Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 16.11.2009.

13:26

Mercedes preuzeo Bron GP

Kompanija Mercedes potvrdila je da je preuzela ekipu Bron GP, a to znači da je gotovo izvesno da će novi šampion Formule 1 Dženson Baton preći u Meklaren.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Veruje se da je nemačka kompanija preuzela 75 odsto akcija tima koji će se od sada zvati Mercedes GP. Mercedes je odluku objavio na konferenciji za štampu na kojoj su bili prisutni šef nemačke kompanije zadužen za auto-moto sport Norbert Haug i dr Diter Ceče, prvi čovek Mercedes-Benca.

Nemački gigant je imao višegodišnju saradnju sa Meklarenom, koja je počela 1995. godine, a prema sadašnjem planu tim iz Vokinga će do kraja 2011. godine otkupiti 40 odsto akcija koje se nalaze u posedu Mercedesa. Iako to znači da je tesnoj saradnji Meklarena i Mercedesa došao kraj, britanski tim će u narednih šest godina koristiti motore nemačke kompanije.

Ovo je situacija u kojoj dobijaju i Meklaren i Mercedes. Narednih nekoliko godina će biti veoma uzbudljive za Meklaren, a tokom tog perioda planiramo da postanemo još jača tehnološka i ekonomska sila. Formula 1 će uvek biti srž naših aktivnosti, i zbog poslovnih razloga, ali i istorijskih i sportskih”, rekao je prvi čovek Meklaren grupe Ron Denis.

Šef tima trebalo bi da ostane Ros Bron. Prvi vozač ekipe Mercedes GP biće, po svemu sudeći, Nemac Niko Rozberg, a klupski kolega najverovatnije će mu biti sunarodnik Nik Hajdfeld. Rozberg je, prema nekim izvorima, već potpisao ugovor sa ekipom Bron GP, dok Hajdfeld još uvek nema ništa dogovoreno za sledeću sezonu.

Bron GP je u tek završenoj sezoni koristio Mercedesove motore i osvojio je titule u konkurenciji vozača i konstruktora, dok se Meklaren popravljao što je šampionat više odmicao, ali prekasno da bi se umešao u borbu za najbolji plasman.

U ekipi Meklarena naredne godine sigurno će voziti prošlogodišnji šampion Luis Hamilton, a da je britanska ekipa blizu dogovora sa Batonom bilo je jasno još u petak, kada je novi šampion posetio sedište tima u Vokingu. Ukoliko bi transfer Batona bio realizovan Meklaren bi u svojim redovima imao prvu potpuno šampionsku vozačku postavu od 1989. godine, kada su za ekipu vozili Aerton Sena i Alan Prost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve