Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.07.2010.

17:19

Ferari kažnjen, istraga o naredbama

Ekipa Ferarija kažnjena je sa 100.000 dolara i naći će se pod istragom zbog dešavanja na trci za Veliku nagradu Nemačke.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Razlog za to je kontroverzno obilaženje Felipea Mase od strane Fernanda Alonsa, pošto je Brazilcu indirektno naloženo da propusti timskog kolegu.

Tačno na godišnjicu teškog udesa u Mađarskoj Masa se u vođstvu nalazio do 49. od 67 krugova na stazi „Hokenhajm“.

Samo nekoliko minuta pre trenutka kada ga je Alonso obišao Masi je njegov trkački inženjer Rob Smedli poručio da je Španac brži od njega i tražio je da mu potvrdi da li je razumeo poruku. Dvostruki svetski šampion je potom vrlo lako došao do drugog trijumfa ove sezone, pošto je prethodno pobedio na otvaranju sezone u Bahreinu.

Posle trke čelnici italijanske ekipe su pozvani na ispitivanje, a iako su oni tvrdili da nije bilo timskih naredbi stjuarti na stazi „Hokenhajm“ su procenili drugačije. Posle razgovora sa prvim čovekom Ferarija Stefanom Domenikalijem, tim menadžerom Masimom Rivolom, kao i Alonsom i Masom, stjuarti su odlučili da su pravila definitivno prekršena.

U saopštenju Svetske automobilske federacije (FIA) objavljenom nekoliko sati posle trke kaže se da je Ferari prekršio član 39.1, koji zabranjuje timske naredbe, kao i 151c, koji se odnosi na to da su sport doveli u lošu situaciju. Zbog toga je italijanska ekipa kažnjena sa 100.000 dolara, a uz to će se naći pod istragom Svetskog saveta za auto-moto sport FIA, koji će odlučiti da li će Ferari biti dodatno kažnjen.

Italijanska ekipa je posle objavljivanja kazne objavila da se u interesu sporta neće žaliti na odluku FIA, kao i da je uverena da će Svetski savez za auto-moto sport dobro proceniti sve činjenice.

Od 2003. godine timske naredbe su zvanično zabranjene, a razlog za to tada je bila reakcija posle dešavanja na Velikoj nagradi Austrije 2002. godine, kada je takođe Ferari Rubensu Barikelu rekao da prepusti pobedu Mihaelu Šumaheru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve