Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 23.07.2009.

13:33

F1 Uoči Hungaroringa

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sedam i po godina i 132 gran prija bilo je potrebno Marku Veberu da pokaže da ume da pobedi. Australijska himna u čast slavljenika nije se čula od 1981. godine i vremena kada je čast ’Ozija’ u Formuli 1 branio Alan Džons. Njemu je 1980. pripao šampionski lovor, sadašnje Veberove ambicije nisu ništa manje. Nalikuje na naučnu fantastiku - pa čovek je tek prvi put trijumfovao! - ali u ovako šašavoj sezoni ni to nije ishod koji se može isključiti.

Markova forma sve je bolja - činjenica je da su teški prelomi sve dalja prošlost - a informacija da u F1 karijeri nije imao i još uvek nema nijednog sponzora iz svoje zemlje pravi je kuriozitet.

U ponedeljak, odmah nakon francuskog vikenda Reno svetske serije, postalo je i zvanično: Algersuari će u Mađarskoj odmeniti Sebastijana Burdea. Na Le Manu je, kao po narudžbi, Katalonac zabeležio najbolje plasmane karijere u Formuli Reno 3.5: u subotu četvrti, u nedelju treći i premijerno na podijumu. To nije i oproštaj od Reno serije - Haime namerava da dovrši sezonu, bez obzira na ishod Toro Roso avanture. Voziće preostale trke u Portugaliji, Nemačkoj i Španiji, njihovi termini ionako se ne preklapaju sa velikim nagradama Formule 1.

Posle superkratkog staža u statusu rezerviste, Algersuarija očekuje najbitnija premijera u životu. Devetnaestogodišnjak govori: „Oduvek sam sanjao o tome, i eto nas, san postaje stvarnost. Voleo bih da se zahvalim svima koji su mi pomogli, pogotovu Red Bulu. Svestan sam da me očekuje težak izazov. Nikad nije lako započeti F1 sezonu iz njene sredine, još je komplikovanije kad nemate mogućnosti da testirate. Ali, osećam da me moj tim u potpunosti podržava - njegova reputacija u uzdizanju mladih vozača govori za sebe. Najteže će biti sa fizičkom spremom. Trka (u Budimpešti) je mnogo duža od onoga na šta sam navikao. U mnogo kojem smislu, Formula 1 je sam vrh, ali to je još uvek trkački auto. Ima dve pedale i volan, kao i svi ostali. Znam da će mi biti jako teško da odmah imam istu brzinu kao i ostali, ali smiren sam i ekipa me ne stavlja pod pritisak. Tu sam da bih učio.

Kompletan tekst Aleksandra Babića "F1 uoči Hungaroringa: Tindejdžer debitant i Red Bul ofanziva" pročitajte u našoj rubrici 'Saradnici'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve