Nova vest
Auto-moto

Petak, 06.02.2009.

11:46

Burde ostaje u ekipi Toro Roso

Francuz Sebastijan Burde produžio je ugovor sa ekipom Toro Roso i tako je popunio jedino preostalo mesto u Formuli 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Odluka da mesto u italijanskoj ekipi dobije Burde rasprušila je nade Britanca Džensona Batona koji sada zavisi od toga da li će se naći kupac za Hondu u narednih nekoliko nedelja, i japanskog vozača Takume Satoa, pošto su obojica bili u konkurenciju za mesto drugog vozača ekipe Toro Roso.

„Bila je ovo veoma duga i teška tima, ali je čekanje sada napokon završeno i uzbuđen sam što ću drugu godinu za redom voziti za Skuderiju Toro Roso“, rekao je Burde, „ Sada mogu da se skoncentrišem na narednu sezonu koja obećava da će biti uzbudljiva zbog mnogih promena pravila“.

Burdeu će klupski kolega biti Švajcarac Sebastijan Buemi koji je zamenio još jednog Sebastijana, najmlađeg pobednika u istoriji Formule 1, Fetela, koji je prešao u sestrinski tim Red Bul. Prošle sezone bio je 17. u konkurenciji vozača sa samo četiri boda, a najbolji rezultat ostvario je osvajanjem sedmog mesta na trci za Veliku nagradu Australije.

„Posle jedne sezone u ekipi Toro Roso očekujemo da profitira od iskustva koje je stekao prošle godine. Sada zna mnogo više o Formuli 1 i svetu koji je okružuje, stazama i timu, a pored toga bi i slik pneumatici, koji se vraćaju u Formulu 1 ove sezone, trebalo da pogoduju njegovom stilu vožnje“, rekao je šef ekipe Franc Tost.

Mesto koje je popunio Burde u Toro Rosu bilo je jedino slobodno za novu sezonu koja startuje 29. marta Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“. To je, naravno, u slučaju da se ne nađe kupac za ekipu Honde koja se u decembru povukla iz Formule 1.

Posle bankrota Super Agurija početkom maja prošle godine Takuma Sato je ostao bez mesta u Formuli 1, a izgledalo je da upravo on ima najviše šansi da popuni to jedno prazno mesto u ekipi Toro Roso. Japanac je nekoliko puta tokom zime testirao bolid italijanske ekipe, i prema rečima menadžera pokazao je da je brži od Burdea, a takođe je sakupio dovoljno finansijskih sredstva, i nije krio svoje razočarenje po objavljivanju vesti da je tim odlučio da zadrži Francuza.

„Nisam siguran šta budućnost donosi, imaću razgovore sa menadžerom oko toga šta će biti naš sledeći korak. Ipak, uveren sam da imam nezavršena posla u Formuli 1 i da još uvek imam mnogo toga da pokažem. Odlučan sam da se vratim u Formulu 1 dok god ima prilika u njoj. Želim da zahvalim svim mojim navijačima na njihovoj lojalnosti, uvek ću se sećati odnosa koje smo izgradili i odužiću im se za njihovu podršku“, rekao je Sato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve