Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 19.04.2009.

10:59

Trijumf Fetela u kišovitoj Kini

Nemac Sebastijan Fetel pobednik je treće trke sezone šampionata Formule 1, Velike nagrade Kine, koja je vožena u u kišovitom Šangaju.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel je do drugog trijumfa u karijeri došao u vremenu od 1:57:43.485 sata, ispred klupskog kolege iz Red Bula Marka Vebera čime su doneli ekipiprvu pobedu od debija u Formuli 1 2005. godine, dok je treće mesto zauzeo vodeći u generalnom plasmanu šampionata Dženson Baton, vozač ekipe Bron GP.

Najmlađi pobednik u istoriji Formule 1, koji je do te titule došao trijumfom na trci za Veliku nagradu Italije na legendarnoj “Monci” prošle godine, takođe po kiši, zajedno sa Veberom Red Bul je doveo i do prvog dvostrukog trijumfa. Pored njih dvojice i Batona bodove u Kini su osvojili i drugi vozač ekipe Bron GP Rubens Barikelo, Heiki Kovalainen u Meklarenu, aktuelni šampion Luis Hamilton, Timo Glok u Tojoti i vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi.

Zbog obilne kiše u Šangaju i loše vidljivosti trka je startovala iza “sejfti kara” pa je prvih nekoliko krugova poredak u vrhu ostao nepromenjen u odnosu na rezultate sa kvalifikacija, dok su Glok i Robert Kubica, startovali iz boksa . U vođstvu se nalazio Fetel, ispred dvostrukog svetskog šampiona Fernanda Alonsa, Vebera, Barikela, Batona, Trulija, Nika Rozberga i Kimija Raikonena, u Vilijamsu, odnosno Ferariju.

Već posle nekoliko krugova nekolicina vozača, među kojima su bili dvojac Ferija Kimi Raikonen i Felipe Masa, kao i Adrian Zutil, izletela sa staze, ali su ubrzo uspeli da se vrate. Dok je još “sejfti kar” bio na stazi u boks su otišli Rozberg i Alonso, koji su kada je trka restartovana u devetom krugu završili na začelju.

Fetel je već posle nekoliko krivina posle odlaska “sejfti kara” sa staze uspeo da napravi popriličnu prednost u odnosu na Vebera, Barikela, Batona i Trulija, i dok je na vrhu bilo mirno vodila se velika borba za peto mesto između Raikonena i Hamiltona, dok su redom sa staze izletali Buemi, Kovalainen i Nik Hajdfeld, vozač BMW Zaubera, ali su bez problema uspeli da se vrate.

Hamilton je posle nekoliko krugova uspeo da pretekne Raikonena za šesto mesto, a potom i Trulija za peto, ali je u 12. krugu izleteo, okrenuo se i na stazu se vratio kao 11. U isto vreme Baton je bez velikih problema uspeo da pretekne klupskog kolegu u borbi za treću poziciju, dok su Buemi i Masa obišli Raikonena, koji je do tada bio šesti. Mladi Švajcarac je potom nastavio sa odličnom vožnjom i već u sledećem krugu je bio peti posle preticanja Trulija, koga je potom obišao i prošlogodišnji vicešampion, ali i Raikonen i Hamilton, koji je prethodno uspeo da pretekne klupskog kolegu Kovalainena.

U 15. krugu vodeći su krenuli sa prvim odlascima u boks, prvi je krenuo Veber, a već u sledećem krugu ušao je i Fetel. Posle velike muke Hamilton je uspeo da pretekne Raikonena, dok je Kovalainen obišao Trulija uz kontakt, koji je potom morao da pusti Gloka i Buemija da prođu.

Tu nije bio kraj problemima za Italijana pošto je u 19. krugu na njega od pozadi naleteo Robert Kubica pa je ostao bez zadnjeg spojlera, zbog čega je posle nekoliko krugova bio primoran da odustane, dok je Poljaku stradao prednji stabilizator, a na stazu je po drugi put na trci izašao “sejfti kar” zbog parčića koji su ostali na stazi posle udesa.

Izlazak “sejfti kara” bio je znak za vozače ekipe Bron GP da odu u boks, što su i Baton i Barikelo učinili u 20. krugu pa je poredak na stazi tada bio: Fetel, Baton, Masa, Veber, Raikonen, Hamilton, Barikelo, Kovalainen, Burde, dok dvojica vozača Ferarija i branilac šampionskog trenutka do tog trenutka nisu još otišli na zamenu pneumatika i dolivanje goriva.

Potom su se pojavili prvi znaci problema za Ferari pošto je u 21. krugu Masin bolid stao, a dva kruga kasnije “sejfti kar” je otišao u boks i trka je po drugi put restartovana. U vođstvu se nalazio Fetel, ispred Batona, Vebera, Hamiltona, Raikonena i Kovalainena, koji je pretekao Barikela.

Usledilo je nekoliko relativno mirnih krugova, a zatim je u 28. krugu Raikonen otišao u boks i na stazu se vratio kao 17, dok su Kazuki Nakađima i Nelson Pike junior na različitim delovima staze izleteli, a mladom Brazilcu je bolid bio poprilično oštećen, ali su obojica uspeli da se vrate.

U 30. krugu Veber je pretekao Batona za drugo mesto, i uz par međusobnih preticanja tokom narednih krugova poredak je ipak ostao takav, a Australijanac je samo uvećavao prednost pa je uspeo da zadrži poziciju i posle drugih odlazaka u boks i dođe do najboljeg plasmana u karijeri, drugog mesta. Prethodno je Veber dva puta bio treći, u Monaku 2005. godine, kada je vozio za Viliams, i na stazi "Nirurgring" 2007. godine, u prvoj godini u Red Bulu.

Aktuelni šampion Luis Hamilton u Meklarenu prvi, ujedno i jedini, put je otišao u boks u 34. krugu, a narednom krugu isto je učinio i njegov klupski kolega, a posle izletanja Britanca devet krugova pre kraja Kovalainen je zauzeo petu poziciju, ispred vozača Fors Indije Adriana Zutila i Hamiltona. Zanimljivo je da Finac nije završio nijedan krug na prve dve trke sezone, koje su vožene u Australiji i Maleziji.

Iako se činilo da će zahvaljujući odličnom Zutilu Fors Indija doći do prvih bodova u Formuli 1 šest krugova pre kraja mladi Nemac je izleteo i raspršio nade svog tima, a Hamilton je preuzeo šesto mesto, koje je zadržao do cilja, ispred Gloka i Buemija.

Posle odličnih kvalifikacija u subotu Reno je na trci ostao bez bodova, dok je vikend ekipe BMW Zauber u Kini završen kao što je i počeo, lošim izdanjem i plasmanom Hajdfelda i Kubice na 12. i 13. mesto. Posebna priča je Ferari koji posle tri trke nema nijedan bod, a to se italijanskoj ekipi desilo samo četiri puta za pretodnih 59 godina, poslednji put 1981. godine.

Fetel i Veber u Kini su pokazali da Red Bul ima veliki potencijal i da se od njih tokom sezone mogu očekivati odlični rezultati. Baton je posle tri trke jedini vozač koji se posle svake našao na podijumu, dok je evidentno da se Meklaren posle lošeg starta sezone lagano popravlja. Više se očekivalo posebno od Ferarija, i iako u ekipi iz Maranela stalno pokušavaju da nađu krivca za neuspehe izgleda da im to ne ide najbolje.

U generalnom plasmanu Baton je uvećao prednost, sada ima 21 bod, šest više od klupskog kolege Barikela i 11 više od pobednika trke u Kini Fetela. Kod konstruktora Bron GP se nalazi na vrhu sa 36 bodova, dok Red Bul ima 19,5, a Tojota bod manje.

Sledeća na programu je trka za Veliku nagradu Bahreina, na stazi “Sakir”, već za nedelju dana, 26. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kine:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:57:43.485
2. Mark Veber (Australija) Red Bul + 10.970
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 44.975
4. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 1:03.704
5. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 1:05.102
6. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes + 1:11.866
7. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 1:14.476
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1:16.439
9. Fernando Alonso (Španija) Reno + 1:24.309
10. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:31.750
11. Sebastijan Burde (Fra ncuska) Toro Roso + 1:34.156
12. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 1:35.834
13. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 1:46.853
14. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 1 krug
15. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 1 krug
16. Nelson Pike junior (Brazil) Reno + 2 kruga
odustali:
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams
Felipe Masa (Brazil) Ferari
Jarno Truli (Italija) Tojota

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 21
2. Rubens Barikelo 15
3. Sebastijan Fetel 10
4. Timo Glok 10
5. Mark Veber 9,5
6. Jarno Truli 8,5

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 36
2. Red Bul 19,5
3. Tojota 18,5
4. Meklaren Mercedes 8
5. BMW Zauber 4
6. Reno 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve