Moja: Rafa je mentalno jači od svih, ali ne i od Novaka

Nekada prvi teniser sveta i bivši šampion Rolan Garosa, Španac Karlos Moja, imao je druženje sa medijima tokom Australijan Opena.

Izvor: Zoran Kecman

Subota, 26.01.2019.

09:01

Moja: Rafa je mentalno jači od svih, ali ne i od Novaka
Photo by Julian Finney/Getty Images

Moja, koji je trenutno trener Rafaela Nadala, izneo je svoje utiske o nedeljnom finalu koje ceo teniski svet iščekuje s nestrpljenjem.

Moja je rekao da je pomalo iznenađen nivoom Nadalove igre na ovom turniru, imajući u vidi da od US Opena prošle godine nije mnogo igrao.

"Oduvek sam verovao da može da igra na ovaj način. Mnogo smo radili na tome da igra agresivnije, ali potrebno je na mečevima imati samopouzdanje i sprovesti ono što smo radili na treninzima. Recimo, na prošlom US openu to nije uspeo... Mnogo smo radili i sa mentalnog aspekta, da ga ubedimo da može da igra tako. U tom smislu je poboljšanje servisa bilo ključno, to mu daje više lakih lopti, pa može više da igra forhendom. Jesam iznenađen na neki način, ali sa druge strane smo zaista naporno radili na tome", izjavio je Moja.

Poznato je da je Đoković jedan od tenisera sa najboljim riternom i pitanje za Moju ilo je šta očekuje od tog velikog duela.

"Uvek je izazov igrati sa najboljim riternerom na svetu, verovatno i svih vremena. Rafa se u prošlosti prilagođavao svakom izazovu koji je imao, to ga je teralo da napreduje i zbog toga je sada igrač kakav je. Mečevi sa Rodžerom i Novakom uvek su posebni, iako drugačiji. Rafa obično mentalno ima prednost nad svakim suparnikom, ali to nije slučaj sa Novakom jer je Novak mentalno izuzetno jak. Mečevi kao što je predstojeći svode se na dva-tri-četiri poena, kao što se dogodilo na Vimbldonu. Tada su ti poeni išli na Novakovu stranu, imao je Rafa set lopte u trećem setu, brejk lopte u petom. Ako neki od tih poena sada odu na Nadalovu stranu, imamo šanse za pobedu, ali očekujem tešku bitku", priznao je Karlos.

Nadal ima šansu da u Melburnu osvoji 18. grend slem pehar, ujedno, postao bi i jedan od onih igra sa barem dva pehara sa svakog od Grend slemova.

"Biti u Gren slem finalu već je velika motivacija. Naravno, ako želiš da pronađeš razloge da budeš dodatno motivisan, to ćeš i učiniti. Novak je uzeo 14 Slemova, Rafa 17, znaju da su deo istorije... Ako Rafa pobedi, biće jedini i to jeste plus, ali finale Slema je velika stvar po sebi."
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Moja i Fransisko Roig su sa Nadalom počeli jesenas određene eksperimente u pokušaju određenih promena u njegovoj igri. Moja kaže da je insistira da ionako agresivni Rafa igra još agresivnije.

"Od prvog dana mog dolaska u tim osnovni cilj bio mi je da ga ubedim da igra agresivnije. Šta znači biti agresivniji? Nije stvar samo u više vinera ili jačem udaranju lopte, već i u pozicioniranju na terenu, stajanju bliže osnovnoj liniji i u razmenama i na riternu, zatim u tome da poeni ne traju 10-15 udaraca. Servis je veliko oružje u tom smislu, na drugoj lopti je teško biti agresivan ako ne serviraš dobro. Nekada je imao dovoljno samopouzdanja da to sprovede u delo, nekada nije, ali radili smo mnogo na tome. Nije lako jer je on već bio osvajač 14 Slemova kada sam ja došao i uvek je verovao da mu treba mnogo mečeva kako bi ušao u ritam i igrao na svom najvišem nivou. Tako je bilo u prošlosti, ali nije više imao 20 godina, nego 30, sa istorijom brojnih povreda. Za mene je to bio jedini način za dužu karijeru – manje turnira, manje vremena na terenu i agresivniji stil igre. U prethodne dve nedelje imao je dovoljno samopouzdanja da sve to realizuje na terenu."

Španski stručnjak se nada da će Nadal izbeći dug meč. Kaže da nikako ne bi bilo dobro za Rafu da se borba oduži.

"Gledao sam proteklih dana onaj meč koji je trajao šest sati. Mora da izbegne tako nešto, ne samo za finale, nego zbog onoga što kasnije treba da uradi da bi se oporavio od toga. I naravno, postoji taj rizik povrede kad igrate šest sati. Znamo da igrati kratke poene protiv Novaka nije lako, jer je jedan odi igrača koji se najbolje kreću, a uz to i najbolji riterner. Ali po meni, Rafa ima dovoljno oružja da skrati poene, mada i duge poene može da dobro igra, i za tako nešto ima mentalni kapacitet. Otuda, zašto ne bismo očekivali veliki meč od Rafe? Čak iako ovo nije njegova omiljena podloga, mislim da Rafa ima oružje da pobedi Novaka", uveren je Nadalov trener.
Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Primetno je da je Nadal na ovom turniru servirao odlično, da mu je brzina servisa i prvog i drugog veća. To nije slučajno, jer su moja i saradnici mesecima radili na koekciji određenih detalja prilikom početnog udfarca španskog tenisera.

"Posle šest mečeva možemo da vidimo da mu servis funkcioniše. Ono što vidimo ovde je finalna verzija. Bilo je nekoliko promena usput, radimo na tome nekih tri meseca, možda tri i po. Ovaj servis je bio spreman još za prošlu godinu i turnir u ‘Bersiju’, ali Rafa nije bio u stanju da igra tamo. To nam je dalo dodatnog vremena da radimo. Kada napravite te promene, treba vam vremena, a na ovom nivou nije lako naći vremena za rad. Mi smo ga, nažalost, imali, a to je bilo pozitivno zbog servisa. Uz pomoć videa, takođe i Fransiska Roiga, koji radi sa mnom u timu, promenili smo dodta toga, pokazali smo te snimke Rafi, gledali smo ih zajedno, da vidimo da li je komforan što se tiče pokreta i ostalo. To je, na neki način, finalna verzija servisa koji još daje prostora da se popravi u budućnosti. Nismo zatvorili to poglavlje imajući na umu da će biti još rada narednih godina i da smo otvoreni za poboljšanja. Posle ovog turnira ćemo sesti, videti šta još može da se uradi".

Na pitanje, kakve su konkretno promene napravljene, Moja je otkrio nekoliko stavki.

Nekako sada je opušteniji kad započinje servis. Ne savija unazad koleno kako je to činio ranije, po meni je to bio gubitak energije, zatim, torzo je više pomeren ka unapred, tako da kada se spusti stopalo, on je već na 20 do 25 centimetara ispred osnovne linije, umesto da “se prizemljio” na osnovnu liniju. Ima još nekoliko stvari koje mogu da naprave razliku."

Što se tiče Novaka, kaže da mu je teško da odredi šta mu se najviše dopada u igri našeg tenisera.

"Mentalno, on je jedan od najboljih igrača ikada, njegov riteren, je savršen, potom kako se kreće, kako čita igru. Ne mogu da kažem da se divim ovoj ili onoj stvari najviše, ima mnogo toga. Jedan od od najboljih igrača do sad ai zaista ga svi mnogo poštujemo. Teško je izdvojiti jednu stavku”, zaključio je Karlos Moja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: