Nova vest
Tenis

Utorak, 22.01.2019.

06:55

Johanson za B92: Filip je sjajan momak, ali mora još da radi i ojača

Ozbiljne ambicije pokazao je Filip Krajinović kada je jesenas objavio početak saradnje sa švedskim stručnjakom, Tomasom Johansonom.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Johanson za B92: Filip je sjajan momak, ali mora još da radi i ojača
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Rekao je Filip kada je nakratko boravio u Beogradu da mu je prvi cilj povratak u Top 50, pa u Top 20, ali i da jednog dana bude broj jedan.

Od tada, okrenuo je list, promenio određene stvari u životu, preselio se u Monte Karlo i u Australiji na prvom Grend slem turniru sezone stigao do trećeg kola.

Tomas Johanson, koji je ovde u Melburnu bio sve vreme uz Filipa i pomno pratio njegove mečeve, za B92 je sumirao utiske iz prvih nekoliko meseci rada sa našim teniserom.

Veoma sam zadovoljan sa Filipom, on je zaista divan momak. Jedan je od najtalentovanijih igrača koje sam do sada video na ATP turu, ali to nije dovoljno i otuda mislim da mora da radi malo jače, ne samo na terenu već i van njega. Mislim da je i sam svestan toga“, izjavio je Johanson sa kojim smo imali priliku da razgovaramo na takozvanom „Danu legendi“ na Australijan Openu.

Problem za Krajinovića bio je što pripreme nije mogao da sprovede kako je želeo zbog problema sa stopalom i jer se posle toga razboleo, ali je i takav ostavio dobar utisak u Australiji, gde je u šesnaestini finala zaustavljen od Borne Ćorića. I Johanson smatra da je ovo dobar rezultat za početak.

Ovo je dobar start godine za Filipa. Mislim da ga ovaj rezulat, treće kolo na Australijan Openu, može učiniti gladnijim novih uspeha, da na nekim narednim turnirima ostvari dobre rezultate. Definitivno, daje mu dobar stimilans za nastavak sezone“, kaže Johanson.

Na pitanje šta nekada 26. teniser sveta mora da uradi da bi se konačno našao u Top 20, na svetskoj listi, švedski stručnjak napominje da ima nekoliko stvari na koje posebno mora da obrati pažnju.

Naravno, kada radite sa nekim mladim teniserom, uvek imate toga što u igri treba ispraviti i poboljšati, a takav je i slučaj sa Filipom. Ipak, najveća stvar za njega je pre svega da još fizički ojača, da ga zaobiđu povrede i da radi naporno i nekako promišljenije nego što je to bio slučaj do sada. Jako je važno da napravi dobar plan rada, priprema, turnira, tek posle svega toga, kada se te kockice poslože, može da uđe u Top 20, uz naravno dobru igru i rezultate“, uveren je Tomas.

Nekada su osamdesetih godina prošlog veka, Šveđani imali sjajne igrače. Period od 1983. do 1988. zvali su „najezdom Šveđana“ jer su u tom periodu pet titula zaredom među sobom podelili Mats Vilander i Stefan Edberg, a 1986. se nije igrao turnir zbog promena u datumu i prelaska na drugu podlogu. Onda se čekalo sve do 2002. kada je Tomas Johanson u finalu pobedio Marata Safina, a od tada, velika oseka.

Johansona smo pitali kako se oseća kao poslednji švedski grend slem šampion i šta se uopšte dešava sa tenisom uz zemlji koja je dala tri broja jedan u singlu, Borgom, Vilanderom i Edbergom.

Moram da priznam da sam istovremeno i srećan i tućan zbog toga. Pre svega jer, evo ne mogu ni da se setim koliko je vremena prošlo od kada smo imali nekog igrača u četvrtfinalu, a nekada smo ovde pobeđivali. Za početak, mislim da bi bilo lepo da nam neko od igrača uopšte uđe u glavni žreb. Neka to bude početak, posle ćemo da vidimo za ostalo. Nadao sam se da ću videti više švedskih igrača u borbi za grend slem, ali nažalost, situacija nije takva“, poručio je na kraju razgovora nekadašnji šampion Melburna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve