Nadal zbog bolova predao meč – Čilić u polufinalu!

Marin Čilić plasirao se u polufinale Australijan opena, nakon što mu je Rafael Nadal zbog bolova predao meč četvrtfinala – 6-3, 3-6, 7-6(5), 2-6, 0-2.

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

09:10

Nadal zbog bolova predao meč – Čilić u polufinalu!
Getty Images

Španski teniser sredinom četvrtog seta zatražio je medicinki tajm-aut zbog bolova u butini, tačnije butnom mišiću.

Čilić će u polufinalu igrati protiv Kajla Edmunda, koji je posle četiri seta pobedio Grigora Dimitrova.

Predaja meča Nadala ne bi trebalo nikako da umanji ovaj trijumf hrvatskog tenisera. Čilić je, i kada je Rafa igrao dobro, bio u ravni sa Špancem i njegovim tenisom, a ako ne i bolji.

Nadal nije igrao na dobrom nivou od sredine drugog seta, ali i uprkos tome uspeo je da osvoji treći set.

Pred početak turnira znalo da se Rafa nije na 100 odsto mogućnosti, ali kako je igrao od početka Ozi opena činilo se da je povreda iza njega.
Getty Images
Obojica su krenula veoma dobro na početku meča. Gledali smo veliku borbu, a prvi do brejka stigao je Španac. Iako je Čilić igrao na istom nivou kao i Nadal, najbolji igrač sveta došao je do prvog seta, 6-3.

To nije omelo hrvatskog tenisera koji je u istom tempu nastavio da igra. Iako je Nadal prvi došao do brejka prednosti (3:2), šesti igrač sveta dobio je naredna četiri gema i sa 6-3 osvojio drugi set.

U trećem periodu igre videli smo lavovsku borbu dvojice tenisera, kakva zaslužuje finale Grend slema. Igralo se u jakom tempu, a Čilić je izgledao veoma dobro, dok se Nadal mučio.

Na iskustvo i na klasu Španac se izvukao iz svih teški sitaucija i na kraju u 13. gemu došao do vođstva od 2-1 u setovima. Činilo se da će Španac u četvrtom setu slomiti otpor Hrvata.
Getty Images
Međutim, to se nije dogovodilo – već obrnuto. Španac je osetio bol u butnom mišiću, posle čega je dobio medicinki tajm-aut.

Kada se vratio na teren očigledno je bilo da najbolji igrač na svetu teško kreće. Često je imao grimase na licu, što uopšte nije obećavalo.

Na momente je Nadal odigrao neke vrhunske poteze, međutim nije imao snage u nogama. Čilić dobio četvrti set, a potom je u petom usledio rasplet.

Hrvatski teniser očekivano je dobro krenuo u petom setu, dok je Nadal nastavio sa mučenjem. Očekivano, posle samo dva odigrana gema u odlučujućem periodu Rafael Nadal predao je meč Marinu Čiliću.

Ovo je bila tek druga pobeda Čilića u sedmom odigranom meču ove dvojice tenisera.

V set

KRAJ Rafael Nadal nažalost nije izdržao. Morao je da preda meč Marinu Čiliću, koji se plasirao u polufinale Australijan opena.

0:1 – Nadal uopšte ne izgleda dobro na terenu. Rafa je veliki fajter, ali pitanje je koliko će izdržati. Čilić je lako osvojio uvodni gem u petom setu.

IV set

Getty Images
2:6 – Čilić pametno gađa po forhend paraleli jer je jasno da Nadal ima problema kada trči ka toj strani. Hrvatski teniser došao je do dpulog brejka i time dolazi do izjednačenja. Videćemo kako će Nadal izgledati u petom setu.

2:5 – Nadal izgleda nešto bolje u ovim trenucima. Bolje se kreće, ali opet to je nedovoljno da bi zapretio hrvatskom igraču koji je na gem od izjednačenja.

2:4 – Nadal se teško kreće zbog problema sa butnim mišićem desne noge. Ipak i u takvom stanju uspeo je da spasi tri brejk lopte i da potom dobije gem.

1:4 – Potvrdio je brejk šesti igrač sveta. Igra veoma dobro Čilić i zasluženo vodi sa tri gema prednosti u četvrtom setu. Bližimo se petom setu.

1:3 – Fenomenalni Marin Čilić dolazi brejka prednosti. Udara hrvatski igrač veoma jako lopticu i prvi teniser sveta nije mogao da se odupre napadima.

1:2 – Nadal je posle dugo vremena zapretio na servis Marina Čilića. Nije imao Španac brejk loptu, ali je više puta bio na lopticu od prilike da oduzme servis hrvatskom igraču.

1:1 – Zapretio je Marin i na početku ovog seta, 0:30, ali Nadal uspeo da se sabere, dobije naredne poene i tako ne dozvoli brejk odmah na startu meča.

0:1 – Nije omelo hrvatskog tenisera to što je na dramatičan način izgubio treći set i što je realno bio bolji teniser u tom delu. Šesti igrač sveta sigurnom igrom dolazi do prednosti u četvrtom gemu.

III set

Getty Images
7:6 – Ovaj meč zaslužuje više od četvrtfinala Grend slema. Sjajnu predstavu dvojice tenisera gledamo na Rod Lejver areni. Nadal se mučio u trećem setu, ali je u taj-brejku ipak bio bolji.

Prštalo je sve u 13. gemu ovog seta, videli smo veliki broj mini brejkova, a na kraju je Rafa bio smireniji i poveo sa 2:1. Treći set trajao je 73 minuta.

6:6 – Obojica su bili su veoma sigurni na svojim servisima, pa ćemo tako u trećem setu gledati taj-brek. Ovaj set traje više od sat vremena, pravi maraton...

5:5 – Lavovska borba u trećem setu. Iako je Čilić dominirao u ovom setu, Nadal je imao priliku da dođe do seta. Hrvatski teniser je hrabrom igrom uspeo da spasi set loptu i da potom dobije gem. Odlično četvrtfinale u Melburnu.

5:4 – Napravio je Marin očekivani pritisak u ovom gemu, ali ipak jeftine greške su ga koštale gema. Iz bekhenda je pogodio mrežu, dok je forhend izbacio u aut, pa tako Rafa dolazi do gema, dok Marin servira za ostanak u setu.

4:4 – Nema šta, Čilić je bolji igrač na terenu od sredine drugog seta. Šesti igrač sveta dobija bez mnogo muke svoj servis gem i očekuje se veliki pritisak na servis "Bika sa Maljorke". 4:3 – Preživeo je Rafael Nadal sedmi gem trećeg seta. Marin igra veoma dobro, "tuče" lopticu iz sve snage, dok Rafa i ne briljira. Imao je brejk loptu hrvatski teniser, međutim Španac se nekako izvukao i dobio ovaj veoma važan gem.

3:2 – Konačno jedan ubedljiv gem Nadal posle dugo vremena. Čilić nije osvojio niti jedan poen u ovom gemu, pa tako Španac dolazi do prednosti.

2:2 – Imao je i Čilić nekoliko neočekivanih grešaka u ovom gemu. Nadal je došao do izjednačenja 40:40, ali je potom Marin dva puta odlično odservirao za izjednačenje.

2:1 – Baš kao što smo i napisali, Rafa ne izgleda nadmoćno. Marin je ponovo imao brejk loptu, ali Španac se spasao i na kraju nekako dobio gem. Velika borba na Rod Lejver areni.

1:1 – Nadal ne izgleda mnogo nadmoćno na terenu. Čili snažnim udarcima odlično parira i ovim trenucima je bolji igrač na terenu. Dobija svoj prvi gem i izjedačava.

1:0 – Uspeo je Nadal da dođe do prvog gema u trećem setu. Čilić je osvojio dva poena u ovom gemu, međutim nije uspeo više da pripreti Špancu. Za Nadal je važno što je dobio ovaj gem, s obzirom da je izgubio četiri zaredom na kraju drugog seta.

II set

Getty Images
3:6 Staložen je bio šesti igrač sveta u svom najvažnijem gemu u ovom duelu. Dobro je servirao, Nadal je pokušao da uzvrati ribrejkom, ali Marin mu to nije dozvolio. Najmanje četiri seta ćemo gledati u četvrtfinalu Australijan opena.

3:5 – Marin igra znatno bolje od protivnika na drugoj strani mreže. Nadal je neočekivano pao u igri, što je hrvatski teniser znao da iskoristi. Dolazi do brejka i sada servira za drugi set.

3:4 – Hrvatski teniser lako dolazi do gema, pošto Rafa nije uspeo da osvoji niti jedan poen. Čilić se potpuno vratio u drugi set.

3:3 – Bori se Marin jako u drugom setu. Ne želi da odustane tako lako i pravi veliki pritisak na servis Španca. Dolazi Čilić do brejk lopte, ali ne uspeva da je iskoristi... Ali zato jeste drugu! Ribrejk Čilića
Getty Images
3:2 – Taman kad smo ga pohvalili, Čilić je popustio sa koncetracijom i dopustio Nadalu da napravi brejk. Španac dolazi do velike prednosti, s obzirom vodi 1:0 u setovima.

2:2 – Marin Čilić igra veoma dobro na početku drugog seta. Hrvatski teniser imao je brejk loptu, ali je Rafa uspeo da je spasi i da dobije gem. Velika borba vodi se i u drugom setu.

1:2 – Najbolji igrač sveta ponovo je zapretio hrvatskom igraču. Nadal je došao do brejk lopte, ali je Čilić ponovo uspeo da je spasi, a onda i dobije gem.

1:1 – Rafa, takođe, ubedljivo kreće drugi set. Čilić nije osvojio niti jedan poen u uvodnom gemu Španca.

0:1 – Čilić je trećim asom krenuo drugi set. Nadal je osvojio drugi poen, ali su onda usledila tri zaredom za Čilića, koji tako dolazi do vođstva.

I set

Getty Images
6:3 – Kao i u prethodna tri-četiri gema, i u ovom smo videli veliku borbu. Nadal je dva puta ima set loptu, ali je šesti igrač sveta oba puta odigrao vrhunski. Ipak, treću je najbolji igrač sveta iskoristio i tako došao do vođstva od 1:0 u setovima.

5:3 – Mnogo je Čilić grešio u ovom gemu. Rafa nije igrao ništa posebno, ali je hrvatski teniser poklonio nekoliko poena Špancu, koji zasluženo dolazi do brejka prednosti.

4:3 – Hrvatski teniser dolazi do 11. vinera na meču. Sjajno je pogodio forhend paralelu za 15:15. Čilić igra dobro u ovom gemu, napada Nadala i rezultat je 30:30. Španac dolazi do gem lopte, ali potom pravi duplu servis grešku, 40:40. Nadal pravi novu grešku, a Čilić dolazi do brejk lopte, 40:A.

Snažnim servisom Španac je spasao brejk loptu, a onda dolazi do nove gem lopte, A:40. Rafa dolazi do gema, nakon što se po prvi put susreo sa brejk loptom.
Getty Images
3:3 – Jedan sjajan viner Nadala i velika greška Čilića dovode Rafu u dobru poziciju, 15:30. Hrvatski teniser spasao se dobrim servisom 30:30. Naredni poen dobija Marin, ali onda "Bik sa Maljorke" dolazi do izjednačenja, 40:40.

Sa dve velike greške Čilića, Nadal dolazi do prve brejk lopte, 40:A. Ponovo servisom Marin se izvlači iz teške pozicije, 40:40. Veliku borbu gledamo u ovom gemu, pošto je Čilić spasao i drugu brejk loptu. A potom treću i četvrtu... Neverovatni šta se dešava, Nadal nije iskoristio ni petu brejk loptu. Svaki put je Španac čist udarac izbacio u aut. Konačno Čilić dobija gem, posle velike borbe.

3:2 – Pogodio je Rafa nekoliko vinera u ovom gemu. Međutim dva puta je i izbacio lopticu u aut i Čilić je došao do 40:30. Dobrim servisom Španac dolazi do vođstva.

2:2 – Rafa je ponovo došao do lakog gema, a onda je zapretio na Marinov servis. Osvojio je dva poena, a potom mu je i Čilić poklonio poen za 40:40. Hrvatski igrač pogađa liniju i dolazi do prednosti, A:40. Usledio je as za izjedančenje.

1:1 – Istom merom uzvratio je i hrvatski teniser. Čilić dobro servira i lako dolazi do izjednačenja. Rafa takođe nije osvojio poen na servis šestog igrača na svetu.

1:0 – Prvi gem na meču dobija Rafael Nadal. Španac nije dozvolio Čiliću niti jedan poen u ovodnom gemu meča. Siguran start prvog igrača na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

306 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: