratili su ih Botas i Masa. Baton je nastavio u boks i otišao po pneumatike za promenljive uslove. Vozači Mercedesa su se odmah odvojili na šest sekundi od pratilaca, a Baton je imao vremena kao Rozberg i Hamilton.

Vozači su polako krenuli po nove pneumatike, a u 12. krugu to su, između ostalih, učinili Botas, Rikardo, Magnusen i Raikonen. Oni su se svi iz boksa vratili iza Batona, koji je tada držao osmo mesto. Hamilton je imao najbrže vreme na stazi, a on i Rozberg su ostali na stazi, da bi po nove pneumatike otišli Masa i Fetel, koji su se vratili ispred Rikarda. Rozberg je na čelu imao dve sekunde prednosti u odnosu na timskog kolegu, da bi u narednom krugu produžio u boks.

Nemac se bez problema vratio na stazu iza Hamiltona, a ispred Batona, koji je tada držao treće mesto. Britanac je napravio grešku u krugu pre odlaska u boks, ali se po zameni pneumatika vratio tik iza Rozberga. Baton je pravio veliku razliku u odnosu na vozače Vilijamsa, a Masa je konstantno trpeo napade Fetela. Ubrzo su pored Brazilca prošla obojica vozača Red Bula, koji su se brzo odvojili.

Hamilton se do 18. kruga Rozbergu primakao na oko sekunde, a u međuvremenu Fetel se lako našao ispred Botasa i preuzeo četvrtu poziciju. Rikardo je sjajnom vožnjom učinio isto i to pošto je na najtežem delu staze, u sektoru ’S’ krivina uspeo da pretekne Finca. Iako je Hamilton bio veoma blizu Rozbergu, nije uspevao da dođe do prilike da ga i napadne, a Baton je bio 18 sekundi dalje.

Na samom čelu, Hamilton je u 24. krugu bio manje od sekunde iza Rozberga, da bi Nemac napravio malu grešku, što je njegovom timskom kolegi bilo dovoljno da mu se skroz primakne. Međutim, Britanac je napravio grešku i malo izgubio korak, ali se vratio na stazu i krenuo u novu poteru za Rozbergom. Vrlo brzo, odmah se našao iza timskog kolege, i napao ga je u prvoj krivini 29. kruga i preuzeo vođstvo.

Svetski šampion iz 2008. godine se brzo odvojio od Rozberga na više od dve sekunde, Baton je bio 14 sekundi dalje, a Rikardo na četvrtoj poziciji osam sekundi iza vozača Meklarena. Baton je posle odlaska u boks, zbog loše odrađenog posla mehaničara, pao iza Fetela, koji je ranije još bio u boksu. Hamilton je samo povećavao prednost u odnosu na Rozberga, a Rikardo ga je sustizao.

Rozberg je zato u 34. krugu produžio u boks, vratio se ispred Fetela, iza kojeg je Baton postizao najbolje krugove na stazi. Hamilton je dva kruga kasnije otišao po nove pneumatike i vratio se na stazu iza Rikarda, koji još nije bio po drugi put u boksu. Australijanac je imao velike probleme koji su bili krug iza i bio je tri sekunde ispred Hamiltona.

Britanac je smanjivao zaostatak u odnosu na Rikarda iz sektora u sektor, a tada je baš počela kiša. Magnusen je čak preticao Australijanca, iako je bio krug iza vodećih, pa je vozač Red Bula produžio u boks i vratio se na peto mesto, iza Hamiltona, Rozberga, Fetela i Batona. Kiša se malo pojačala, ali je Britanac na čelu imao sedam sekundi ispred timskog kolege, dok je Fetel bio isto toliko dalje.

Fetel je u 39. krugu napravio grešku i tako izgubio pet sekundi u odnosu na Batona i Rikarda, a od njih trojice Australijanac je imao najbolji tempo. Kiša je počela da se pojačava, Hamilton je dobio upozorenje od tima da je bilo dosta izletanja. U međuvremenu, Rikardo je počeo sa napadima na Batona i našao se ispred njega u četvrtoj krivini, ali je vozač Meklaren odmah uzvratio.

Uslovi na stazi su se pogoršavali, ali to nije smetalo Rikardu, koji se konačno našao ispred Batona. Nekoliko trenutaka kasnije, vozač Zaubera Adrijan Zutil je imao udes, pošto je posle greške udario u zaštitnu ogradu. Baton je nastavio u boks u 43. krugu po gume za kišu i vratio se na peto mesto, da bi odmah potom na stazu izašlo bezbednosno vozilo, a pored nje je bilo i medicinsko vozilo.

Takvu odluku direkcije trke gotovo svi timovi su iskoristili da pozovu svoje vozače u boks, ali je Fetel prvi otišao po nove pneumatike. U 46. krugu na stazi je istaknuta crvena zastavica, direkcija trke je objavila da je na ambulantno vozilo izašlo na stazu u 15. krivini, a veruje se da je u pitanju incident sa Žilom Bjankijem u bolidu Marusje. Pošto su se vozači parkirali u pitlejnu odlučeno je da trka neće biti nastavljena.

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana (posle 44 kruga):
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:51.43.021
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 9.180
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 38.818
4. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 1:07.550
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:53.773
6. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:55.126
7. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:55.948
8. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:55.948
9. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 2:07.638
10. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
11. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
12. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + jedan krug
13. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + jedan krug
14. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + jedan krug
15. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
16. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus + jedan krug
17. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + jedan krug
18. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + jedan krug
19. Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem + jedan krug
odustali:
Žil Bjanki (Francuska) Marusja
Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber
Fernando Alonso (Španija) Ferari

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 266
2. Niko Rozberg 256
3. Danijel Rikardo 193
4. Sebastijan Fetel 139
5. Fernando Alonso 133
6. Valteri Botas 130

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 522
2. Red Bul 332
3. Vilijams 201
4. Ferari 178
5. Fors Indija 122
6. Meklaren 121

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve