Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 14.03.2010.

14:44

Pobeda Alonsa na startu sezone

Vozač Ferarija Fernando Alonso trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Bahreina na stazi "Sakir", kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Dvostruki svetski šampion je do pobede na svom debiju u italijanskoj ekipi, a ujedno 22. u karijeri, došao u vremenu od 1:39:20.396 sata, ispred klupskog kolege Felipea Mase. Zajedno sa Brazilcem Alonso je Ferariju doneo prvi dvostruki trijumf posle godinu i po dana i trke u Francuskoj, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo vozač Meklarena Luis Hamilton.

Trijumfom u Bahreinu, 22. u karijeri, Alonso se izjednačio sa Dejmonom Hilu na listi pobednika u Formuli 1. Masi je trka na stazi „Sakir“ bila prva posle više od pola godine, pošto je zbog povreda zadobijenih na Velikoj nagradi Mađarske propustio drugu polovinu prošle sezone.

Iza trojice najboljih na prvoj trci sezone našao se vozač Red Bula Sebastijan Fetel, osvajač pol pozicije, a potom su sledila još dvojica Nemaca Niko Rozberg i Mihael Šumaher, kome je to bila prva trka u Formuli 1 posle tri godine. Britanac Dženson Baton je odbranu titule započeo sedmim mestom, a do bodova u Bahreinu su došli i Mark Veber u bolidu Red Bula, vozač Fors Indije Vitantonio Liuci i Rubens Barikelo u Vilijamsu.

Odličnim startom sa pol pozicije Fetel je uspeo da se zadrži na čelu, ispred Alonsa, Mase, Rozberga, Hamiltona, Šumahera, Batona i Vebera. I dok su vodeći bezbedno uspeli da prođu prvih nekoliko krivina iza njih je došlo do kontakta između Roberta Kubice u Renou i vozača Fors Indije Adriana Zutila koji su sa devete i desete pozicije pali na 21. i 22.

Već u drugom krugu viđeno je prvo odustajanje kada se vozač Ispanja rejsinga Karun Čandhok parkirao pored staze, a isto je krug kasnije učinio i Lukas di Grasi u bolidu Virdžin rejsinga. U međuvremenu je još jedan debitant, vozač Vilijamsa, Niko Hilkenberg imao probleme sa kočnicama, i upravo on je bio prvi koji je otišao u boks na zamenu pneumatika.

Od 12. kruga ostali vozači su krenuli u boks i jedina promena koja je usledila bila je zamena mesta između Hamiltona i Rozberga. Šampion iz 2008. godine tada se probio na četvrto mesto, ispred Rozberga, koji je iz boksa izašao tik ispred svog klupskog kolege Šumahera.

Dok su vodeći menjali gume u probleme u boksu je upao Vitalij Petrov u Renou, koji se nedugo zatim parkirao u garažu. Isto je u 18. krugu učinio i vozač Virdžina Timo Glok, a u narednom je zbog problema sa motorom odustao i Bruno Sena, sestrić legendarnog trostrukog šampiona.

U 21. krugu, kada su svi vodeći bili u boksu poredak je bio: Fetel, Alonso, Masa, Hamilton, Rozberg, Šumaher, Baton i Veber. Posle nekoliko krugova bez ikakve akcije u garaži se parkirao vozač Zaubera Pedro de la Rosa, dok je Alonso počeo da sustiže Fetela.

Mladi Nemac je uspeo da se odupre napadima dvostrukog svetskog šampiona, ali su usledili problemi za njega, zbog kojih su ga u samo dve krivine u 34. krugu pretekli i Alonso i Masa. Na pitanje upućeno ekipi u boksu da li problem može da se sredi Fetelu je odgovoreno da je problem mehanički i da ne može ništa da se učini jer je najverovatnije u pitanju auspuh.

Samo četiri kruga kasnije Fetel je pao na četvrto mesto jer ga je bez problema pretekao Hamilton, dok je u to vreme Alonso već ostvario prednost od šest sekundi u odnosu na svog klupskog kolegu.

Španac je iz kruga u krug održavao prednost, dok je Fetel uspeo da se zadrži na četvrtom mestu, iako ga je Rozberg stigao u poslednjim minutima trke. Alonso je do kraja vozio mirnu trku po čijem završetku je usledilo zasluženo slavlje svih u Ferariju.

Pored osvajača bodova prvu trku 61. šampionata Formule 1 su završili i Kubica, Sutil, vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari, Hilkenber i Heiki Kovalainen u Lotusu. U zvaničnom poretku su se našli i drugi vozač Lotusa Jarno Truli i Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso, iako su odustali u poslednjem krugu.

Trka u Bahreinu je pokazala ono što su mnogi predviđali, a to je da će se četiri ekipe – Ferari, Meklaren, Red Bul i Mercedes GP, biti među najboljima, a da će se isto tako novi timovi mučiti da uopšte dođu do plasmana. Prvi utisak je da je Ferari pobedio samo zbog kvara na Fetelovom bolidu, ali to nimalo ne umanjuje značaj trijumfa Alonsa i italijanske ekipe.

Sigurno je da se mnogo više očekivalo od Batona, odnosno Šumahera, ali je ono što se desilo na trci samo nastavak svega što se dešavalo tokom vikenda. Baton nijednom nije blizu vrha od izlaska na stazu u Bahreinu, dok je Nemac ostao iza svog klupskog kolege. Ipak, uprkos svemu tome njih dvojicu nikako ne bi trebalo otpisati na narednim trkama.

Prvu trku sezone su, takođe, obeležila nova pravila, tačnije ukidanje dolivanja goriva, što trku u Bahreinu nije učinilo nimalo zanimljivijom nego što je ona bila prethodnih godina. Iako su mnogi mislili da će to dovesti do novih strategija tako se nije pokazalo, ali se svi nadaju da je to povezano sa stazom „Sakir“ i da će već naredna trka biti zanimljivija.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 28. marta trkom za Veliku nagradu Australije na stazi „Albert park“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Bahreina:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:39:20.396
2. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 16.099
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 23.182
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 38.799
5. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 40.213
6. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 44.163
7. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 45.280
8. Mark Veber (Australija) Red Bul + 46.360
9. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 53.008
10. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:02.489
11. Robert Kubica (Poljska) Reno + 1:09.093
12. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:22.958
13. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:32.656
14. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
15. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + dva kruga
odustali:
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Jarno Truli (Italija) Lotus
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin
Karun Čandhok (Indija) Ispanja rejsing

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 25
2. Felipe Masa 18
3. Luis Hamilton 15
4. Sebastijan Fetel 12
5. Niko Rozberg 10
6. Mihael Šumaher 8

Generalni plasman konstruktora:
1. Ferari 43
2. Meklaren 21
3. Mercedes GP 18
4. Red Bul 16
5. Fors Indija 2
6. Vilijams 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve