Dokić za B92: Novak je inspiracija za sve, ne samo za ljude u Srbiji

Nekada četvrta igračica sveta, Osiječanka Jelena Dokić, godinama unazad živi u Melburnu.

Izvor: Z.K.

Sreda, 29.01.2020.

08:41

Dokić za B92: Novak je inspiracija za sve, ne samo za ljude u Srbiji
Photo by Hannah Peters/Getty Images

Dokićeva, koja je posle zvaničnog povlačenja 2014. godine, sada jedan od stručnih konsultanana na „Kanalu 9“, bavi se i trenerskim poslom kao i pozivom voditelja, a okušala se i kao pisac.

Turbulentna karijera ispunjena burnim dešavanjima devedesetih godina na prostorima bivše Jugoslavije, odveli su Jelenu i definitivno na australijski kontinent 1994. godine, u Sidnej.

Dve godine, od 2001. do 2003. igrača je sa pasošem Jugoslavije, ali se kasnije opet vratila u Australiju, mučila se povredama, pa povratkom na teren. Najbolji renkinmg, četvrto mesto na WTA listi iz avgusta 2002. nije uspela da dostigne, ali je njeno mišljenje ovde u Melburnu veoma cenjeno.

Imali smo prilike da sa Jelenom popričamo nakratko na susretu sa legendama teniskog sporta.

Kada smo je podsetili da su mnoga deca u Srbiji i zbog njenih ranih uspeha uzela reket i počeli da igraju tenis, da su posle nje postale uspešne Jelena Janković i Ana Ivanović, prijatno se osmehnula.

Ne znam koliko sam ja uspela da budem inspiracija, mislim da je Novak taj koji je prvi na tom planu. On je inspiracija svakome. Očigledno, sjajno je da ima tako mnogo dobrih igračica, sigurna sam da će ih ih Srbije ubuduće biti još. Efekat koji Novak ima i koji je usledio će se osetati i u kasnijim generacijama. On i dalje igra i dalje je taj koji inspiriše mnoge. Mislim da će mnogo dece početi da igra tenis zbog toga i verujem da će beležiti dobre rezultate“.

Povrh svega toga, osvojiti takmičenje kao što je sada ATP kup , to je sjajno. Ono što je srpski tim učinio je neverovatno, mislim da je on bio i ostao najveći ambasador za srpski sport, uticao je pozitivno kako na odrasle, tako i na svu decu, mlade. Novak nije inspiracija samo na terenu, već i van njega, to što je on uradio imaće uticaj još mnogo, mnogo godina“.

Pitali smo Jelenu i koja je tajna Đokovićevog uspeha u Australiji?

Mislim da je to zato što je ovde osvojio svoj Grend slem prvenac. Verujem da to što je tako uspešan ovde ima veze sa time. Kada osvojite taj prvi Grend slem, to je uvek nešto posebno. Ne važi to samo za Grend slem turnire. Sećam se kada sam ja osvojila svoj prvi turnir, uvek mi je bilo prijatno da se vratim na to mesto, čak i kada se privatno nisam najbolje osećala“, kaže Jelena.
Photo by Renee McKay/Getty Images
Kada je reč o prognozama za završnicu turnira, veoma je precizna.

Novak igra odlično, sve bolji je i bolji., ali svi imaju velike ambicije. Kod devojaka, mislim da Ešli Barti ovde ima jasan plan igre. I pre početka turnira sam Ešli označila kao favorita za titulu, za sada joj ide sve dobro, prolazi iz kola u kolo, mislim da i sada svakako mora da bude favorit za titulu i to ne samo zato što je svetski broj jedan“.

Australija od Sem Stosur nije nimala igračicu koja je uzela Gren slem, sve do Bartijeve, koja je slavila na Rolan Garosu. Pitanje je koliko je sve to što je velika zvezda ovde stavilo Ešli pod pritisak.

Mislim da nije previše, jer je ona jedna skromna devojka, dobro se nosi sa medijima i sponzorima, nalazi ravnotežu u svemu tome. Koncentrisana je na tenis, normalna je, čvrsto stoji na zemlji. Uživa u svakom trenutku na terenu, ponosna je Australijanka i svakako bi volela da pobedi ovde. U tome ja tajna“.

Poznato je da je Jelena biola deo programa za mršavljenje i zdrav život i da je za godinu dana izgubila čak 31 kilogram.

O tome možemo lično da posvedočimo, jer je ogromna razlika između prošle godine kada smo je videli ovde, i sada.

Svuda se o tome zaista mnogo pisalo i pričalo. Program na kojem sam dao je sjajan rezultat. Trebalo je vremena da smršam, mučila sam se posle povlačenja, zbog toga što sam morala da završim karijeru mnogo pre nego što je trebalo, zbog te povrede. Uživala sam u svemu ovome, sada imam jasan plan, znam šta i kako treba da jedem da bih živela zdravo“, poručila je Dokićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: