Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 29.03.2009.

09:38

Pobeda odličnog Batona u Australiji

Britanac Dženson Baton trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Australije, na stazi "Albert park", kojom je startovala nova sezona u šampionatu Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač ekipe Bron GP je u Australiji svom timu doneo istorijsku pobedu, pošto je prvi put od 1977. godine i trke za Veliku nagradu Argentine jedan debitantski tim na premijernoj trci došao do trijumfa. Baton je trijumfovao u vremenu od 1:34:15.784 sata, ispred klupskog kolege Rubensa Barikela i Luisa Hamiltona, posle diskvalifikacije Jarna Trulija.

Ekipa Bron GP takođe je ušla u istoriju kao prvi novi tim koji je u debitantskoj sezoni ostvario dvostruki trijumf od Mercedesa 1954. godine, a Baton je u Australiji Britancima doneo 200. pobedu u Formuli 1.

Branilac šampionske titule Luis Hamilton trku je završio kao četvrti, ali je Truli posle trke kažnjen sa 25 sekundi zbog preticanja dok je na stazi bio “sejfti kar” dok su do bodova došli i Timo Glok u Tojoti, dvostruki svetski šampion Fernando Alonso, vozač Vilijamsa Niko Rozberg, Sebastijan Burde, koji je došao do bodova na debitantskoj trci u Formuli 1 i njegov klupski kolega iz ekipe Toro Roso Sebastijan Burde.

29-godišnji Baton je startovao sa pol pozicije i u vođstvu se nalazio od starta do cilja i došao je do druge pobede u karijeri, prve posle trke za Veliku nagradu Mađarske 2006. godine, a ujedno je u Australiji za jedno popodne osvojio više bodova nego tokom prethodne dve sezone u Hondi.

Baton je poveo ispred Sebastijana Fetela, Felipea Mase, Roberta Kubice, Kimija Raikonena i Nika Rozberga, dok je Rubens Barikelo, koji je startovao odmah iza klupskog kolege imao problematičan start, a potom je upao u nove probleme kada je na njega naleteo Heiki Kovalainen u Meklarenu, a Brazilac je potom udario u Marka Vebera koji je sa staze izgurao Nika Hajdfelda.

Taj udes je rezultirao odustajanjem Kovalainena, dok su Veber i Hajdfeld morali da odu u boks. Za to vreme iza Batona koji je samo povećavao prednost u odnosu na Fetela se odvijala velika borba. Rozberg, Raikonen i Barikelo su se borili za pozicije od petog do sedmog mesta, dok se Hamilton, koji je startovao kao 18. zbog lošeg izdanja u kvalifikacijama, ali i promene menjača, probijao ka prvoj desetorici.

Oko 12. kruga usledili su prvi odlasci u boks, koji su za sve sem sa Rozberga protekli bez većih problema, dok se mladi Nemac zadržao više od 20 sekundi pa je izgubio nekoliko pozicija.

U 20. krugu zbog udesa Kazukija Nakađime u Vilijamsu, koji je pogrešno procenio svoje mogućnosti pri ulasku u jednu šikanu pa se katapultirao u uradio u zid, na stazu je izašao "sejfti kar", koji je na njoj ostao tokom narednih pet krugova.

Prilikom restarta Nelson Pike junior u Renou je izleteo u prvoj krivini zbog problema sa kočnicama dok se borio sa Rozbergom, a u tom trenutku poredak je bio: Baton, Fetel, Kubica, Raikonen, Truli, Barikelo, Buemi, Rozberg i Hamilton.

Već posle 32. kruga usledili su drugi odlasci u boks, i trka je u tim trenucima bila poprilično mirna, ali se zatim Raikonen malo zaneo u udario u zid zbog čega je bio primoran da po treći put ode u boks, a potom i četvrti posle koga je i odustao. Ista sudbina je zadesila i njegovog klupskog kolegu Felipea Masu koji je 12 krugova pre kraja morao da odustane zbog polomljenog prednjeg krila na bolidu.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na stazi “Albert park”. Tri kruga pre kraja u borbi za drugo mesto Fetel i Kubica su se sudarili pa je drugi put na stazu izašao “sejfti kar”, koji se u boks nije vraćao do samog cilja. Mladi Nemac i Poljak su tako posle odlične vožnje ostali bez plasmana na prvoj trci sezone, a Fetel je odlukom stjuarta posle trke zbog izazivanja udesa kažnjen sa deset mesta nazad na sledećoj trci. Takođe, ekipa Red Bula je kažnjena sa 35.000 funti jer je Fetel nastavio da vozi sa oštećenim prednjim delom bolida.

Zbog udesa Fetela i Kubice profitirali svi ostali vozači. Barikelo je tako došao do drugog mesta, dok je Truli, koji je startovao iz boksa pošto je Tojota diskvalifikovana sa kvalifikacija, bio treći, ali je kasnije diskvalifikovan. Ipak, čini se da je najviše profitirao aktuelni šampion koji je na kraju bio treći, a samo nekoliko krugova pre kraja se borio da uđe među osvajače bodova.

Ako je suditi po prvoj trci pred nama je veoma uzbudljiva sezona. Prva trka je iza nas, a ostalo ih je još 16 do velikog finala 1. novembra u Abu Dabiju. Najbolji utisak u Australiji ostavila je sigurno ekipa Bron GP, za koju se do pre mesec dana nije ni znalo da li će učestvovati u šampionatu i za sada izgleda kao da će ostali timovi morati da se dobro pomuče da bi je sustigli.

Iako trku nisu završili Kubica i Fetel su pokazali da su konkurentni, dok je primetno da vozači koji koriste KERS, sistem za povraćaj energije koja se troši pri kočenju, nisu imali nikakvu prednost. Rozberg se borio, i da nije imao probleme u boksu, bio bi u prilici da se bori za podijum, ali je sigurno da ove sezone može da ostvari odlične rezultate.

Ono što mnoge iznenađuje je loš vikend Ferarija i to da ni Raikonen ni Masa nisu uspeli da završe trku, dok je njihov veliki rival Meklaren Mercedes najavljivao da ima mnogo problema sa aerodinamikom, ali je sticajem okolnosti ipak došao do vrednih bodova. Treća ekipa koja je u Melburnu koristila KERS, pored Meklarena i Ferarija, bio je i Reno koji takođe nije iskoristio prednosti tog sistema, pa je pitanje da li će se tokom narednih trka odlučiti za isti korak.

Sledeća na programu je trka za Veliku nagradu Malezije na stazi “Sepang” 5. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP :34:15.784
2. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 0.807
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 2.914
4. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 4.435
5. Fernando Alonso (Španija) Reno + 4.879
6. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 5.722
7. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 6.004
8. Sebastijan Burde (Francuska) Toro Roso + 6.298
9. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 6.335
10. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber + 7.085
11. Đankarlo Fizikela (Italija) Fors Indija + 7.374
12. Jarno Truli (Italija) Tojota + 1.604
13. Mark Veber (Australija) Red Bul + 1 krug
odustali:
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber
Kimi Raikonen (Finska) Ferari
Felipe Masa (Brazil) Ferari
Nelson Pike (Brazil) Reno
Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams
Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 18
2. Meklaren 6
3. Tojota 5
4. Reno 4
5. Vilijams 3
6. Toro Roso 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve