Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 16.05.2010.

15:53

Dominacija Vebera u Monte Karlu

Australijanac Mark Veber pobednik je trke za Veliku nagradu Monaka, šeste u ovogodišnjem šampionatu Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Red Bula je do drugog trijumfa u samo osam dana, a četvrtog u karijeri, došao na isti način kao u Španiji - posle dominacije od starta do cilja u vremenu od 1:50:13.355 sata na ulicama Monte Karla.

Drugo mesto u Kneževini zauzeo je Veberov timski kolega Sebastijan Fetel, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Robert Kubica u Renou.

Šestu trku sezone obeležila su četiri izlaska „sejfti kara” na stazu, od kojih su za dva bili ‘krivi’ vozači Vilijamsa Niko Hilkenberg i Rubens Barikelo, kao i potpuna dominacija Vebera. Kao što je legendarni Aerton Sena činio pre 20 godina na ulicama Monte Karla tako je i Australijanac ovoga puta bio u vođstvu tokom svih 78 krugova trke. Sasvim zasluženo Veber sada držo čelo generalnog plasmana sa 78 bodova, koliko ima i njegov timski kolega.

Iza najbolje trojice našao se Felipe Masa u Ferariju, a potom su kroz cilj prošli vozač Meklarena Luis Hamilton i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, ali je on posle trke kažnjen pomeranjem na 12. poziciju zbog nedozvoljenog preticanja Fernanda Alonsa u Ferariju, koji je kroz cilj prošao iza njega. Do bodova u Monte Karlu došli su i Niko Rozberg u Mercedesu, vozači Fors Indije Adrian Zutil i Vitantonio Liuci i Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso. Trku u Monaku još su zavšili samo najmlađi vozač u šampionatu Haime Algersuari i Šumaher.

Veber je poveo posle starta sa pol pozicije, ispred Fetela, koji je pretekao Kubicu, a pratili su ih Poljak, Masa, Hamilton, Barikelo, Šumaher, Rozberg, Liuci i Zutil. Već do kraja prvog kruga prvi put je na stazu izašao „sejfti kar“ zbog Hilkenbergovog udesa u tunelu. Mladi Nemac je po ulasku u tunel otišao na prljaviji deo staze i izgubio je kontrolu nad bolidom zbog čega je udario u zaštitnu ogradu.

Već u drugom krugu Alonso, koji je zbog neučešća u kvalifikacijama startovao iz boksa, je otišao na zamenu pneumatika, a ubrzo je viđeno još jedno odustajanje pošto je zbog kvara na motoru trka bila završena za aktuelnog šampiona Džensona Batona. „Sejfi kar“ je sa staze izašao u sedmom krugu, a poredak posle starta među prvom desetoricom nije bio nimalo promenjen.

Posle restarta trke Alonso je krenuo sa preticanjima i redom su njegove ’žrtve’ bili vozači Ispanja rejsigna Bruno Sena i Karun Čandok, Lukas Di Grasi i Timo Glok u bolidima Virdžina, a potom i vozači Lotusa Jarno Truli i Heiki Kovalainen, pa je do 17. kruga Španac bio 16.

Upravo tada su vozači krenuli sa odlascima u boks, prvi na redu je bio Hamilton, koji se na stazu vratio upravo ispred Alonsa. U narednom krugu na zamenu pneumatika od vozača koji su bili u vodećoj grupi otišli su Masa, Šumaher i Barikelo, a sedmostruki svetski šampion je kroz boks uspeo da napreduje za jedno mesto pošto je u boksu pretekao bivšeg timskog kolegu, a sada vozača Vilijamsa.

U 22. krugu u boks je otišao Kubica, a u narednom Fetel, pa i Veber, koji se potom vratio na stazu kao vodeći, ispred Rozberga, koji tada još uvek nije zamenio pneumatike. Ubrzo je trka bila gotova za vozača Zaubera Pedra de la Rosu, a nekoliko krugova kasnije i za njegovog timskog kolegu Kamuija Kobajašija, kao i Gloka i Di Grasija, dvojac Virdžina.

Rozberg je iz kruga u krug nizao sve brža vremena i u boks je otišao u 29. krugu, ali mu se duži ostanak na stazi nije isplatio jer se ponovo vratio iza Šumahera. Pošto su 30. kruga svi vozači bili na zameni pneumatika poredak je bio: Veber, Fetel, Kubica, Masa, Hamilton, Alonso, Šumaher, Rozberg.

Veber je tada imao prednost od 15 sekundi, ali se ona istopila samo dva kruga kasnije kada „sejfti kar“ je po drugi put izašao na stazu jer je Barikelu pukao zadnji levi pneumatik zbog čega je, kao i njegov timski kolega, izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu. Posle dva kruga „sejfti kar“ se vratio u boks, ali se na stazu vratio deset krugova kasnije jer se u trećoj krivini olabavio poklopac na odvodu za vodu.

Trka u Monte Karlu je nastavljena posle dva kruga, a uzbuđenje u narednih dvadesetak krugova je izostalo, samo se Sena u 62. krugu parkirao u boksu, a isto je nešto kasnije učinio i vozač Renoa Vitalij Petrov. Ipak, da u Monaku ništa nije gotovo do cilja potvrđeno je pet krugova pre kraja trke kada je došlo do udesa Trulija i Čandoka, kada je Italijan preleteo preko bolida vozača Ispanja rejsinga. Indijac je samo srećom prošao bez povreda pošto mu je vozač Lotusa proleteo tik iznad glave.

„Sejfti kar" je na stazi ostao do poslednje krivine trke, a Veber je potom proslavio sasvim zasluženu dominantnu pobedu, 30. australijskih vozača u Formuli 1. U tim trenucima Šumaher je pretekao Alonsa i došao do šestog mesta i taj potez se posle trke našao pod istragom stjuarta, koji su Nemca kaznili dodavanjem 20 sekundi na njegovo ostvareno vreme. Stjuarti, među kojima je bio i bivši svetski šampion Dejmon Hil, su takvu odluku obrazložili pravilom koje je ove godine uvedeno po kojem je vozačima zabranjeno preticanje kada „sejfti kar" napušta stazu u poslednjem krugu trke.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja trkom za Veliku nagradu Turske 30. maja u Istanbulu.

Rezultati trke ze Veliku nagradu Monaka:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:50:13.355
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 0.448
3. Robert Kubica (Poljska) Reno + 1.675
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 2.666
5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 4.363
6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 6.341
7. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 6.651
8. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 6.970
9. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 7.305
10. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 8.199
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 9.135
12. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 25.712
odustali:
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing
Jarno Truli (Italija) Lotus
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Lukas Di Grasi (Brazil) Virdžin
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams

Generalni plasman vozača:
1. Mark Veber 78
2. Sebastijan Fetel 78
3. Fernando Alonso 75
4. Dženson Baton 70
5. Felipe Masa 61
6. Robert Kubica 59

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 156
2. Ferari 136
3. Meklaren 129
4. Mercedes GP 78
5. Reno 65
6. Fors Indija 30

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve