Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 01.11.2009.

15:39

Trijumf Fetela za kraj sezone

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobednik je poslednje trke u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, Velike nagrade Abu Dabija.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel je do četvrtog trijumfa u sezoni došao u vremenu od 1:34:03.414 sata na stazi "Jas Marina", ispred klupskog kolege Marka Vebera i novog šampiona Džensona Batona. Pobedom na prvoj trci u istoriji Formule 1 koja je počela u sumrak, a završila se pod reflektorima, Fetel je osvojio drugo mesto u šampionatu.

Pred trku u Abu Dabiju jedine nepoznanice bile su ko će biti vicešampion i da li će Meklaren ili Ferari osvojiti treće mesto u konkurenciji kontruktora. Pobedom na prvoj trci u istoriji Formule 1 koja je počela u sumrak, a završila se pod reflektorima Fetel je došao do drugog mesta u šampionatu, a pošto se nijedan vozač i Ferarija i Meklarena nije našao među osvajačima bodova britanska ekipa je sačuvala prednost od jednog boda i osvojila treće mesto u poretku konstruktora.

Od starta je poveo osvajač pol pozicije Luis Hamilton, ispred Fetela, Vebera, vozača ekipe Bron GP Rubensa Barikela, Batona i Jarna Trulija u Tojoti, a najbolji start imao je Heiki Kovalainen u Meklarenu koji je napredovao za pet mesta i domogao se 13. pozicije. Već u prvom krugu vozač BMW Zaubera Robert Kubica je pretekao Trulija u borbi za šesto mesto, dok je Baton obišao svog klupskog kolegu i došao do četvrte pozicije.

Iz kruga u krug vodeći Hamilton je nizao sve brža vremena, ali je jednom greškom dozvolio Fetelu da mu se približi oko desetog kruga. Ipak, prošlogodišnji šampion je preuzeo stvar u svoje ruke i uspeo je da ponovo vrati prednost od preko jedne sekunde pre odlaska u boks.

U 17. krugu vozači su krenuli sa odlascima u boks, prvi je na redu bio Barikelo, dok je Hamilton na dolivanje goriva i zamenu pneumatika otišao u narednom krugu i na stazu se vratio kao sedmi. Hamiltona je u boks pratio i njegov sunarodnik Baton, koji je po povratku na stazu naišao na veliki otpor Kamuija Kobajašija. Japanac je posle nekoliko krivina uspeo da ga pretekne, a potom ostvari i osetniju prednost.

Veber je u boks otišao krug posle Hamiltona, a Fetel u narednom i vratio se u vođstvo, ispred vozača Meklarena, klupskog kolege i Kobajašija. Ipak, pre nego što je Fetel stigao do boksa u Red Bulu se odvijala drama jer je vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari promašio boks svog tima i produžio do austrijske ekipe. Šokirani mehaničari Red Bula su, ipak, uspeli da reaguju na vreme i panično su mahali Špancu da produži dalje. Srećom, Algersuari ih je poslušao pa je Fetel bez problema obavio svoje zaustavljanje, ali se Španac ubrzo zaustavio na stazi.

Hamilton je u tim trenucima imao velike probleme sa kočnicom na zadnjem desnom točku i u 21. krugu je za njega trka bila gotova pa se parkirao u boksu. Prvi čovek Meklarena Martin Vitmarš potom je uputio izvinjenje Britancu, uz reči da nisu smeli da rizikuju potencijalni kvar.

Kada su svi vozači po jednom bili u boksu, u 30. krugu, Fetel je vodio ispred Vebera, Batona, Barikela, Hajdfelda, Trulija, Kubice, Rozberga i Buemija. Usledilo je nekoliko mirnih krugova, a 17 krugova pre kraja Rozberg je prvi otišao drugi put na zamenu pneumatika i dolivanje goriva. Vodeći Fetel je u boks otišao četiri kruga kasnije i bez problema se vratio u vođstvo.

I dok su mnogi očekivali mirnu završnicu, bez akcije, Baton je uspeo da sustigne Vebera i u nekoliko navrata je imao priliku da ga pretekne, ali se Australijanac dobro branio pa su nepromenjenim redosledom prošli kroz cilj iza Fetela. Četvrto mesto u Abu Dabiju zauzeo je Barikelo, ispred Hajdelda i Kobajašija, koji je tako došao do prvih bodova u Formuli 1, na svojoj drugoj trci, dok su bodove na prvoj trci u Abu Dabiju osvojili i Truli i vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi.

Poslednju trku ovogodišnjeg šampionata završilo je 18 vozača, prvu desetoricu kompletirali su Rozberg i Kubica, dok su kroz cilj prošli i Kovalainen, Raikonen, vozač Vilijamsa Kazuki Nakađima, dvostruki šampion Fernando Alonso, Vitantonio Liuci u bolidu Fors Indije, vozač Ferarija Đankarlo Fizikela, Roman Grožan u Renou i još jedan vozač Fors Indije Adrian Zutil.

Baton je sezonu u kojoj je došao do prve titule šampiona Formule 1 završio sa 95 bodova, 11 više od Fetela, dok je treće mesto u konačnom poretku zauzeo Barikelo sa 77 bodova. U konkurenciji konstruktora Bron GP je bio ubedljiv sa 172 bodova, Red Bul je zauzeo drugo mesto sa 135,5, a Meklaren treće sa 71 bodom.

Sezona koja je iza nas ostaće upamćena najviše po dominaciji Batona i ekipe Bron GP, koja do pre deset meseci nije ni postojala, ali i velikom napretku Red Bula. S druge strane ekipe koje smo do ove sezone gledali na vrhu, Meklaren i Ferari, su samo na nekoliko trka bile u centru pažnju.

Trka u Abu Dabiju po mnogo čemu je bila posebna, prvenstveno jer je bila prva koja je vožena po danu i po mraku, ali i po tome što je bila poslednja za ekipu BMW Zaubera u šampionatu. Kod vozača poslednju trku na stazi „Jas Marina“ za svoje sadašnje ekipe izvozali su Alonsu u Renou, Raikonen u Ferariju, Kubica i Hajdfeld u BMW Zauberu, Rozberg u Vilijamsu, a gotovo je sigurno da je isti slučaj i sa Kovalainenom u Meklarenu, Fizikelom u Ferariju, Barikelom u ekipi Bron GP i Nakađimom u Vilijamsu.

Naredni šampionat Formule 1 startuje trkom za Veliku nagradu Bahreina 14. marta naredne godine.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:34:03.414
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 17.857
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 18.467
4. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 22.735
5. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 26.253
6. Kamui Kobajaši (Japan) Tojota + 28.343
7. Jarno Truli (Italija) Tojota + 34.366
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 41.294
9. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 45.941
10. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 48.180
11. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 52.798
12. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 54.317
13. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 59:839
14. Fernando Alonso (Španija) Reno + 1:09.687
15. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 1:34.450
16. Đankarlo Fizikela (Italija) Ferari + jedan krug
17. Roman Grožan (Francuska) Reno + jedan krug
18. Adrian Zutil (Nemačka) Nemačka + jedan krug
odustali:
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 95
2. Sebastijan Fetel 84
3. Rubens Barikelo 77
4. Mark Veber 69,5
5. Luis Hamilton 49
6. Kimi Raikonen 48

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 172
2. Red Bul 153,5
3. Meklaren Mercedes 71
4. Ferari 70
5. Tojota 59,6
6. BMW Zauber 36

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve