Osaka posle drame do titule Australijan opena i prvog mesta na svetu!

Japanska tenisera Naomi Osaka osvojila je Australijan open pobedom u finalu nad Čehinjom Petrom Kvitovom.

Izvor: LN

Subota, 26.01.2019.

09:35

Osaka posle drame do titule Australijan opena i prvog mesta na svetu!
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Osaka je Kvitovu pobedila posle neizvesnog i dramatičnog meča rezultatom 2-1 (7:6, 5:7, 6:4) posle dva časa i 30 minuta igre.

Osaka je slavila u prvom međusobnom okršaju sa Kvitovom i pobedom osvojila svoju ukupno drugu Grend slem titulu, ali i drugu zaredom pošto je prošle godine slavila na US openu.

Tada je u dva seta pobedila legendarnu Serenu Vilijams posle dosta "ne-teniske" drame, a sada je meč bio fokusiran isključivo na tenis, kao i na ogromnu dramu koja je viđena.

Japanka je pobedom izborila prvu poziciju na WTA rang listi po prvi put u karijeri i najavila da od nje najbolje tek dolazi, s obzirom da ima samo 21 godinu.

Kvitova je pritiskala na startu, imala više brejk prilika, ali nikako nije uspevala da oduzme servis protivnici. Osaka se spasavala, a pri 6:5 imala čak i dve set lopte. Ipak, prvi set je otišao u taj-brejk.

U nezvaničnom trinaestom gemu set Osaka je dominirala i bez ikakvih problema povela sa 1-0.

Na startu drugog seta viđena je igra Kvitove sa starta prvog. Došla je do novih brejk prilika i jednu, ukupno sedmu, konačno iskoristila. Dobro je počela gem u kojem je prednost trebalo da potvrdi, ali se odjednom sve "raspalo" u igri Čehinje.

Uživo prenos finala mogli ste pratiti i uz naš LIVE BLOG.
Photo by Michael Dodge/Getty Images
Japanska teniserka je stizala sve, a greške Kvitove su se ređale i ređale, te je Naomi povela sa velikih 4:2 dvaput uzastopno oduzevši servis rivalki. Petra se konsolidovala uzevši jedan gem, ali je ubrzo zatim prepustila rivalku tri vezane brejk/meč lopte pri vođstvu Japanke od 5:3, a onda se desilo "čudo".

Kvitova je ne samo spasila sve tri brejk lopte, već u narendom gemu napravila brejk, potom spasila još jednu brejk priliku, a onda oduzevši servis Japanki maestralnim preokretom osvojila drugi set.

Osaka nije dopustila protivnici da je poremeti i na startu odlučujućeg seta pokazala je zavidnu mentalnu spremu. Dobro je otvorila set i napravila brejk na samom startu, brejk koji je uspešno čuvala.

Pri vođstvu od 4:2 Japanka je ponovo došla do tri brejk prilike u sličnom scenariju koji je viđen u drugom setu. Kvitova je vezala pet poena, smanjila na 4:3, ali to je bio njen poslednji napad i pokušaj da se vrati u meč. Naomi je ovoga puta bila sigurna i osvojila je drugi Grend slem u nizu.

Od ponedejlka Osaka je prva teniserka sveta sa 7030 bodova, dok je odmah iza nje Kvitova sa 6290.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: