Trijumf Fetela za kraj sezone

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je poslednje trke u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, Velike nagrade Abu Dabija.

Jelena TrajkovićIzvor: B92 Svet, UAE
Podeli

Fetel je do četvrtog trijumfa u sezoni došao u vremenu od 1:34:03.414 sata na stazi "Jas Marina", ispred klupskog kolege Marka Vebera i novog šampiona Džensona Batona. Pobedom na prvoj trci u istoriji Formule 1 koja je počela u sumrak, a završila se pod reflektorima, Fetel je osvojio drugo mesto u šampionatu.

Pred trku u Abu Dabiju jedine nepoznanice bile su ko će biti vicešampion i da li će Meklaren ili Ferari osvojiti treće mesto u konkurenciji kontruktora. Pobedom na prvoj trci u istoriji Formule 1 koja je počela u sumrak, a završila se pod reflektorima Fetel je došao do drugog mesta u šampionatu, a pošto se nijedan vozač i Ferarija i Meklarena nije našao među osvajačima bodova britanska ekipa je sačuvala prednost od jednog boda i osvojila treće mesto u poretku konstruktora.

Od starta je poveo osvajač pol pozicije Luis Hamilton, ispred Fetela, Vebera, vozača ekipe Bron GP Rubensa Barikela, Batona i Jarna Trulija u Tojoti, a najbolji start imao je Heiki Kovalainen u Meklarenu koji je napredovao za pet mesta i domogao se 13. pozicije. Već u prvom krugu vozač BMW Zaubera Robert Kubica je pretekao Trulija u borbi za šesto mesto, dok je Baton obišao svog klupskog kolegu i došao do četvrte pozicije.

Iz kruga u krug vodeći Hamilton je nizao sve brža vremena, ali je jednom greškom dozvolio Fetelu da mu se približi oko desetog kruga. Ipak, prošlogodišnji šampion je preuzeo stvar u svoje ruke i uspeo je da ponovo vrati prednost od preko jedne sekunde pre odlaska u boks.

U 17. krugu vozači su krenuli sa odlascima u boks, prvi je na redu bio Barikelo, dok je Hamilton na dolivanje goriva i zamenu pneumatika otišao u narednom krugu i na stazu se vratio kao sedmi. Hamiltona je u boks pratio i njegov sunarodnik Baton, koji je po povratku na stazu naišao na veliki otpor Kamuija Kobajašija. Japanac je posle nekoliko krivina uspeo da ga pretekne, a potom ostvari i osetniju prednost.

Veber je u boks otišao krug posle Hamiltona, a Fetel u narednom i vratio se u vođstvo, ispred vozača Meklarena, klupskog kolege i Kobajašija. Ipak, pre nego što je Fetel stigao do boksa u Red Bulu se odvijala drama jer je vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari promašio boks svog tima i produžio do austrijske ekipe. Šokirani mehaničari Red Bula su, ipak, uspeli da reaguju na vreme i panično su mahali Špancu da produži dalje. Srećom, Algersuari ih je poslušao pa je Fetel bez problema obavio svoje zaustavljanje, ali se Španac ubrzo zaustavio na stazi.

Hamilton je u tim trenucima imao velike probleme sa kočnicom na zadnjem desnom točku i u 21. krugu je za njega trka bila gotova pa se parkirao u boksu. Prvi čovek Meklarena Martin Vitmarš potom je uputio izvinjenje Britancu, uz reči da nisu smeli da rizikuju potencijalni kvar.

Kada su svi vozači po jednom bili u boksu, u 30. krugu, Fetel je vodio ispred Vebera, Batona, Barikela, Hajdfelda, Trulija, Kubice, Rozberga i Buemija. Usledilo je nekoliko mirnih krugova, a 17 krugova pre kraja Rozberg je prvi otišao drugi put na zamenu pneumatika i dolivanje goriva. Vodeći Fetel je u boks otišao četiri kruga kasnije i bez problema se vratio u vođstvo.

I dok su mnogi očekivali mirnu završnicu, bez akcije, Baton je uspeo da sustigne Vebera i u nekoliko navrata je imao priliku da ga pretekne, ali se Australijanac dobro branio pa su nepromenjenim redosledom prošli kroz cilj iza Fetela. Četvrto mesto u Abu Dabiju zauzeo je Barikelo, ispred Hajdelda i Kobajašija, koji je tako došao do prvih bodova u Formuli 1, na svojoj drugoj trci, dok su bodove na prvoj trci u Abu Dabiju osvojili i Truli i vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi.

Poslednju trku ovogodišnjeg šampionata završilo je 18 vozača, prvu desetoricu kompletirali su Rozberg i Kubica, dok su kroz cilj prošli i Kovalainen, Raikonen, vozač Vilijamsa Kazuki Nakađima, dvostruki šampion Fernando Alonso, Vitantonio Liuci u bolidu Fors Indije, vozač Ferarija Đankarlo Fizikela, Roman Grožan u Renou i još jedan vozač Fors Indije Adrian Zutil.

Baton je sezonu u kojoj je došao do prve titule šampiona Formule 1 završio sa 95 bodova, 11 više od Fetela, dok je treće mesto u konačnom poretku zauzeo Barikelo sa 77 bodova. U konkurenciji konstruktora Bron GP je bio ubedljiv sa 172 bodova, Red Bul je zauzeo drugo mesto sa 135,5, a Meklaren treće sa 71 bodom.

Sezona koja je iza nas ostaće upamćena najviše po dominaciji Batona i ekipe Bron GP, koja do pre deset meseci nije ni postojala, ali i velikom napretku Red Bula. S druge strane ekipe koje smo do ove sezone gledali na vrhu, Meklaren i Ferari, su samo na nekoliko trka bile u centru pažnju.

Trka u Abu Dabiju po mnogo čemu je bila posebna, prvenstveno jer je bila prva koja je vožena po danu i po mraku, ali i po tome što je bila poslednja za ekipu BMW Zaubera u šampionatu. Kod vozača poslednju trku na stazi „Jas Marina“ za svoje sadašnje ekipe izvozali su Alonsu u Renou, Raikonen u Ferariju, Kubica i Hajdfeld u BMW Zauberu, Rozberg u Vilijamsu, a gotovo je sigurno da je isti slučaj i sa Kovalainenom u Meklarenu, Fizikelom u Ferariju, Barikelom u ekipi Bron GP i Nakađimom u Vilijamsu.

Naredni šampionat Formule 1 startuje trkom za Veliku nagradu Bahreina 14. marta naredne godine.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:34:03.414
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 17.857
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 18.467
4. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 22.735
5. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 26.253
6. Kamui Kobajaši (Japan) Tojota + 28.343
7. Jarno Truli (Italija) Tojota + 34.366
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 41.294
9. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 45.941
10. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 48.180
11. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 52.798
12. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 54.317
13. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 59:839
14. Fernando Alonso (Španija) Reno + 1:09.687
15. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 1:34.450
16. Đankarlo Fizikela (Italija) Ferari + jedan krug
17. Roman Grožan (Francuska) Reno + jedan krug
18. Adrian Zutil (Nemačka) Nemačka + jedan krug
odustali:
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 95
2. Sebastijan Fetel 84
3. Rubens Barikelo 77
4. Mark Veber 69,5
5. Luis Hamilton 49
6. Kimi Raikonen 48

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 172
2. Red Bul 153,5
3. Meklaren Mercedes 71
4. Ferari 70
5. Tojota 59,6
6. BMW Zauber 36

F1