Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 16.07.2009.

19:15

Tod želi da zameni Mozlija

Bivši šef Ferija Žan Tod potvrdio je da će se kandidovati za predsednika Svetske automobilske federacije (FIA).

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Todova kandidatura je došla samo dan pošto je Maks Mozli izjavio da bi upravo Francuz najbolja osoba koja bi mogla da ga zameni na čelu vladajućeg tela Formule 1. Izbori za predsednika FIA na programu su 23. oktobra, a za sada je jedno svetski reli šampion 1981. godine Ari Vatanen pored Toda zvanično potvrdio da će se kandidovati za tu funkciju.

„Posle odluke Maksa Mozlija da ne kandiduje za još jedan mandat i zbog njegove podrške meni, pisao sam članovima FIA i informisao ih o mojoj želji da se kandidujem za predsednika, a moja je namera da nastavim i proširim Mozlijev dosadašnji rad“, rekao je Tod.

Tod, koji je na čelu Ferarija bio u vreme Mihaela Šumahera, sa kojim je osvojio pet titula u nizu, od 2000. do 2004. godine, takođe je imenovao i svoj tim. Dva kandidata za potpredsednike su Novozelanđanin Brajan Gibons i Grejem Stouker iz Velike Britanije, dok je Francuz predložio Amerikanca Nika Kroua za predsednika senata FIA:

Zbog svoje reputacije, ali i postojećih uloga unutar FIA, Tod će sigurno biti favorit na izborima, ali njegova kandidatura će teško dobiti podršku timova Formule 1 koji još uvek prete osnivanjem nove serije.

„Moram da naglasim da Tod neće biti kandidat auto industije i ako bude izabran za predsednika sigurno neće imati poseban odnos sa Ferarijem, kao ni Pežo-Sitroenom“, istakao je Mozli nedavno.

Kao prvi čovek Pežoa zadužen za auto-moto sport Tod je trijumfovao u Svetskom reli šampionatu (WRC), trci „24 časa Le Mana“, kao i reliju „Pariz – Dakar“, a takođe je bio predsedavajući Ferarija, i uključen je u kampanje FIA oko bezbednosti na putevima i zaštiti okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve