Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.10.2010.

16:05

Frankiti osvojio treću titulu

Škot Dario Frankiti osvojio je treću titulu šampiona Indy car serije zahvaljujući osmom mestu na poslednjoj trci sezone voženoj u Majamiju.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Frankiti je dominirao trkom kada je bio potrebno, ali je posle problema do tada vodećeg u plasmanu Vila Pauera, izbegavao nevolje.

Do trijumfa u Majamiju došao je Frankitijev timski kolega iz Čip Ganasi Rejsinga Skot Dikson, koji je završio kao treći u plasmanu.

Dvostruki pobednik legendarne trke „Indijanapolis 500“ je ekipi Čip Ganasi doneo četvrtu titulu u poslednjih osam godina, a tri je upravo osvojio Frankiti. Škot je prethodno osvojio titule 2007. i 2009. godine, a sezonu između tih titula proveo je u Naskaru.

Na poslednjoj trci sezone Frankiti je startovao sa pol pozicije, ispred Diksona, a potom je vodio tokom 128 krugova i tako prikupio dva bonus boda i pojačao pritisak na Pauera. Australijanac je udario u zid u 135 krugu i potom proveo pet minuta u boksu dok je njegov tim pokušavao da popravi štetu, ali dok se on vratio na stazu njegova prednost u plasmanu, koju je držao u poslednja četiri meseca se otopila. Pauer je potom bio na stazi nekoliko krugova, ali se vratio u boks i tako na razočaravajuć način završio sezonu.

Pošto je trka bila gotova za Australijanca Frankiti je odustao od borbe za trijumf i svoj fokus je okrenuo ka plasmanu među prvih deset. Ispostavilo se da će ta borba biti mnogo zanimljivija nego što se nadao, a na trenutak su njegove nade o tituli čak nestale kada se Milka Duno okrenula ispred njega na 24 kruga do cilja. Škot je, ipak, uspeo da prođe pored nje kada je ona udarila u zid, a potom i osvoji osmo mesto.

Iza Diksona, kroz cilj je kao druga prošla Denika Patrik, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Brazilac Toni Kanan. Ipak, oni su ostali u senci Frankitija koji je postao prvi v ozač posle Sema Horniša koji je uspeo da odbrani titulu. Horniš je titule osvojio 2001. i 2002. godine. Frankiti je proslavio titulu praveći svoje tradicionalne ‘krofne’ na stazi, dok je Ganasi slavio sa Frankitijevom suprugom, glumicom Ešli Džad.

Ni u jednom trenutku nisam bio uplašen. Bio sam svestan činjenice da možda neću osvojiti titulu, ali nisam bio zabrinut zbog toga. Bilo bi lepo pokušati i boriti se na vrhu, ali sam ja ovoga puta razmišljao, ipak, o većoj nagradi”, istakao je Frankiti, koji je sezonu završio sa 602 boda, pet više od Pauera.

Naredna sezona u Indy car seriji trebalo bi da počne 27. marta na ulicama Sant Pitersburga na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve