Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.05.2009.

15:45

Baton nezaustavljiv i u Monaku

Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton nastavio je tamo gde je stao pre dve nedelje u Španiji i došao do pete pobede na šestoj trci sezone, Velikoj nagradi Monaka.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Britanac je do prvog trijumfa na ulicama Monte Karla, a šestog u karijeri, došao posle perfektne vožnje tokom svih 78 krugova u vremenu od 1:40:44.282 sata, ispred klupskog kolege Rubensa Barikela, dok je kao treći kroz cilj prošao Kimi Raikonen u Ferariju.

Četvrto mesto u Kneževini zauzeo je drugi vozač Ferarija Felipe Masa, a bodove na šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 osvojili su i Mark Veber u Red Bulu, vozač Vilijamsa Niko Rozberg, dvostruki šampion Formule 1 Fernando Alonso u Renou i vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Burde.

Baton je sigurno startovao sa pol pozicije i vođstvo je zadržao posle prve krivine, dok se Barikelo probio na drugo mesto ispred Raikonena, Sebastijana Fetela, Mase i Rozberga. Poredak je u prvih nekoliko krugova ostao isti, ali je već od šestog kruga Brazilac uspeo da sustigne vozača Red Bula, a potom i iseče šikanu posle izlaska iz tunela. Ipak, Masa je usporio i propustio Fetela, što je iskoristio Rozberg i obišao Brazilca u borbi za peto mesto.

Zbog problema sa zadnjim pneumaticima Fetel je počeo da usporava, a u desetom krugu u istom potezu je ostao bez tri pozicije jer su ga redom pretekli Rozberg, Masa i Heiki Kovalainen. Več u sledećem krugu mladi Nemac je otišao u boks, a za to vreme na stazi se desio prvi incident kada je Sebastijan Buemi naleteo na Nelsona Pikea u Renou i izbacio ga sa staze. Za vozača ekipe Toro Roso to je bio kraj trke, dok je mladi Brazilac uspeo da se vrati na stazu, ali se već u sledećem krugu parkirao u boksu. Zanimljivo je da je Pike i prošle godine na istom mestu izleteo i završio trku u Monte Karlu.

U 13. krugu Raikonen je uspeo da se približi Barikelu u borbi za drugo mesto, pošto je Brazilac imao probleme sa pneumaticima, ali pošto nekoliko krugova nije uspevao da pretekne vozača ekipe Bron GP ekipa Ferarija je odlučila da Finca znatno ranije pozove na promenu pneumatika, već u 16. krugu. U istom krugu zbog toga što je prerano ušao u krivinu Sent Devo, u kojoj su prethodno udes imali Buemi i Pike, Fetel je udario u zaštitnu ogradu i morao je da odustane. U narednom krugu Barikelo je otišao u boks i vratio se ispred Raikonena, a u sledećem je isto učinio i Baton i na stazu se vratio kao drugi, iza tada vodećeg Rozberga.

Pošto je većina bila u boksu na zameni pneumatika i dolivanju goriva poredak na stazi je u 23. krugu bio: Baton, Barikelo, Raikonen, Alonso, Masa, Veber, Rozbergk, Kovalainen, Nakađima, Burde, s tim da su poslednja dvojica imala taktiku jednog odlaska u boks, dok je Alonso prvi put u boks otišao u 29. krugu.

Do drugih odlazaka u boks na stazi nije viđena veća borba, samo treba pomenuti odustajanje Roberta Kubice u 31. krugu, dok je Masa nekoliko puta isekao šikanu pa je dobio upozorenje od FIA da će ga kazniti ako to ponovi.

Oko 51. kruga vozači su krenuli sa drugim odlascima u boks i poredak do cilja među vozačima koji su se nalazili na mestima koja donose bodove se nije značajno promenio, samo je Kovalainen odustao u kompleksu kod bazena pošto je udario u ogradu. Da poslednji krug ne bude nezanimljiv postarao se vozač Vilijamsa Kazuki Nakađima, koji je odustao takođe posle kontakta sa zaštitnom ogradom.

Trku u Monaku osim osvajača bodova završili su i Đankarlo Fizikela, kome je to najbolji plasman ove sezone, Timo Glok u Tojoti, vozač ekipe BMW Zauber Nik Hajdfeld, aktuelni šampion Luis Hamilton, koji je pre samo godinu dana dominirao na ulicama Monte Karla, drugi vozač Tojote Jarno Truli i Adrian Zutil u Fors Indiji.

Posle prolaska kroz cilj Baton se parkirao u pit lejnu, očigledno zaboravivši da je tradicija da u Monaku bolidi trojice najboljih budu parkirani ispred Kraljevske palate. Britanac je potom istrčao pobednički krug do Palate, upravo u gradu u kome živi, a svime prikazanim na ulicama Monte Karla pokazao je da će biti teško skinuti ga sa trona ove sezone.

Tradicija je takođe na Batonovoj strani, jer je u istoriji Formule 1 devet puta vozač koji je trijumfovao na pet od prvih šest trka sezone osvajao titulu šampiona, a da je na sprovedena želja Bernija Eklstona i pravilo po kome titulu osvaja vozač sa najviše pobeda u sezoneiBritanac bi u tom slučaju titulu mogao da osigura već do kraja jula.

Trka u Monte Karlu je specifična i po svemu drugačija od ostalih trka u sezoni, ali ako bi ona bila pokazatelj najveći rival Batonu u borbi za titulu mogao bi da bude baš njegov klupski kolega. Baš zbog svoje jedinstvenosti rezultati u Monaku mogu, ali i ne moraju, da ukazuju da li nešto dobro funkcioniše. Na to se odnose rezultati Ferarija i Red Bula. Italijanska ekipa se u Monte Karlu vratila na podijum, dok su vozači Red Bula bili daleko od njega, ali ipak, da li je došlo do promene u odnosu snaga znaćemo za dve nedelje u Turskoj, kada se Formula 1 vrati na pravu stazu.

Vikend za zaborav u Kneževini su imali Meklaren Mercedes, Tojota i BMW Zauber, dok je prijatno iznenađenje trke u Monte Karlu bio Sebastijan Burde, mada se možda i dobar rezultat od njega i očekivao jer mu ulične staze posebno leže zbog velikog iskustva iz Čemp kar serije. Polovičan, ali solidan, učinak su imali Vilijams i Reno, dok je Fizikela bio odličan u Fors Indiji i bio je na putu da svojoj ekipi donese prvi bod u istoriji, ali će na to ipak još morati da pričeka.

Petom pobedom u sezoni Baton je povećao prednost u generalnom plasmanu i sada ima 51 bod, 16 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 23. Kod konstrukora Bron je ubedljiv na vrhu sa 86 bodova, Red Bul ima 42,5, a Tojota 26,5 bodova.

Naredna trka, Velika nagrada Turske, na programu je 7. juna u Istanbulu.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP 1:40:44.282
2. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 7.666
3. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 13.442
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 15.110
5. Mark Veber (Australija) Red Bul + 15.730
6. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 33.586
7. Fernando Alonso (Španija) Reno + 37.839
8. Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso + 1:03.142
9. Đankarlo Fizikela (Japan) Vilijams + 1:05.040
10. Timo Glok (Nemačka) Tojota + jedan krug
11. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + jedan krug
12. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + jedan krug
13. Jarno Truli (Italija) Tojota + jedan krug
14. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
odustali:
Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams
Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes
Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Nelson Pike junior (Brazil) Reno
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 51
2. Rubens Barikelo 35
3. Sebastijan Fetel 23
4. Mark Veber 19,5
5. Jarno Truli 14,5
6. Timo Glok 12

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 86
2. Red Bul 42,5
3. Tojota 26,5
4. Ferari 17
5. Meklaren Mercedes 13
6. Reno 11

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve