Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 18.10.2009.

19:36

Batonu titula, Veberu pobeda

Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton obezbedio je titulu šampiona Formule 1 petim mestom na Velikoj nagradi Brazila, na kojoj je trijumfovao Mark Veber u Red Bulu.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Baton je petim mestom na stazi „Interlagos“ u Sao Paulu postao 31. šampion u istoriji Formule 1, a takođe je i ekipi Bron GP doneo titulu u konkurenciji konstruktora. Veber je do druge pobede u sezoni, ali i karijeri, došao u vremenu od 1:32:23.081 sata, ispred vozača BMW Zaubera Roberta Kubice i sada već bivšeg šampiona Luisa Hamiltona.

Britanac je pred pretposlednju trku u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 imao 14 bodova više od najbližeg pratioca i klupskog kolege Rubensa Barikela, a 16 više od vozača Red Bula Sebastijana Fetela, ali je prolaskom kroz cilj ispred Brazilca, i na mestu iza Nemca već u Brazilu obezbedio naslov prvaka. Pred poslednju trku sezone, veliku nagradu Abu Dabija, koja se vozi 1. novembra, Baton ima 89 bodova, nedostižnih 15 više od Fetela, dok Barikelo ima 72. U konkurenciji konstruktora Bron GP ima 161 bodova, dok je Red Bul drugi sa 135,5, a Meklaren Mercedes treći sa 71 bodom.

Posle odličnog starta sa pol pozicije u vođstvu se našao Barikelo, ispred Vebera, Kimija Raikonena, Adriana Zutila, Jarna Trulija, Nika Rozberga, Kubice i Sebastijana Buemija. Već posle nekoliko krivina došlo je do kontakta između Zutila i Trulija, a potom je Italijan izgubio kontrolu i udario u vozača Fors Indije, koji je pokupio Fernanda Alonsa u Renou i to je bio kraj trke za njih trojicu. I dok su se Truli i Zutil svađali pored staze, stjuarti su odlučili da ispitaju njihov incident posle trke, ali su ga kasnije klasifikovali kao trkački. Ipak, Truli je kažnjen sa 10.000 dolara jer nije izašao iz bolida kada su redari od njega to tražili, ali i zbog napada na Zutila.

Već u prvom krugu Raikonen je ostao bez prednjeg spojlera pri pokušaju preticanja Vebera, dok su se na stazi obrnuo Heiki Kovalainen u Meklarenu, a Raikonenov klupski kolega Đankarlo Fizikela je pokušavajući da ga izbegne izleteo sa staze. Raikonen i Kovalainen su se uputili u boks, a zbog incidenta između Trulija i Zutila, na stazu je izašao „sejfti kar“.

Prvi je u boks otišao Luis Hamilton, a potom se odvila prava drama kada je Kovalainen pri polasku krenuo sa zakačenim crevom za dolivanje goriva na bolidu, a odmah iza njega je bio Raikonen po čijem se bolidu to gorivo razlilo i na kratko se zapalio. Vozač Ferarija je bez problema nastavio dalje i vratio se na stazu, dok su Kovalainenu pomogli mehaničari ekipe Bron GP, koji su mu otkačili crevo sa bolida.

„Sejfti kar“ je na stazi bio do kraja šestog kruga, a tada je Barikelo vodio ispred Vebera, Rozberga, Kubice, Buemija, Kazukija Nakađime, Kamuija Kobajašija, Romana Grožana, Batona i Haimea Algersuarija. Već u prvoj krivini posle restarta Kubica je pretekao Rozberga, dok je Baton obišao Grožana, pored koga su potom prošli i Algersuari, Hajdfeld i Hamilton.

Baton je zatim krenuo u poteru za Kobajašijem, dok je Barikelo nizao brze krugove. U 21. krugu prvi u boks je otišao Hajdfeld, a pratio ga je Brazilac, koji je po povratku na stazu naišao na veliku gužvu vozača koji su imali taktiku od samo jednog zaustavljanja u boksu pa su ga poprilično usporili, što je pogodovalo njegovim rivalima. Trka za Hejdfelda nije potrajala još dugo pošto se u 23. krugu zaustavio pored staze, a njegov klupski kolega Kubica je u narednom krugu otišao u boks i na stazu se bez problema vratio ispred Barikela.

Posle nekoliko krugova mučenja iza Kobajašija Baton je u 25. krugu konačno uspeo da pretekne Japanca, koji se potom našao u duelu sa sunarodnikom Nakađimom. Vodeći Veber je u boks otišao u 27. krugu i pošto je napravio dovoljnu prednost pre toga uspeo je da se vrati na prvu poziciju, ispred Fetela, Kubice i Barikela. U istom krugu u garažu se parkirao Rozberg, zbog problema sa motorom.

Baton je u boks otišao u 30. krugu, a na polovini trke, kada su vozači sa strategijom od dva odlaska na dolivanje goriva i zamenu pneumatika poredak je bio: Veber, Fetel, Kubica, Barikelo, Hamilton, Raikonen, Baton, Buemi. Tada se činilo da će Fetel imati samo jedno zaustavljanje, ali se to pokazalo pogrešno jer je u 37. krugu otišao u boks, ali su mu na bolid stavili isti tip pneumatika koje je imao i do tada, i na stazu se vratio odmah iza Batona. Nekoliko krugova kasnije trka je bila gotova i za Nakađimu, koji je izleteo sa staze posle kontakta sa Kobajašijem.

Sa drugim odlascima u boks krenulo se u 43. krugu, prvi je bio Hamilton, a sledili su ga Raikonen, Kubica, Barikelo i Veber, koji se vratio u vođstvo, dok je Brazilac ponovo imao problema sa gužvom po povratku na stazu. Do kraja trke su i ostali vozači odradili svoja druga zaustavljanja i usledila je mirna završnica, sve do osam krugova pre kraja. Tada je došlo do malog kontakta između Hamiltona i Barikela iz kojeg je Brazilac izašao sa probušenim pneumatikom, pa je morao neplanirano u boks pa su njegove nade za osvajanje titule bile gotove. Veber potom je zasluženo došao do drugog trijumfa u karijeri, a iza njega, Kubice i Hamiltona kroz cilj su prošli redom Fetel, Baton, Raikonen, Buemi i Barikelo, koji su osvojili bodove, dok su trku u Brazilu završili i Kobajaši, Fizikela, Kovalainen, koji je bio deveti, ali je pomeren na 12. mesto zbog nebezbednog puštanja iz boksa od strane njegovih mehaničara, Vitantonio Liuci, Grožan i Algersuari.

Može se reći da su fantastičnu trku imali Veber, Kubica i Hamilton, koji je startovao kao tek 17. posle haotičnih kvalifikacija, ali i Baton, koji je bio daleko agresivniji u odnosu na prethodne trke. Takođe, tu je i Fetel, koji je bio tek 15. na startu i za malo je ostao bez podijuma, dok su dobru trku imali i Buemi i Raikonen.

Od Barikela se daleko više očekivalo, pogotovo posle starta sa pol pozicije, ali se još jednom pokazalo da je „Interlagos“ ukleta staza za njega, ali ovog puta i zbog lošeg tajminga ekipe pri odlascima u boks. Solidnu trku imao je i debitant Kobajaši, koji u Brazilu menjao povređenog Tima Gloka, ali se pokazalo da je neiskusan jer je u nekoliko navrata ulazio u putanju vozačima na mestima gde su jaka kočenja. Ostali vozači koji su uspeli da završe trku su napravili nekoliko grešaka, ali nijednog trenutka, ipak, nisu bili ni blizu osvajanja bodova.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 završava se 1. novemba prvom trkom za Veliku nagradu Abu Dabija na stazi „Jas Marina“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:32:23.081
2. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 7.626
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + 18.944
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 19.652
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 29.005
6. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 33.340
7. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 35.991
8. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 45.454
9. Kamui Kobajaši (Japan) Tojota + 1:03.321
10. Đankarlo Fizikela (Italija) Ferari + 1:10.665
11. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 1:11.388
12. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + jedan krug
13. Roman Grožan (Francuska) Reno + jedan krug
14. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
odustali:
Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams
Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams
Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Jarno Truli (Italija) Tojota
Fernando Alonso (Španija) Reno

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 89
2. Sebastijan Fetel 74
3. Rubens Barikelo 72
4. Mark Veber 61,5
5. Luis Hamilton 49
6. Kimi Raikonen 48

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 161
2. Red Bul 135,5
3. Meklaren Mercedes 71
4. Ferari 70
5. Tojota 54,5
6. Vilijams 34,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve