Start za zaborav Ferarija

Prošlogodišnji osvajač titule najboljeg konstruktora Ferari doživeo je najlošiji start sezone u poslednjih 17 godina na trci za Veliku nagradu Australije.

Izvor: B92, Reuters Svet, Australija
Podeli

Italijanska ekipa u nedelju na stazi „Albert park“ nije osvojila nijedan bod na premijernoj trci sezone, prvi put posle trke za Veliku nagradu južne Afrike 1992. godine.

Šampion iz 2007. godine Kimi Raikonen udario je u zid tri kruga pre kraja, dok je njegov klupski kolega i prošlogodišnji vicešampion odustao 13 krugova pre kraja zbog polomljenog prednjeg krila na bolidu.

„Ovo definitivno nije bio start kakav Ferari zaslužuje“, rekao je šef ekipe Stefano Domenikali, „Da sumiramo, ovo je bio dan za zaborav“.

U Ferariju su znali da su šanse za trijumf u Australiji male još pre trke pa su se koncentrisali na strategiju, a ne brzinu. Obojica vozača su trku startovali na mekim gumama u želji da dobiju prednost u ranim fazama trke u odnosu na rivale koji su koristili tvrđe komponente, kojima je potrebno duže da se zagreju. Ipak, plan nije uspeo kada su već posle pet krugova gume počele da se raspadaju, a kada su ušli u boks, zaglavili su se iza „sejfti kara“.

„Odlično sam startovao, ali su onda meke gume počele da predstavljaju problem“, rekao je Masa, „Morali smo da uđemo u boks ranije nego što smo planirali i to nam je skroz poremetilo strategiju kada je „sejfti kar“ izašao na stazu. Ovo je baš loš način da se počne sezona“.

Raikonen je izjavio da je imao problema sa bolidom kada je prešao na tvrđe pneumatike, ali da je samo on kriv za udes tri kruga pre kraja trke.

„Jako sam udario u zid“, rekao je Raikonen, „Odjedanput sam izgubio kontrolu nad zadnjim delom bolida. Bilo je problema sa gumama, ali je to verovatno bila moja greška“.