Zanardiju drugo zlato u Londonu

Samo dva dana posle trijumfa u vožnji na hronometar, bivši vozač Formule 1 Aleks Zanardi osvojio je zlato i u drumskoj trci na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

JTIzvor: B92 Svet, Italija, Velika Britanija
Podeli

45-godišnji Italijan je do drugog najsjajnijeg odličja u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom došao takođe na stazi „Brends Heč“, na kojoj je inače svoju prvu trku vozio pre 21 godinu, kao vozač Formule 3000.

Zanardi, koji je izgubio obe noge u teškoj nesreći u Lausicu 2001. godine, trijumfovao je na 64 kilometara dugoj trci u vremenu od 2:00:32 sata. Drugo mesto, sa jednom stotinkom zaostatka zauzeo je Ernst van Dajkk iz Južnoafričke republike, dok je treći bio Belgijanac Vim Dekler.

Pobediti na ovoj trci na ovako dramatičan način, u sprintu, me čini ponosnim. To pokazuje da sam kompletan biciklista, iako nemam noge. Pokušao sam da se štedim koliko sam mogao tokom trke, znam da sam dobar sprinter, trebalo je samo da verujem u sebe, i isplatilo se“, rekao je Zanardi, „Sama trka nije prošla baš onako kako sam očekivao, mislio sam da ću moći vrlo brzo da se odvojim i da ću samo morati da ostanem miran, ali sam u četvrtom krugu testirao malo protivnike i uvideo da mi ta taktika neće koristiti, pa sam je promenio. Koristio sam uspone kao odmor, tada su me preticali, ali sam ih preticao kada smo išli nizbrdo. Bila je ovo teška trka, mogao sam lako i da izgubim“.

Zanardi je u sredu ubedljivo osvojio zlato u vožnji na hronometar, na oduševljenje celog auto-moto sveta, koji ga je već smatrao herojem kada je uspeo da se oporavi posle teške nesreće koju je doživeo 15. septembra 2001. godine.

F1

Robert Kubica se vraća reliju

Poljak Robert Kubica za vikend će se vratiti takmičenju prvi put posle nesreće pre godinu i po dana, pošto će učestvovati na Ronde Gomitolo di Lana reliju.

F1 petak 7.09. 12:56 Komentara: 2