Nova vest
Tenis

Sreda, 23.01.2019.

12:11

"Australija uvek srećna, Puj je za Top 10, o Rafi ako uđemo u finale"

Novak Đoković je do svog 34. polufinala na Grend slem turnirima stigao lakše nego što je očekivao.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Foto: Screenshot/Eurosport

Japanac Kei Nišikori je predao meč u drugom setu zbog povrede, pri vođstvu Novaka od 6:1, 4:1. Samo 52 minuta su bili na terenu, ali protiv biologije se nije moglo.

Nišikori je pre duela sa Novakom skoro 14 sati proveo na terenu u prva četiri kola, a tokom meča sa Đokovićem požalio se na povredu butine (kvadricepsa), tako da meč nije bio u stanju da nastavi.

"Teško je prosuditi šta mu j psihološki bio problem ove večeri, ali što se tiče fizičke sttrane bilo je jasno da ga muči povreda. Pobedio sam u mnogo naših mečeva ranije, ali on je neko ko je dugo u Top 10, veoma je iskusan na velikoj sceni. Pobeđivao je najveće igrače i siguran sam da je mnogo očekivao. Znao sam da ako je spreman, da će udarati lopticu snažno i boriti se za pobedu. Ali to nije bio slučaj sada. Žao mi je što je morao da prolazi kroz bolove. Imao je proteklih godina nekoliko zaista teških povreda i suguran sam da ne voli što je turnir morao da završi na ovakav način. Igrao je nekoliko maratonskih mečeva pre ovog i to je uzelo danak", izjavio je Đoković.

Novak je dodao da mu je ovo najuspešniji Grend slem i da je srećan zbog toga što je stigao do polufinala.

"Osećam se sjajno, ovde sam osvojio svoj prvi Grend slem još 2008. Kao što sam rekao na terenu, za Rod Lejver arenu me vežu mnoga lepa sećanja. Protekle dve godine nisu bile sjajne zbog povrede lakta, ali u protekloj deceniji imao sam zaista mnogo uspeha ovde. To mi je uvek pomagalo da u sezonu krenem jako, sa mnogo samopouzdanja. Mislim da je i to jedan od razloga zašto od sebe zahtevam da ovde igram najbolje što mogu. Očigledno je da nisam sam, jer svi pokušavaju da se dokopaju jednog od četiri najveća trofeja, ali Australija mi je uvek bila srećno mesto", dodao je Novak.

Novak će u polufinalu igrati protiv Francuza Luke Puja. Iako se nikada nisu sastajali u zvaničnim mečevima, jesu zajedno trenirali, tako da zna sa kakvim kvalitetima raspolaže naredni protivnik.

"Oduvek sam govorio da je u pitanju veoma kvalitetan igrač. Ono što je uradio na ovom turniru je fantastično. Pobedio je neke top igrače, Miloša Raonića, Bornu Ćorića. Imao je problema ranije da veže dobre rezultate, narolito u poslednje dve godine, ali uz kvalitet koji poseduje, zaslužuje da bude u Top 15, možda i u Top 10 na svetu. Ima taj potencijal, tu nema dileme. Biće zabavno igrati prvi put protov njega, mada smo vežbali mnogo puta. Znamo se dugo, Videćemo šta će biti, ovo je polufinale. Obojica želimo u finale, nadam se da ćemo biti sveži i spremni za veliki meč".

Novaka su pokušali da pitaju i za eventualni finalni meč sa Rafaelom Nadalom, ali nije se dao uvući u tako nešto, što je i razumljivo, jer treba pobediti u polufinalu.

"Ovo je moja pres konferencija sada, pa bi bilo lepo da više pričamo o meni, nego o Nadalu. Ako želite da pričamo o mogućem duelu, pričaćemo ako obojica pobedimo u polufinalima",
stavio je tačku na tu temu Novak.

Podsetili su ga kako je ovde prošle godine sedeo skrhan zbog poraza i pitali šta mu je to osim rešenog problema sa laktom pomoglo da se opet vrati u vrhunsku formu.

"Uvek treba poći od onog osnovnog zbog čega se ovim bavim, a to je ljubav i strast prema ovoj igri. Mislim da sam morao prilično da 'kopam' da bih pronašao motiv posle povrede i operacije. Nisam planirao da se povučem, ali svašta mi je prolazilo kroz glavu u tom periodu. To što sam mnogo toga postigao do sada, stvari stavlja u drugu perspektivu. I dalje uživam igrajući tenis i takmičeći se. Lep je i taj osećaj kada držim reket u ruci i igram na bilo kojem terenu, bilo da je u pitanju onaj za trening ili stadion na Grend selmu. Mislim da me i dalje guraju napred čiste emocije. Naravno i podrška najvoljenijih je u osnovi svega. Očigledno da moram, kao neko ko je otac i roditelj da nađem pravi balans između privatnog i profesionalnog života, jer bez toga ne bih mogao da se takmičim na najvišem nivou. Za sada, sve je u najboljem redu. Šta donosi sutra, stvarno ne znam, ali nadam se najboljem", zaključio je šestostruki šampion Australijan Opena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d