Operacija "Đoković" – ima li Novak slabosti u igri?

Iako je Novak Đoković na dominantan način osvojio Australijan open, tokom nastupa u Melburnu je uočena jedna potencijalna slabost u njegovoj igri.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 29.01.2019.

15:10

Operacija
Foto: Getty Images

Đoković je do sedmog trofeja na "Ozi openu" stigao izgubivši samo dva seta, a posebno je impresivan bio u polufinalu i finalu gde je dozvolio Luki Puju i Rafaelu Nadalu samo 12 gemova.

Međutim, ključni meč na putu ka osvajanju AO bio je susret sa mladim Rusom Danilom Medvedevim u osmini finala.

Medvedev je bio igrač koji je verovatno najviše namučio Srbina, osvojivši jedan set uz dva napravljena brejka, a upravo je on ukazao na Novakovu potencijalnu "Ahilovu petu".

Đoković je protiv Medvedeva imao dosta problema dok se oslanjao na bekhend, napravivši čak trećinu vinera manje nego što to čini u proseku, a čak dve trećine bekhend viner paralela manje nego inače.

Medvedev je koristio sličnu taktiku koju je u prethodne dve godine koristio Aleksandar Zverev, slanjem loptica na Novakov bekhend, što je 21-godišnjem Nemcu donelo dve pobede u četiri susreta, uključujući finale Završnog mastersa u Londonu sa 6:4, 6:3.
Rus je parirao Đokoviću organičivši štetu koju može da proizrokuje svojim karakterističnim bekhendom, pa je osvojio 47% od ukupnog broja poena, izbori četiri seta i drži Đokovića skoro tri sata na terenu.

Poređenja radi, Nadal je osvojio tek 37% poena u finalu, a i Španac je najviše šansi da ugrozi Đokovića imao u trenucima kada mu je slao lopte na bekhend.

U svakom slučaju, pred Đokovićevim rivalima je ogroman posao ako žele da ga ugroze ove sezone, jer je Melburn pokazao da će im biti potrebno mnogo više od jedne "slabosti" da bi ga pobedili.

Imaju nešto više od mesec dana da spreme operaciju "Đoković" i pokušaju da ga nadigraju na prvom Mastersu sezone u Indijan Velsu (7-17. mart).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: