Nova vest
Auto-moto

Utorak, 10.12.2013.

00:46

F1: Dupli bodovi za poslednju trku

Svetska automobilska federacija objavila je da će od 2014. godine u Formuli 1 na poslednjoj trci biti dodeljivani dupli bodovi da bi se tada odlučila titula.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To pravilo, koje je odmah izazvalo gnev kod ljubitelja Formule 1, koji smatraju da je tako nešto potpuno nepotrebno, samo je jedno u nizu promena koje je objavilo vladajuće telo šampionata.

FIA je objavila da će dupli bodovi na poslednjoj trci pomoći da šampionat bude u fokusu do samog kraja, a taj predlog je jednoglasno usvojen u Parizu na sastanku timova.

Zavesa na naredni šampionat biće stavljena 23. novembra na Velikoj nagradi Abu Dabija. Zbog novih pravila ta trka, koja tradicionalno ne obiluje uzbuđenjima, vredeće dvostruko više od legendarnih, kakve su one u Monci, Monte Karlu ili Spa-Frankoršampu.

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel ove godine je osvojio svoju četvrtu titulu zaredom tri trke pre kraja, ali je zato ostvario niz od devet uzastopnih trijumfa u finišu sezone. Zanimljivo je da po novom bodovanju, prošle godine ne bi bio šampion, a takav slučaj bi bio i sa Luisom Hamiltonom 2008. godine i Mihaelom Šumaherom pet sezona ranije. Da je tada na snazi bilo takvo bodovanje, titule bi otišle u ruke Felipea Mase, odnosno Kimija Raikonena.

Zanimljiva promena uvedena je po pitanju brojeva koje će vozači nositi na bolidima. Za razliku od prethodnih godina, moći će da izaberu broj koji će nositi tokom cele karijere, a neće se kao do sada menjati svake godine. Broj jedan će svakako biti rezervisan za šampiona, ako on želi da ga uzme. Ukoliko više vozača izabere isti broj, prednost će imati onaj koji je tokom prethodne sezone imao bolji plasman.

Takav koncept već duže vreme se koristi u Moto GP šampionatu, a sigurno najbolji primer za to je devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, koji je prepoznatljiv po svom broju 46. Isto je tako zanimljvo da mnogi legendarnog Žila Vilneva poistovećuju sa brojem 27, koji je nosio u Ferariju.

Vladajuće telo Formule 1 takođe je objavilo da je jednoglasno usvojen princip ograničenja troškova koji bi trebalo da bude uveden u januaru 2015. godine. Radna grupa, u kojoj će se naći ljudi iz FIA, svih timova i vlasnika komercijalnih prava, ustanoviće nove propise, koji bi trebalo da budu usvojeni u junu naredne godine.

I ranije je bilo pokušaja da se u Formuli 1 ograniče budžeti, ali do dogovora nije došlo zbog razmirica oko toga šta oni ne bi trebalo da uključuju. Međutim, pojedini timovi imaju velikih problema da opstanu finansijski, pošto budžeti u šampionatu iznose od 60 miliona godišnje do preko 200 miliona.

Pored svega pomenutog, usvojen je i princip kažnjavanja od po pet sekundi za manje prekršaje, ali će timovi tek naknadno odrediti način primene istog.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 16. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve