Nova vest
Tenis

Nedelja, 26.01.2020.

15:56

"Mister Tenis" protiv Tenisa

Kako se samo "El Peke“ Dijego Švarcman uplašio džina Novaka Đokovića.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Očekivao sam meč, a dobio mlaku limunadu. Dobro, barem je Rodžer Federer „štucnuo“ protiv Martona Fučovića, ali onda se Mađar setio da mu je Rodžer idol. Čudan neki koktel na Australija Day.

Nije kao Aperol za kojim ovde u Melburnu bukvalno lude, pa su u stanju da čekaju u redovima dužine stotinak i više metara. Ali jeste pomalo pijani završetak dana. I bukvalno, bilo je danas neki čudnih krikova sa tribina, pripiti Oziji nisu se dali kontrolisati.

Ne znam da li i ovi disk džekeji na Lejveru i drugih nekoliko velikih terena, ponekad puštaju pesme koje su metaforične poruke, ali momci zaista posao odrađuju sjajno. Ma gotovo nepogrešivo.

Tačno umeju da pogode žicu, boju određenog trenutka i lakim pritiskom na dugme pošalju u etar savršenu numeru.

Na meču Kirijosa i Hačanova dan pre, kada je trebalo da usledi žestok fajt čudesnog dua, usledio bi onaj šizofrenični rif iz "Seven nation army" od White Stripes, a na kraju, proslavljeno je sa TNT od AC DC, aludirajući na eksplozivnost australijskog heroja, Nika Kirijosa.

Da li je di džej prorokovao sudbinu Dijegu Švarcmanu u meču sa Đokovićem, ili se samo našalio, to ne znam, ali tik pre nego što je Novak počeo da servira, sa zvučnika je treštala ona slatka melodija pesme "Najveći" (The greatest) od australijske pop zvezde Sie.

"Stvarno, najveći“ konstatovao sam imajući u vidu Novakov učinak ovde u Australiji. Bravo za disk džokeja!

Moram priznati da mi je Dijego Švarcman jedan od dražih tenisera u sadašnjem teniskom trenutku, pre svega zbog te žestoke borbenosti i lavljeg srca koje se nikad ne predaje, ali danas protiv Novaka je debelo podbacio i razočarao.

Argentinac je heroj malih stadiona, recimo Grendstenda u Njujorku ili nekih od spoljnih terena, gde se hrani energijom mestimično grupisanih "gaučosa" kojih i ovde po Australiji ima na sve strane. "Vamooos", uvek se prodere, a onda, kao da ima ključić za navijanje na leđima, opet se "navije" na sledeći poen, počne sve besomučno da vraća i ako može, dokrajči vas precizno plasiranim vinerom, uglavnom iz forhenda.

Kažem, svega toga nigde protiv Novaka. Progutao ga je "Lejver", u kojem je sve nekako bilo tiho, polupospano u tom trećem dnevnom terminu. Čudna je ovo klima, sunce je pržilo, ali se osećao neki povetarac prijatne svežine, uvele je čak i hladno. "Frosty", rekao je kasnije Rodžer Federer opisujući uslove pod kojima je igrao protiv Fučovića.

Novak se mučio sa time što sa druge strane nije naišao na očekivanu vatru, pa se povremeno drao i na sebe ("prođi kroz nju" i slično), a odigrao je bukvalno koliko mu je trebalo da meč završi u tri seta. Dijego je kolutao očima, pričao sam sa sobom, bespomoćno se okretao ka treneru Huanu Ignjasiju Čeli šireći ruke, ali rešenja nije bilo.

Novak je sigurno zapečatio vizu za 11. četvrtfinale Melburna i verovali ili ne 46. u karijeri kada su Grend slem turniri u pitanju. Bio je brz taman toliko da novinarsku ekipu iz Srbije pojačanu mladom Sofijom iz Sidneja, pošalje na koktel i roštilj na terasi Medija cebtra povodom velikog nacionalnog dana Australije.

I u medija centru je tokom celog dana bilo svečano, a moj sto bio je ukrašen jednom simpatičnom lutkicom, mini koalom. Novinari su mogli da prilože i dobrovoljne priloge u fondaciju "Relly for Relief" za pomoć ugroženima u požarima u Australiji i mnogi su to učinili.

Svakog dana ovde, imamo nagradno pitanje koje se tiče, naravno tenisa i pred kraj dana, negde popodne, izvlači se iz ćupa ime pobednika. Danas je pobedu odneo naš kolega Tomaš Lorek iz Poljske, inače veliki ljubitelj srpskih vina, a svakog dana pozdravlja nas sa uzvikom "Ja te volim, ja te volim, ja te volim Srbijo". Eto, tako se širi ljubav prema zemlji, čak i kada ste tako daleko od nje, hvala kolegama koje su Tomaša naučile ovoj pesmi.

On je uvek tu, u našem redu, sa njim sam ovih dana razmenio brojne utiske o mečevima koje smo gledali.

"Zoran Kecman, First man", javlja mi se aludirajući da je naučio lekciju o značenju mog prezimena. Sa medija deska, gde je pokupio nagradu, nosi dve boce vina i daje mi obećanje.

"Slušaj, jednu bocu ću popiti sa kolegama danas, a ovu drugu čuvam da proslavimo 17. titulu Novaka Đokovića!", kaže sa osmehom.

"Nema problema, držim te za reč", odgovorio sam mu, a odabrali smo da sačuva belo. Još samo da Novak odradi ono po šta je došao ovde, da upiše osmu recku na listi australijskih Slemova.

I dobro, neću da budem neprofesionalan, pa da već kažem kako je Novak u polufinalu pošto je Miloša Raonića pobedio u svih devet mečeva do sada. Ne, svaki meč je priča za sebe i idemo korak po korak. Miloš, pa ako Novak pobedi i njega, a verujem da hoće, onda sledi Rodžer. Sa velikim F. Koji je u osmini finala igrao protiv drugog momka sa prezimenom koje počinje sa F.

Milmana je Švajcarac i bukvalno preživeo za dlaku, a onda mu je sledio lak zadatak protiv momka sa kojim je ranije često znao da trenira, Martonom Fučovićem. "Šejki Rodžer" u prvom setu, nekako je ušao u sporoj brzini, Marton je prihvatio darove dobio set, impresionirao se time, setio se ko je Federer i naravno, glatko posle izgubio meč.

A valjda se i Rodžer drmnuo iz dremeža. Kraj meča i pojavljivanje Džona Mekinroa za intervju sa Švajcarcem na terenu bio je spektakularan.

"Kako ti uspeva da se oporaviš posle onoga? A imaš 38?, pitao se Amerikanac.

"Pa, nisam tako brzo ustao iz kreveta. Jedan, neću još, dva neći ni sada, tri, hajdemo, hop", opisao je Federer svoje duže ostajanje u krevetu posle maratona protiv Milmana i nevoljno ustajanje.

I gle čuda, sada u četvrtfinalu, protivnik mu je Tenis Sandgren.

"Ne znam zašto su ga tako nazvali, ali neka Bog blagoslovi njegove roditelje, a još je i Amerikanac", otela se patriotska nota i Mekinrou.

Rodžerov odgovor bio je spektakularan.

"Sigurno je da sa takvim imenom nije mogao da se bavi bejzbolom!", nasmejao je Rodžer sve u Lejveru, a onda šeretski dodao i ovo:

"Igrao sam mnogo tenisa u životu, ali nikada protiv tenisa!"

Penušav odgovor za kraj dana, kraj prve nedelje turnira. Ko se provukao kroz gusto rešeto, provukao, od sada se do kraja o svemu pitaju šampioni. A i brz pogled na žreb kaže da nas čeka pakleno uzbudljiva završnica. Kako bi drugačije, navikli smo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve