Nova vest
Tenis

Sreda, 16.01.2019.

10:55

Federer i Dart Vejder, grčko-srpska braća i "korpa" od Meka

Klacka se tramvaj broj 19 kroz jednu od melburnških avenija ka stanici Flinders. Ko bi rekao da i ovde može da vaz zadesi beogradski sindrom.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Federer i Dart Vejder, grčko-srpska braća i
Foto: B92/ZK

To da kod nas tramvaj stane i pokvari se nije ništa neobično. Ali u Melburnu? “Prokletinja” je stala na dve stanice od krajnje, taman da po već nesnosnom suncu malo zapešačim kroz zakrčene gradske arterije.

Tramvaji su im u redu, idu često, ali nekako presporo, brate. Malo, malo pa stanu. I stoje, i stoje… A o tome, da ni posle četiri dana ne znam sa koje strane se izlazi, levo ili desno, o tome bolje da ne govorim. Nikakve logike, nikakvog pravila. Ili su to još posledice desetočasovnog džet lega.

Kada je reč o tramvajima, odlično je što odatle sa Flindersa, ide lokalac 70a koji prevozi reke ljubitelja tenisa do Melburn parka. Na tim ključnim stanicama imate službenike koje ljude upućuju i usmeravaju, obaveštavaju ih da se tim vozilom ide na Australijan Open. Baš za pohvalu. Taman da zaboravite na nedavni kvar.

I da, morate imati debelu sreću da se ugurate u te iste tramvaje koje vode do teniskih borilišta. Kao da ulazite u punu 706-icu na Zelenom Vencu.

Kad tramvaj dođe do Melburn parka, isprazni se bar za 90 odsto. Do mene je stajala jedna gospođa od pedesetak godina, elegantno popunjena, u japankama, sa majicom na bretele i rancem na leđima.

Privuklo mi je pažnju nešto drugo, tetovaže na njenoj levoj ruci. Dok je sa drugaricom ćaskala o tome šta će gledati danas od tenisa, zaprepastih se kad videh izbor tetovaža! Veliki portret Rodžera Federera, sve sa onom trakom oko glave. A iznad, lik iz “Zvezdanih ratova”, čuveni Dart Vejder! Gospođo, svaka čast na kombinaciji, ali Federer i Dart Vejder? Kakve veze…

Kad smo već kod Federera, on je muški morao da se potrudi da na “Rod Lejver areni” pobedi Dana Evansa.

Britanac je igrao bez okova na nogama, opuštene ruke, izgledalo je kao da uživa u trenutku. Odigrao je niz fantastičnih poena izazivajući i kod Federera nevericu. Ali nije imao snage za podvig. Časno je, doduše, položio oružje, izgubio je dva taj-brejka, a onda i treći set sa 6:3. Dobro je, Dan, bar si namučio velikog Rodžera.

Dan je počeo Viktorovim mečom sa Stefanosom Cicipasom. Na terenu broj 3 vrilo je od samog početka. Ne samo zbog toga što je “igran i derbi na tribinama”, jer je sa srpskim novinarima meč posmatrala i koleginica iz Atine Vasiliki.

Na “trojci” je bio takav osećaj kao da ste na nekom od fudbalskih mečeva u kojima se naši klubovi sastaju sa grčkim protivnicima, Olimpijakosom recimo. Vasiliki se namrštila kada sam joj rekao da me podsećaju na navijače “crveno-belih”.

“AEK-ovci”, odgovorila mi je, potvrdivši za koga navija.

Preko puta medijske lože, povelika grupa navijača u plavo-belim nijansama. Grci su raspoloženi, glasni.

“Ooooooo, Cicipas, sagapo”, pevali su uz splet nekih pesama koje ni Vasiliki nije mogla da mi rastumači. A pitao sam je, imajući na umu koliko neka naša prezimena mogu biti živopisna, ima li i prezime Cicipas nekakvo značenje na grčkom. Nema, rekla je. OK.

Srpski navijači bili su raštrkani, nisu bili tako dobro grupisani, što je kasnije primetio i Viktor Troicki. Ali svima su se srca ispunila toplinom kada su Grci zapevali, “Kosovo je srce Srbije” i još dodali “Grci i Srbi pravoslavna braća”. I sam mnogo volim Grčku, posebno tamošnje more, pa mi je nekako bilo drago čuti tu vezanost za južnu braću. Setih se istorije, Prvog svetskog rata, Krfa, ostrva Vido, Plave grobnice…Eh, tamo daleko…

Kad sam već u Melburnu, rekao sam sebi, što da ne pogledam i poneki od mečeva igrača koje nekako simpatišem, pa sam skoknuo tako i do “trinaestice” na kojoj su igrali moj favorit Dijego Švarcman i Amerikanac Denis Kudla. I ne da nisam pogrešio, nego je to bio klasičan “bingo”.

Ne mogu vam opisati koliko je to bilo uzbudljivo. “El Peke” (u prevodu Maleni) Dijego, ili kakao ga zovu i “pocket rocket” (džepna raketa) jedan je od onih igrača koji imaju veliko srce. Sa svojih 170 cm grize kao terijer, ne posustaje do poslednjeg poena, tvrdoglavo gura napred. Tako je bilo i sa Kudlom.

Ali Kudla nije bio "nudla" koju će Dijego tako lako smotati i progutati. Iako je mirisalo na to posle 2:0 za Argentinca.

Za Amerikance kažu da su obično teniseri koji furaju servis i jake udarce. Što jače, to bolje. Kudla nije samo to. Momak je uspeo da drži takav ritam igre, da vraća sve što mu je Švarcman slao s druge strane, ali i ozbiljno da napadne. Nimalo slučajno se nije vratio u meč.

Istina, Dijego je “uprskao” na 2:1 i servisu na 5:3. Već sam video završen meč i obećani razgovor sa njegovim trenerom, Huanom Ignjasijom Čelom, nekad 15. Igračem sveta, kad se Kudla vratio iz ambisa poraza. Mrmljao je Švarcman sebi nešto u bradu, stalno se žalio Čeli i ljudima iz svog tima da mu nešto ne ide, takav je, ceo meč samo priča, i bodri se sa onim stiskanjem pesnice i “Jeeeeeeee”. Vamos!

A onda peti set. Kudla poleteo. Očas posla 3:0 za Amerikanca, pa 4:1. Rekoše mnogi, gotova priča. Ma da, kako da ne! Dijego da spusti zastavicu? Taman posla. Razgoropadio se, rastrčao još više, počeo da pogađa vinere po paraleli. I od 1:4, stigao je do 6:4. Pobednički širi ruke u vis, kez od uva do uva, a Čela kreće u razgovor sa mnom o čemu možete čitati OVDE. I ko posle da kaže da je “trinaestica” baksuzna. Nije bar za Dijega kojeg sad očekuje probuđeni zmaj, Tomaš Berdih. Radujem se tom meču, znate i zašto! Ester, tu si, nemoj nas razočarati….

I onda, tuš za kraj.

Dok sam bežao sa sunca i “trinaestice”, umalo se ne sudarih sa dva čoveka. Ups! Džon Mekinro, lično!

“Gospodine Mekinro, molim vas, imate li minut dva, samo kratko”….

Mek je već bio u polutrku, zato smo se skoro i sudarili. A momak do njega (drveni advokat, šta li je?), samo mi je poslao “odjavu”.

“Izvinite, već pomalo kasnimo u studio, možda neki drugi put…”

“Možda”, gunđam u sebi. Neka Mek, oprošteno ti je. Ako ništa drugo bar sam “popio korpu” od legende.

Ali sad… Kud ga ne oborih, možda bi tako došlo do bilo kakvog razgovora. Ništa, drugi put. Videćemo se mi kad Novak osvoji sedmu, to ti obećavam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d