FIA presudila u korist Bron GP-a

Međunarodna automobilska federacija presudila je da je automobil Bron GP tima, u kojem je Dženson Baton ostvario dve pobede na početku nove sezone, legalan.

Izvor: B92, BBC, eurosport
Podeli

Sud za žalbe održao je u utorak osmočasovno saslušanje na osnovu prijave Ferarija, Renoa, Red Bula i BMW Zaubera, koji tvrde da su Bron GP tim, kao i ekipe Tojote i Vilijamsa prekršili pravila korišćenjem "dabl deker" difuzora, ali je dan kasnije odlučeno da je pomenuti dizajn u skladu sa pravilima.

"Na osnovu argumenata i dokaza koje smo videli, Sud je odlučio da je odluka da se pomenuti automobili proglase legalnim bila ispravna", saopšteno je iz Međunarodne automobilske federacije.

Difuzor je deo koji je se nalazi na zadnjem delu automobila da bi se povećala aerodinamička efikasnost, pa automobili ekipa koje koriste „dabl deker“ difuzore imaju veći protok vazduha, detalj koji im je na početku nove sezone doneo značajnu prednost u odnosu na rivale.

Bron GP tim, u vlasništvu bivšeg tehničkog direktora Ferarija Rosa Brona, pobedio je na oba ovogodišnja Gran Prija koristeći sporne elemente. Vilijams i Tojota su takođe ostvarili odlične rezultate koristeći pomenute difuzore, a odluka Suda za žalbe odnosi se, naravno, i na njih.

Nakon presude u korist Bron GP i ostalih spornih timova poredak u generalnom plasmanu ostaće nepromenjen. Dženson Baton ostaje na prvom mestu sa 15 bodova, njegov timski kolega Rubens Barikelo ima 10, a slede vozači Tojote Jarno Truli, sa 8.5 bodova i Timo Glok, sa 8.

U poretku timova, Bron ima 25, Tojota 16.5, a BMW Zauber i Reno po 4. Aktuelni šampion Ferari još uvek nema nijedan bod, dok je Meklaren do sada osvojio samo jedan.

Sledeća trka šampionata na programu je u nedelju za Veliku nagradu Kine u Šangaju.