Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.01.2019.

17:28

Kako je Ahil ubio Hektora

Šta je najlepše u tenisu? Kada gledate meč i ne verujete šta gledate sopstvenim očima. I poželite da čarolija nikada ne prestane.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Kako je Ahil ubio Hektora
Photo by Julian Finney/Getty Images

Poslednjeg dana prve nedelje prisustvovali smo epskom spektaklu u Rod Lejver areni. Sudar lavova u melburnškom amfiteatru čuda, na mestu gde su mnogi kraljevi ostali i bez krune i bez glave.

Dva lava (zaista i zodijački), prikazali su lavovski dobru partiju. Ma ne dobru, nego kolosalnu! Stefanos Cicipas i Rodžer Federer. Meč koji će se pamtiti, prepričavati, analizirati.

Deli ih razlika u godinama. Rodžer je rođen 8.08.1981. godine, Cicipas 12.08.1998. Sedamnaest leta između njih. Lav koji grize, i lav koji se bori da ostane na čelu grupe. Igra prirode, igra logike, ali zaista je bila privilegija prisustvovati ovakvom susretu.

Da je kojim slučajem Homer živ, Grčka bi dobila ep o junaku dostojan Ilijade i Odiseje. Cicipas, onako samouveren, hrabar, duge talasaste kose, zaista podseća na kakvog mitskog junaka. Možda nije građe kao Ahilej, ali mu je srce kao Olimp. Sa kopljem u rukama (reketom), strelom od pogleda, bacio se u napad na zidine Federerovog trojanskog carstva. Hektor (Rodžer) na kolenima?

Dogodilo se. Na teniskoj planeti došlo je do novog podrhtavanja, od rušenja švajcarskog kolosa. Na patos Lejver arene.

Federer je, kao i obično, na teren izašao samouveren. Hladan kao „Moet et chandon“, spreman da ga otvori po završetku meča. Nije ni Rodžer naivan, očekivao je sigurno da će s druge strane imati junošu željnog njegovog skalpa, ali da li je malo potcenio koliko je on ustvari dobar? Verovatno.

U prvom setu, gem za gem, pomalo nervozan početak Cicipasa, dve opomene zbog prekoračenja vremena za servis, dug gem, neiskorišćene brejk lopte za Federera. Spektakl u najavi.

Nije dozvolio Cicipas da se Rodžer previše razmahne i odmakne mu. Držao ga je na oku, stizao na servis gemovima, došao do taj brejka u kojem je viđena klackalica set lopti. Prelomilo se na 13:11 za Rodžera.

Možda su tada na stadionu svi pomislili kako će imati standardnu „rodžerovsku“ žurku. Ne i Cicipas. Mnogi mladi igrači bi se grizli za usnu zbog izgubljenog seta u taj-brejku, ali Grk nije dozvolio sebi luksuz da razmišlja o tome. Okrenuo je novi list, krenuo iz početka. Rudarski. Kopao je u tom drugom setu zlatno grumenje, dok je Federer rutinski rešavao svoje servis gemove, Stefanos se mučio, ali nije odstupio sa fronta, ni za milimetar.

Na 5:4, Federer je imao četiri set lopte, nijednu nije iskoristio! Da li mu se i kad tako nešto dešavalo, druga je priča, ali mladi Grk se zubima držao za uže drugog seta svestan da izgubi li ga, sve može brzo biti gotovo.

Krivulja procenata kod prvog servisa kod Cicipasa je išla čas gore čas dole, bilo je zaista umeće sa takvim problemima na početnom udarcu parirati Rodžeru. Ali imao je Cici, kako su mu neki počeli da tepaju, dovoljno oružja u svom arsenalu. Forhend kojim dere podlogu. Jednoručni bekhend da mu i Federer sam pozavidi. Voleje? Half-voleje? Da, i to. Jurnuo bi često na mrežu i šokirao i samog Rodžera koliko je dobro plasirao iste uz linije i uglove terena. Ofanzivni, defanzivni, funkcinisalo je.

Posle propuštenih brojnih prilika, Federeru je račun stigao na ispostavu. Akumiliralo se nezadovoljstvo, dobili smo novi taj-brejk u kojem je Cicipas napao i dobio. Imamo meč!

U pauzi između dva seta, reklama za jednu čuvenu testetinu uz zvuke „Grka Zorbe“. Injekcija za Cicipasa iako je glavni akter dotične reklame njegov protivnik. A onda „Stayin alive“ od Bi Džiz, navijač koji je na velikom ekranu dobio svoja dva minuta da pokaže koliko dobro igra. Odličan šlagvort za nastavak, trebalo je sve to zaista preživeti.

Treći set u istom maniru klao prva dva, barem rezultatski, jedan drugom dišu za vrat. Ne koriste brejk lopte u sedmom i osmom gemu. Novi taj-brejk?

Kada su gotovo svi na stadionu pomislili da je neizbežan, Cicipas je u 12. gemu uspeo da natera Rodžera na greške i eto preokreta!

Sada je i četvrti set bio prilika za Cicipasa. Mlađi, fizički spreman da trči do iznemoglosti, reternirao je Rodžeru uz liniju, često i pod noge, bukvalno, dovodio protivnika do ludila. Federer, koji je majstor da iskoristi i najmanju slabost protivnika, bio je namršten, Cicipasovi nervi bili su od najačih čeličnih struna. Mentalna snaga koju mogu da poseduju samo oni najveći u tenisu, a Grku i te kako predviđaju da bude naslednik Federove vatre.

Konačno, Rodžera je slomio u taj brejku četvrtog seta posle 5:5. Prva meč lopta, prva prilika, nešto što se ne sme propustiti. I nije!

Meč dana? Meč nedelje? Godine? Ko zna. Bio je to svemirski tenis. Velika nada za mlade lavove i opomena za teniske bogove. Melburn će, sad je to već jasno, imati strašnu završnu nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve