Nova vest
Auto-moto

Sreda, 08.04.2009.

16:30

Meklaren pred sudom FIA 29. aprila

Ekipa Meklaren Mercedesa mogla bi da dobije veliku kaznu, kao i da bude izbačena iz šampionata, pošto je pozvana pred sud Svetske automobilske federacije (FIA).

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Britanska ekipa će se pred sudom naći zbog optužbi za laganje stjuarta na trci za Veliku nagradu Australije, prvoj u sezoni, a FIA je u saopštenju rekla da je tim optužen za kršenje internacionalnih sportskih kodova po pet tačaka.

Saslušanje pred Svetskim odborom za auto-moto sport Svetske automobliske federacije biće održano 29. aprila u Parizu, samo tri dana posle četvrte runde šampionata, Velike nagrade Bahreina.

To će biti treće pojavljivanje Meklarena pred Savetom za dve godine, pošto je tim kažnjen sa rekordih 100 miliona dolara i oduzimanjem svih bodova u poretku konstruktora 2007. godine zbog špijunske afere, kada su podaci Ferarija nađeni u njihovom vlasništvu. Takođe, višestruki šampioni Formule 1 su tom prilikom kažnjeni i zbog kršenja člana 151c internacionalnog koda, za čije kršenje su i sada optuženi.

Ukoliko se optužbe dolažu i ako budu najstrožije kažnjeni Meklaren bi čak mogao da bude izbačen iz šampionata, iako su novčana kazna ili oduzimanje određenog broja bodova više izgledniji.

Vladajuće telo nije podnelo tužbu protiv Luisa Hamiltona, aktuelnog šampiona, i već je istaklo da smatra da je mladi Britanac doveden u nemoguću situaciju.

Pred trku za Veliku nagradu Malezije, koja je održana prošlog vikenda, Hamilton je rekao da ga je sportski direktor Meklarena Dejv Rajan obmanuo rekavši mu da strjuartima u Australiji ne kaže sve informacije.

Meklaren je potom suspendovao Rajana, a potom je i završio saradnju sa Novozelanđaninom, koji je radio 35 godina za tim, a imao je jednu od klučnih uloga.

U središtu optužbi našao se incident između Hamiltona i vozača Tojote Jarna Trulija dok je na stazi “Albert park” po drugi put bio “sejfti kar”. Truli je izleteo sa staze i Hamilton ga je pretekao, ali mu je potom rečeno da propusti Italijana.

Hamilton je usporio i Truli je preuzeo treće mesto, ali mu je ono oduzeto kada je posle trke stjuartima britanac rekao da mu iz boksa nije naređeno da ga propusti. Hamiltonu je potom dodeljeno treće mesto, a Truli je pomeren na 12. poziciju.

Ipak, Italijanu je pre trke u Maleziji vraćeno treće mesto, dok je Meklaren diskvalifikovan sa trke, posle drugog saslušanja kada je, zbog novih dokaza otkriveno da su stjuarti u Australiji bili obmanuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve