Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 17.10.2011.

00:14

Den Veldon poginuo u Vegasu

Šampion Indycar serije iz 2005. godine Den Veldon izgubio je život u nedelju u udesu tokom poslednje trke sezone u Las Vegasu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Veldon je poginuo u 33. godini pošto je bio jedan od 15 vozača koji su bili umešani u jedan od najstravičnijih udesa u šampionatu, koji se desio na početku 13. kruga, kada je udario u zid po izlasku iz druge krivine.

Zbog tog udesa na stazi u Vegasu istaknuta je crvena zastavica, a Britanac je odmah helikopterom prebačen u bolnicu gde nisu uspeli da ga spasu. Posle više od sat i po vremena od prekida trke, organizatori su sazvali sastanak vozača na kojima im je saopšteno da je Veldon preminuo, a oni su potom u njegovu čast odmah potom izvozali pet krugova na stazi.

Indycar sa žaljenjem mora da objavi da je Den Veldon podlegao teškim povredama”, rekao je prvi čovek Indycar serije Rendi Bernard, “Mi smo mislima i molitvama danas uz njegovu porodicu. Indycar, svi vozači i vlasnici su odlučili da trka bude prekinuta, a u čast Dena Veldona, vozači su odlučili da organizuju paradu po stazi u trajanju od pet krugova”.



Veldon je važio za jednog od najboljih vozača u šampionatu, a uz osvajanje titule pre šest godina, najveći uspeh u karijeri postigao je na legendarnoj trci “Indijanapolis 500”. Britanac je na toj trci trijumfovao 2005. i ove godine, a u Las Vegasu je ‘jurio’ bonus od pet miliona dolara, koji bi dobio ako bi došao do pobede posle starta sa poslednje, 34. pozicije. Čelnici serije su omislili taj izazov, a uslov je bio da vozač nema stalno mesto u nekom timu, a jedino ga je Veldon ispunio jer je ove godine do Vegasa vozio samo dve trke, uključujući “Indi 500”.

U udesu, u kojem se nekoliko bolida zapalilo, povrede su zadobili i Pipa Man, Džej Ar Hildebrand i Vil Pauer, koji je do trke u Vegasu jedini mogao da spreči Darija Frankitija na putu do titule. Ipak, pošto je Pauerov bolid bio uništen u udesu, Frankiti je već tada postao šampion, ali je to ostalo u senci tragedije. Škot je tako osvojio treću uzastopnu titulu, a četvrtu u poslednjih pet godina, ali slavlja nije bilo.

Nemam reči. Jednog trenutka se šalite zajedno, a drugog ga nema. Imao je šest godina kada sam ga upoznao, bio je dete, a godinama kasnije postao mi je timski kolega. Stalno sebi pravimo pritisak da pobeđujemo i osvojimo titule, ali u ovom trenutku nije uopšte važno“, rekao je Frankiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve