Nova vest
Auto-moto

Petak, 24.04.2009.

20:22

Bez ograničenja plata vozača

Svetska automobilska federacija (FIA) odlučila je da isključi plate vozača i marketinške troškove iz ograničenja budžeta od 2010. godine u Formuli 1.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Predsednik Svetske automobilske federacije Maks Mozli je takođe tražio od timova da ga posavetuju da li bi predviđeno ograničenje od 30 miliona funti trebalo da bude preispitano i dodao da Formula 1 rizikuje da izgubi bar dva tima ukoliko se ograničenje ne uvede od 2010. godine.

„Blizu smo završetka posla sa novim propisima, i finansijskim i tehničkim, pre prezentovanja Svetskom auto-moto odboru 29. aprila“, rekao je Mozli, „Finansijski propisi će biti zasnovani na principima koje su timovi zajedno sa Svetskom automobilskom federacijom prihvatili prošle godine. Glavna tačka je ograničenje budžeta za narednu sezonu koji će pokrivati sve troškove timova, sem plata vozača i marketinških izdataka“.

Timovi koji pristanu na ograničenje budžeta imaće veću tehničku slobodu od timova koji odluče da imaju neograničen budžet od strane FIA, pošto će moći da budu konkurentni sa manje troškove posle uvođenja novih pravila.

Nekoliko kompanija, kao što su Lola i Aston Martin, već je iskazalo zainteresovanost za ulazak u Formulu 1 od sledeće sezone ukoliko ograničenje budžeta stupi na snagu, ali je Mozli rekao da će od svih zainteresovanih strana FIA morati da izabere samo tri.

„Novi propisi će pokazati da je moguće sa manje od 30 miliona funti imati tim koji se nimalo ne razlikuje od ekipa sa velikim budžetima“, rekao je Mozli, „Pored novih timova imamo naznake da će se nekoliko postojećih timova odlučiti za manje budžete ali bih molio sve timove da daju svoje predloge da li je 30 miliona funti za njih realna opcija ili bi želeli da ograničenje bude veće ili manje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve