Ujedinili se WTCC i TCR – gde je tu Borković?

FIA je potvrdila ranije najavljeno ujedinjenje dva svetske takmičenja turing automobila WTCC i TCR u jedno pod nazivom FIA WTCR (Svetski kup turing automobila).

Izvor: B92 Svet
Podeli
Foto: Dušan Borković PR
Foto: Dušan Borković PR

Srpski automobilista Dušan Borković, koji je protekle sezone bio osmi u TCR šampionatu, nije zatečen ovom vešću jer se već godinu dana spekulisalo sa ovom informacijom, ali da su mu osećanja pomešana.

"Ovo takmičenje biće izazov za sve vozače. Velika je promena i sigurno je da želim da budem deo ovog takmičenja. Ono će okupiti najbolje vozače turing trka, to je sigurno. Pred mojim timom je sada težak zadatak da pokušamo da obezbedimo sredstva za sledeću godinu. Pravo učešća na svim trkama imaće 26 takmičara, a prednost prilikom prijavljivanja imaće aktuelni takmičari obe serije. Međutim, ništa to ne znači ukoliko ne obezbedimo dovoljno sredstava na vreme. Siguran sam u moj tim, a na meni je da se što bolje pripremim fizički i psihički za novu sezonu", rekao je Borković.

WTCC je prihvatio TCR pravila što je FIA ratifikovala, a ujedno prestaje i FIA Evropski kup turing automobila i zamenjuje ga TCR šampionat Evrope.

Novo svetsko takmičenje donosi i veliki broj promena, među kojima je najveća da će se sada u toku jednog trkačkog vikenda voziti tri trke, pa će u toku sezone ukupno biti 30, umesto dosadašnjih 20.

Prvog dana vikenda voziće se dva treninga, polučasovne kvalifikacije i prva trka. Drugog takmičarskog dana voziće se tri kvalifikacije (Q1 – 25 minuta, Q2 – deset minuta i Q3 – pet najboljih) i dve trke.

Konačan raspored trka još uvek nije poznat, ali se sa sigurnošću zna da će se takmičenje sastojati iz deset rundi, odnosno 30 trka, koje će se voziti na četiri kontinenta. Takođe, utvrđeno je da će se dodeljivati dve titule – za najbolji tim i vozača. FIA će nadgledati regulacije zajedno sa TCR predstavnicima.

Promoter nove serije je Eurosport sa svojom izuzetno bogatom distribucijom nacionalnih TV mreža širom sveta koje će doprineti ogromnoj gledanosti i popularnosti takmičenja.

F1