Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.08.2014.

13:56

Maestralna pobeda Rikarda na Spa

Vozač Red Bula Danijel Rikardo trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Australijanac je na legendarnoj stazi „Spa Frankoršamp“ došao do treće pobede ove sezone i ujedno u karijeru, u vremenu od 1:224:36.556 sata

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Niko Rozberg u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Vilijamsa Valteri Botas.

Na našem sajtu možete da pročitate ekskluzivni intervju sa Danijelom Rikardom.

Rikardo je na jednoj od najlegendarnijih staza došao do sjajne pobede, pošto je odlično vozio od trenutka kada je došao u priliku da se bori za pobedu. Sam početak trke prošao je u znaku borbe vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i Rozberga, ali je posle kontakta sa timskim kolegom za Britanca borba za dobar plasman završena. Hamiltonu je stradao pneumatik u tom incident, pao je na samo začelje, da bi se povukao u boks u samom finišu.

Posle kontakta dvojca Mercedesa na scenu je stupio Rikardo, koji je preuzeo vođstvo kada je Rozberg otišao u boks i od tada se nije osvrtao. U konkurenciji za podijum bili su i vozači Ferarija Kimi Raikonen i Fernando Alonso, kao i branilac titule Sebastijan Fetel, međutim, Rozberg je imao odličnu taktiku, dok je Botasu jedini pravi konkurent bio njegov sunarodnik.

Raikonen, kao i svake sezone, posebno inspirisan vozi na "Spa-Frankoršampu", što se i sada videlo, ali na kraju je morao da se zadovolji četvrtim mestom i, bez sumnje, svojom najboljom trkom od povratka u Ferari. Njega je sledio Fetel, iako se činilo da je Alonso bliži, međutim, greška u poslednjim trenucima ga je mnogo koštala, pa je pao na osmo mesto. Između su se našli vozači Meklarena Kevin Magnusen i Dženson Baton, ali je Danacu dodato 20 sekundi na vreme posle trke, pa je ostao bez bodova. Baton je tako pomeren na šesto mesto, ispred Alonsa, dok su osvajače bodova kompletirali Serhio Peres u bolidu Fors Indije, vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat i Niko Hilkenberg.

Posle 12. trka, Rozberg je i dalje vodeći u generalnom plasmanu sa 220 bodova, 29 više od Hamiltona.

Tok trke

Problemi za Ferari pojavili su se još pre starta trke, pošto se Alonsovi mehaničari nisu sklonili na vreme, već kada su svi vozači krenuli u krug za zagrevanje, njegov bolid je ostao podignut. Taj incident se našao pod istragom, ali Španac nije zaradio kaznu pre početka trke, već je zauzeo svoju poziciju na startu.

Od starta trke u Belgiji poveo je Hamilton, ispred Fetela, Rozberga, Alonsa, Rikarda i Botasa. Fetel je odmah krenuo sa napadima na Hamiltona, ali je napravio grešku i izleteo sa staze, pa je izgubio poziciju od Rozberga. To je omogućilo Nemcu da se primakne svom timskom kolegi, a zajedno su se odvojili na više od sekunde od Fetela, da bi došlo do kontakta, u kojem je Hamiltonu nastradao zadnji levi pneumatic i on je pao na samo začelje, dok je Rozberg nasledio vođstvo.

Rozberg, međutim, nikako nije uspevao da se odvoji od vozača koji su ga pratili, pa se iza njega formirao vozić. Rikardo je tu najviše napredovao, pretekao je Alonsa i Fetela i probio se na drugu poziciju, sa sekundom zaostatka u odnosu na Rozberga. Hamilton je u međuvremenu vozio najbrže krugove na stazi, dok je trka bila gotova za debitanta Andrea Loterera. Prethodno je viđeno jedno odustajanje - Pastora Maldonada u Lotusu.

Botas je nastavio sa sjajnom vožnjom i u osmom krugu je pretekao Alonsa za treće mesto i krenuo u poteru za Fetelom. Rikardo se za to vreme primakao na pola sekunde Rozbergu, ali je Nemac u sledećem krugu produžio u boks. Rozbergu je zamenjen i nos, pa je on izgubio dosta vremena prilikom zaustavljanja i pao je na 15. mesto. Hamilton je bio četiri pozicije iza, ali sa oko pola minuta zaostatka.

Rozberg je po povratku na stazu imao i probleme zbog toga što su mu se na anteni zakačili ostaci nekog pneumatika. Alonso je u međuvremenu dobio kaznu zbog incidenta pre starta, pa će kod odlaska u boks ostati pet minuta duže. U 11. krugu Fetel je otišao u boks i vratio se iza Raikonena, a ispred Rozberga, dok je Rikardo zamenu odradio krug kasnije.

Austalijanac se vratio na četvrto mesto, iza Botasa, Alonsa i Batona koji još nisu bili u boksu, a sjajno je vozio Raikonen, koji je bio dve sekunde iza Rikarda. Alonso je zamenu pneumatika i kaznu odradio u 13. krugu i tada je izgubio dosta vremena, pa je pao na deseto mesto, iza Peresa, ali ga je brzo pretekao. U boks su sledili Botas i Baton, pa je Rikardo bez problema preuzeo vođstvo, ispred Raikonena i Fetela.

Rozberg je krenuo sa napadima na Fetela, ali je napravio veliku grešku pri kočenju, što je Botas iskoristio i pretekao ga. Hamilton je po drugi put po pneumatike otišao u 18. krugu, kada je ponovo pao na 19. mesto. Dva kruga kasnije isto je učinio Rozberg i tako ostavio Fetela i Botasa da se sami bore.

Rikardo je do 20. kruga svoju prednost u odnosu na Raikonena povećao na sedam sekundi, a Finac je krug kasnije produžio u boks. Vratio se na osmo mesto, dok je njegov timski kolega bezuspešno napadao Magnusena, a iza su sledili Rozberg i Baton. Vozač Meklarena je bez problema obišao Nemca, ali je on uzvratio posle nekoliko krivina.

Fetel je u boks otišao u 23. krugu, pao je na osmu poziciju, ali je u međuvremenu i Magnusen učinio isto. Alonso je sa četvrte pozicije posle odlaska po nove pneumatike pao na devetu poziciju, a Rikardo je vodio sa 15 sekundi ispred Botasa, koji je bio deset sekundi ispred Rozberga. Rikardo je u 28. krugu po drugi put bio u boksu, Botas je tada preuzeo vođstvo, sa dve i po sekunde prednosti, dok je Rozberg bio četiri sekunde dalje.

Botas je odmah reagovao, nastavio je u boks u sledećem krugu, pa se Rikardo vratio u vođstvo, ispred Rozberga, Raikonena, Fetela, Botasa i Batona. U tim trenucima najveću borbu vodili su Fetel i Botas, a Finac je iz te borbe u 32. krugu izašao kao pobednik. Hamilton je i treći put morao u boks, stajanje je odradio u tom krugu i tada je držao 16. mesto.

U 35. krugu po treći put su po nove pneumatike otišli Rozberg i Fetel, a vozač Mercedesa se vratio na četvrto mesto, sa pola sekunde iza Botasa. Međutim, nije mu dugo bilo potrebno da krene u napad, to je učinio već posle nekoliko krivina i probio se na treću poziciju, a brzo je obišao i Rozberga. Između njega i Rikarda je bio prazan put i 20 sekundi razlike, koju je on iz sektora u sektor uspeo da smanjuje.

Šest krugova pre kraja, Hamilton je poručio timu da može da ga povuče iz trke ako treba da štedi motor, ali su mu poručili da ostane na stazi. Rozberg je smanjivao prednost, ali nedovoljno da bi se Rikardo osetio ugroženim. U 39. krugu Hamiltonu je ipak poručeno da se parkira u boksu, što je on i učinio. Tada je Rikardova prednost iznosila 13 sekundi, ali se Rozberg i dalje približavao.

U samom finišu, viđena je sjajna borba između Alonsa, Magnusena, Batona i Fetela za pozicije od pete do osme, a Danac je dosta mučio šampione. Alonso je u jednom trenutku čak izleteo u "O ružu", ali se vratio na stazu, međutim, posustao je i pao na osmo mesto. Do kraja trke, Fetel se probio ispred dvojca Meklarena, sledio ih je Alonso, ispred Peresa i Kvjata, ali je Magnusen naknadno kažnjen.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Italije na legendarnoj "Monci" 7. septembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Belgije:
1. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:24:36.556
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 3.383
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 28.032
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 36.815
5. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 52.196
6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 54.580
7. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:01.162
8. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:04.293
9. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + 1:05.347
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:05.697
11. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:11.920
12. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 1:14.252
13. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:15.975
14. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + 1:22.447
15. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + 1:30.825
16. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + jedan krug
17. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + jedan krug
odustali:
Žil Bjanki (Francuska) Marusja
Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Andre Loterer (Nemačka) Katerhem

Generalni plasman vozača:
1. Niko Rozberg 220
2. Luis Hamilton 191
3. Danijel Rikardo 156
4. Fernando Alonso 119
5. Valteri Botas 110
6. Sebastijan Fetel 98

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 411
2. Red Bul 254
3. Ferari 160
4. Vilijams 150
5. Meklaren 105
6. Fors Indija 103

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve