Nova vest
Auto-moto

Petak, 06.03.2009.

11:55

Honda u F1 pod novim imenom

Bivša ekipa Honde ostaće u Formuli 1 i takmičiće se pod novim imenom "Bron GP", a vodiće je direktor i novi vlasnik Ros Bron.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Britanac Dženson Baton i Brazilac Rubens Barikelo, koji su prošle godine vozili za Hondu, ostaće u timu kome je spas došao u poslednji čas pošto nova sezona Formule 1 počinje 29. marta trkom za Veliku nagradu Australije, na stazi „Albert park“ u Melburnu.

Nova ekipa Bron GP, čije ime tek treba da odobri Svetska automobilska federacija (FIA), imaće Mercedesove motore pošto je došla do dogovora sa nemačkom kompanijom, koja je i većinski vlasnik Meklarena.

Finansijski detalji dogovora Brona i japanske kompanije nisu poznati.

„Kompanija Honda i Ros Bron presrećni su što mogu da potvrde da su došli do dogovora i osigurali budućnost bivšeg tima Honde u Formuli 1. U ovom trenutku Honda predaje vlasništvo Rosu Bronu, koji će biti i novi direktor novog Bron GP tima u Formuli 1“, kaže se u saopštenju.

Bron, bivši tehnički direktor Ferarija, raduje se novoj sezoni posle višemesečnih sumnji oko spasa tima posle Hondinog objavljivanja da se povlači iz Formule 1 zbog globalne ekonomske krize u decembru.

„Prethodnih nekoliko meseci bili su neverovatno izazovni za tim, ali konačan ishod oslikava napore koje smo učinili da bismo osigurali budućnost tima. Želeo bih da zahvalim svima u Hondi na fantastičnoj saradnji i podršci koju smo dobili, pogotovo viših menadžera koji su učestvovali u postizanju dogovora, kao i veri koju su polagali u mene i naš tim“, rekao je Bron.

U saopštenju tima se kaže da će Nik Fraj, bivši izvršni direktor Honde, biti u sastavu Bronovog tima koji će voditi ekipu. Ipak, tim sa sedištem u Brekliju najverovatnije će morati da smanji broj zaposlenih sa sadašnjih 700.

Privatna promocija novog bolida biće održana na stazi „Silverston“, a naredne nedelje tim će učestvovati na testiranjima na stazi „Katalunja“ u Španiji, kao i poslednjim testovima pred start sezone na „Herezu“.

Barikelo je najiskusniji vozač u Formuli 1 sa rekordnih 270 startova, a Brazilac i Baton, koji je pristao na značajno umanjena primanja, imaju iza sebe ukupno 423 trke.

Bronov otkup tima spasao je karijeru obojice vozača pošto je Barikelo bio bez ugovora, dok bi Baton u slučaju da nije nađeno rešenje za Hondu, verovatno bio primoran da pauzira godinu dana, ali takođe znači da će se na startu nove sezone naći deset timova, jedan manje nego pre godinu dana, pre nego što je Super Aguri objavio bankrot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve