Nova vest
Tenis

Sreda, 17.01.2018.

08:45

Kraj za Viktora – bez rešenja za raspoloženog Kirjosa

Viktor Troicki završio je učešće u drugom kolu Australijan Opena porazom od Nika Kirjosa posle 134 minuta igre – 7:5, 6:4, 7:6(2).

Izvor:

Autor:

Kraj za Viktora – bez rešenja za raspoloženog Kirjosa
Getty images

Srbin je dobro otvorio meč, spasavši dve brejk lopte, da bi onda veoma sigurno servirao sve do kraja prvog seta.

Međutim, upravo tada dogodio se ogroman i nedopustiv pad za tri vezane prilike domaćeg tenisera, koji ih ekspresno pretvara u brejk, odnosno vođstvo u setovima.

Celokupna situacija iz finiša prvog dela ostavila je traga na Viktoru, pa je odmah na startu drugog dela susreta još jednom izgubio svoj servis.

Nik je sjajno servirao tokom gotovo celog meča, što mu je, pre svega, i donelo velikih 2:0 posle 78 minuta tenisa. Ni treći set nije se previše razlikovao, s tim da je Kirjos ovoga puta u trećem gemu stigao do prednosti i delovalo je da će scenario biti isti.

Ipak, Vića uspeva da se vrati u poslednji čas, u trenutku kada je ljubimac domaće publike servirao za meč, ali ne i da dodatno produži duel. Preloman trenutak dogodio se na startu taj-brejk, kada je Kirjos odigrao maestralan pasing šot, posle čega je rutinski priveo meč kraju za konačni trijumf.

Ovo im je bio drugi međusobni susret u karijeri, a Australijan je zadržao maksimalan učinak, posle slavlja na Mastersu u Kanadi prošle godine, dok će mu rival u borbi za osminu finala biti Žo-Vilfrida Conge iz Francuske, koji je tek posle preokreta i borbe u pet setova uspeo da eliminiše mlađanog Kanađanina Denisa Šapovalova.

Troicki ipak ostaje u Melburnu jer ga u četvrtak čeka nastup u dublu, zajedno sa Rumunom Marijušom Kopilom protiv indijsko-američke kombinacije Divij Šaran/Rajev Ram.

III set

Početak trećeg seta bio je identičan gemu na samom startu meča, a Viktor je i ovoga puta uspeo da se izvuče iz nezgodne situacije spasavši nove četiri brejk prilike za protivnika – 0:1.

Međutim, kada je u narednom propustio svoju prvu brejk loptu, odnosno kada je Nik iskoristio drugu od nove dve vezane šanse da rivalu oduzme servis, sve je praktično bilo gotovo – 1:2.

Kirjos je nastavio maestralno da servira, pa je posle desetak minuta igre došao na dva koraka od plasmana u narednu rundu – 2:4.

Ipak, iako je delovalo da ćemo gledati igru 'gem za gem' do konačnog trijumfa Australijanca, Srbin uspeva da napravi brejk u poslednji čas, pošto je prethodno spasao meč loptu, i sigurnim servisima okreće situaciju u finišu trećeg seta – 6:5.

Kirjos je zatim uspeo da povede 40:15, Troicki da uzvrati, ali ne i da napravi novi brejk. Nik divnim drop šotom najavljuje taj-brejk – 6:6.

Nažalost, nije mogao naš igrač da produži meč, a najviše će da žali zbog situacije na 1:1, kada je Kirjos odigrao spektakularan pasing šot, što je dodatno izbacilo Viktora iz ritma. Ljubimac domaće publike brzo stiže do dva mini-brejka prednosti (4:1), a nedugo zatim i do konačnog trijumfa – 6:7(2).

II set

Kraj prvog uzrokovao je još nervozniji početak drugog seta za Viću, koji ne uspeva da ostane fokusiran i Kirjos pravi novi brejk odmah na startu, dok naš igrač dobija opomenu od sudije zbog slanja loptice u tribine, odnosno lomljenja reketa – 0:1.

Nik je zatim lako potvrdio prednost, da bi Troicki napokon uspeo da zaustavi seriju protivnika – 1:2.

Troicki se trudio da agresivnijim pristupom nešto promeni, ali ga je Kirjos uspešno držao na bezbednoj distanci. Istovremeno, Australijanc je nastavio da servira veoma dobro i da brzo završava poene, pa je i posle osam odigranih gemova imao prednost na svojoj strani – 3:5.

Bez izgubljenog poena Viktor se po četvrti put u ovom delu meča upisuje na semafor, ali Nik ekspesno odgovara istom merom za dolazak na korak do prolaza u narednu rundu takmičenja – 4:6.

I set

Malo je nedostajalo da Kirjos već u uvodnom gemu stigne do brejka prednost, ali je Troicki ipak uspeo da se izvuče dobrim servisima, neutrališe dve prilike rivala i stigne do vođstva. Već u sledećem, on je potom bio taj koji je zapretio, pošto je imao 0:30, ali je onda Nik napravio seriju od četiri osvojena poena u nizu – 1:1.

Usledila su dva nešto mirnija gema, koja su oba tenisera bez većih problema rešila u svoju korist, da bi Kirjos ponovo zapretio u petom. Ovoga puta je on imao priliku da ozbiljnije zapreti, ali je sada Viktor uspeo da se izvuče. Mogao je i ranije da završi posao da iz dve dobre situacije nije pogodio mrežu, ali je as servisom ipak došao do novog vođstva – 3:2.

Ponovo smo ušli u deo meča u kome nije bilo previše uzbuđenja, pre svega zbog dobrih servisa obojice igrača, da bi onda Srbin pokušao da izvrši pritisak kada je Australijan servirao za ostanak u prvom setu. Uspeo je da stigne do đusa, ali je Nik nastavio sjajno da servira i uspeo je da poravna rezultat – 5:5.

Nažalost, nije naš igrač uspeo da izdrži u istom ritmu do kraja, što je Nik surovo kaznio. Viktor je napravio dve duple servis greške u najgorem mogućem trenutku, a Kirjos to pretvorio u 0:40, brejk i rutinsko vođstvo u setovima – 5:7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve