Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 13.06.2010.

15:03

Slavlje Audija na „24 časa Le Mana“

Posada Audija sa rednim brojem devet pobednik je 78. izdanja legendarne trke „24 časa Le Mana“.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Deveti trijumf u Le Manu Audiju su doneli Nemci Majk Rokenfeler i Timo Bernard i Roman Duma iz Francuske, koji su za 24 sata kompletirali 397 krugova, što je novi rekord trke.

Ostala mesta na podijumu takođe su zauzeli vozači Audija, na drugi su se popeli Nemac Andre Loterer, Marsel Fasler iz Švajcarske i Francuz Benoa Trelije, a na treći Danac Tom Kristensen, Alan Mekniš iz Velike Britanije i Italijan Rinaldo Kapelo.

Audiju je ovogodišnji trijumf deveti u poslednjih 11 godina, a prvi koju su vozači ostvarili u prototipu R15 TDI plus. Trećeplasirana posada na 78. izdanju trke Audiju je poslednju pobedu, pre ovogodišnje, donela u prototipu R10 TDI, koji je bio trijumfalan i dve godine ranije.

Pežo, prošlogodišnji šampion, je dominirao na treninzima i kvalifikacijama u Le Manu, kao i na početku trke, ali im se ovogodišnje izdanje legendarne trke pretvorilo u noćnu moru pošto nijedna od tri posade fabričkog tima nije uspela da dođe do cilja.

Osvajači pol pozicije Francuzi Sebastijan Burde i Simon Paženo i Pedro Lami iz Portugala, prvi su odustali, potom je ista sudbina zadesila i sve francusku posadu Franka Montanjija, Stefana Sarazana i Nikolasa Minasiana, koji su bili u vođstvu.

Prvo mesto je tada preuzela prošlogodišnja šampionska posada sa jednom izmenom, koju su činili Austirjanac Aleksander Vurc, Mark Žene iz Španije i Britanac Entoni Dejvidson, ali su i njih zadesili problemi pa su pali na treće mesto, pre nego što su se i oni parkirali u boksu. Njima za utehu ostaje samo postavljen novi rekord staze u Le Manu.

Iza tri posade Audija našla se posada Oreke, a potom su sledli Straka rejsing, najbolje plasirani tim u klasi LMP2, Aston Martin, OAK rejsing u Peskarolo Džad prototipu, RML Lola, dok su prvih deset kompletirale još jedna posada OAK rejsinga i tim Brujladih. Pobedu u klasi GT1 odneo je Lambre kompetišn, koji je zauzeo 13. mesto u generalnom plasmanu trke, dok je u GT2 klasi trijumfovao tim Felbermajr Proton u Poršeu 997 GT3 RSR.

78. izdanje „24 časa Le Mana“ je pratilo 238.850 ljudi pored staze, a trku je pored trostruke pobede Audija i problema Pežoa obeležio i udes bivšeg šampiona Formule 1 Najdžela Mensela, koji je svoj debi u Le Manu završio već posle 17 minuta.

Sledeće godina trka „24 časa Le Mana“ zakazana je za 11. i 12. jun.

Rezultati 78. izdanja trke „24 časa Le Mana“:
1. Audi (Rokenfeler, Bernard, Duma) 397 krugova
2. Audi (Loterer, Fesler, Benoa Trelije) 396
3. Audi (Kristensen, Mekniš, Kapelo) 394
4. Oreka (Ajari, Andre, Mejrik) 369
5. Straka rejsing (Leventins,, Vats, Kejn) 367
6. Aston Martin (Prima, Mike, Fernandez) 365
7. OAK rejsing (Laj, Moro, Harouz) 361
8. RML (Njuton, Erdos, Valas) 358
9. OAK rejsing (Nikole, Hein, Ivon) 341
10. Tim Brujhladih (Grivs, Ojeg, Šalandon) 341

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve