Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.07.2010.

15:31

Trijumf Alonsa u Nemačkoj

Vozač Ferarija Fernando Alonso pobednik je Velike nagrade Nemačke, 11. trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do drugog trijumfa ove sezone, a 23. u karijeri, došao u vremenu od 1:227:38.864 sata na stazi "Hokenhajm" ispred timskog kolege Felipea Mase.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se vozač Red Bula Sebastijan Fetel, dok je trku obeležio kontroverzan način na koji je dvostruki svetski šampion prešao u vođstvo u 49. krugu.

Ferari je na "Hokenhajmu" dominirao od starta do cilja, samo što je Masa bio taj koji se većim delom trke nalazio na prvoj poziciji i to tačno godinu dana pošto je doživeo ozbiljan udes na stazi „Hungaroring“ tokom kvalifikacija. Čak i ta činjenica ostaje u senci indirektne poruke iz boksa Ferarija upućene Brazilcu posle kojih je Alonso došao do prednosti, a posle i do trijumfa.

Od starta u Nemačkoj je poveo Masa, ispred Alonsa, Fetela, drugog vozača Red Bula Marka Vebera, Hamiltona i aktuelnog šampiona Džensona Batona, dok su prvu desetoricu kompletirali Robert Kubica u Renou, vozači Mercedesa Mihael Šumaher i Niko Rozberg, i Kamui Kobajaši u bolidu Zaubera. Sam start 11. trke sezone obeležio je potez Fetela, osvajača pol pozicije, koji je krenuo udesno da bi sprečio Alonsa da se nađe ispred njega, ali je to iskoristio Masa i došao do prvog mesta.

Još u prvom krugu Hamilton je uspeo da se nađe ispred Vebera, dok je trka bila gotova za vozača ekipe Toro Roso Sebastijana Buemija, koji je imao kontakt sa timskim kolegom Haimeom Algersuarijem, a u ceo incident bio je umešan i dvojac Fors Indije, Adrian Zutil i Vitantonio Liuci. Sva četvorica vozača su odmah otišla u boks, ali Švajcarac jedini nije uspeo da nastavo trku.

Masa se tada prvi put ove sezone nalazio u vođstvu i iz kruga u krug je nizao sve brža vremena. U trećem krugu viđeno je drugo odustajanje na trci, pošto je zbog problema sa menjačem ona bila gotova za Jarna Trulija u Lotusu. Alonso je potom krenuo da sustiže timskog kolegu, ali se već od 13. kruga krenulo sa odlascima u boks.

Prvi je na zamenu pneumatrika otišao Fetel, a u narednom krugu isto su učinili Alonso i Veber, a u 15. Masa i Hamilton. U tim trenucima u vođstvu se nalazio Baton, koji tada još uvek nije otišao u boks, dok je poredak vozača iza njega ostao nepromenjen. Alonso je posle zamene pneumatika krenuo da sustiže Masu, koji nije hteo da popusti pa je Španac morao da se zbog toga požali timu.

U 23. krugu Baton je otišao u boks, iz kog je izašao odmah ispred Vebera, a iza timskog kolege, dok je tada odustao vozač Ispanja rejsinga Sakon Jamamoto. Masa je od 25. kruga krenuo polako da se odvaja od Alonsa, ali mu je dvostruki svetski šampion brzim krugovima ubrzo uzvratio, ali je poredak na polovini trke bio: Masa, Alonso, Fetel, Hamilton, Baton, Veber, Pedro de la Rosa, Niko Hilkenberg i Rozberg, s tim što vozači Zaubera i Vilijamsa još uvek nisu otišli na zamenu pneumatika.

Alonso je već u 40. krugu smanjio zaostatak na oko jedne sekunde, dok se u problemima sa uljem našao Veber, kojem su iz Red Bula poručili da ne juri Batona. 20 krugova pre kraja Masa je iz tima dobio poruku koja je glasila: „Fernando je brži od tebe, možeš li da potvrdiš da razumeš poruku“, čime su mu indirektno, zbog zabrane timskih naredbi, poručili kako stoje stvari, a samo krug kasnije Španac je preuzeo vođstvo. Masin inženjer potom nije mogao ništa drugo da učini, osim da mu uputi izvinjenje.

Dvostruki svetski šampion je od tada krenuo da povećava svoju prednost u odnosu na Masu, kojeg je Fetel počeo da sustiže. Pet krugova pre kraja trke viđena su još dva odustajanja, pošto se u garažu parkirali Lukas Di Grasi u Virdžinu i drugi vozač Lotusa Heiki Kovalainen. Najmlađi pobednik u istoriji Formule 1 se u poslednjih nekoliko krugova primakao Masi, ali nije uspeo da ga ugrozi do cilja.

Iza prve trojice kroz cilj je prošao Hamilton, a potom su sledili Baton, Veber, Kubica i Rozberg, dok su se među osvajačima bodova našli i Šumaher i Vitalij Petrov u Renou. 11. Trku sezone uspeli su da završe i Kobajaši, Rubens Barikelo u Vilijamsu, Hilkenberg, De la Rosa, Algersuari, Liuci, Zutil, Timo Glok u bolidu Virdžina i vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena.

Posle 11. trka u šampionatu vodi Hamilton sa 157 bodova, ispred Batona sa 143, dok su Veber i Fetel sakupili po 136. U poretku konstrukora prvi je Meklaren sa 300 bodova, a prate ga Red Bul sa 272 i Ferari sa 208.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Mađarske na stazi „Hungaroring“ 1. avgusta.

Rezultati trke za Veliku nagradu Nemačke:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:28:38.866
2. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 4.196
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 5.121
4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 26.896
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 29.482
6. Mark Veber (Australija) Red Bul + 43.606
7. Robert Kubica (Poljska) Reno + jedan krug
8. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
9. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercees GP + jedan krug
10. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + jedan krug
11. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
13. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
14. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + jedan krug
15. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
16. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + dva kruga
17. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + dva kruga
18. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + dva kruga
odustali:
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Lukas Di Grasi (Brazil) Virdžin
Sakon Jamamoto (Japan) Ispanja rejsing
Jarno Truli (Italija) Lotus
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso

Najbrži krug:
Sebastijan Fetel (Red Bul) 1:15.824

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 157
2. Dženson Baton 143
3. Mark Veber 136
4. Sebastijan Fetel 136
5. Fernando Alonso 123
6. Niko Rozberg 94

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 300
2. Red Bul 272
3. Ferari 208
4. Mercedes 132
5. Reno 96
6. Fors Indija 47

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve