Nova vest
Tenis

Sreda, 24.01.2018.

15:30

Novače, a da probaš levom?

Nekoliko puta je tokom treninga u Melburnu Novak Đoković pokušavao da udarce odigra levom rukom, posebno kada se šalio na račun trenera Andrea Agasija.

Izvor: B92

Autor:B92

Novače, a da probaš levom?
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Nekako je u tome uspevao, u nekim navratima je bilo izuzetno atraktivno, zbog čega su se članovi tima zezali da bi mogao tako da počne da igra.

Ako pitate one koji ga kritikuju – teško i da bi to moglo da im bude simpatično.

Nema sumnje da najbolji srpski sportista prolazi kroz najteži period u karijeri i taj period sada traje već dobre dve godine. Počelo je od pražnjenja osvajanjem Rolan Garosa i kompletiranjem Grend slema, nastavilo se nekim teškim i neočekivanim porazima, da bi trenutno stanje dodatno otežala povreda lakta zbog koje je pauzirao šest meseci.

U jednom trenutku se nalazio na samom vrhu sveta, a već u drugom je postao "jedan od onih vukova iz priče" koji žele da se penju uz planinu, ali nikada neće uspeti.

"I dalje sam taj vuk. Nastaviću da pokušavam", rekao je posle ispadanja u četvrtom kolu Australijan opena od Hjeona Čunga, u tri tesna seta.

Strasti su se smirile, sada nam ti porazi u relativno ranim fazama turnira i nisu neka novost, pa postoji vreme i prostor da se malo osvrnemo ka prošlosti. Novakova karijera ima nekoliko slojeva – godine proboja, pa godine mučenja sa fizičkom spremom i servisom, period nestvarne dominacije i vreme jednako neobjašnjivih oscilacija.

Ovaj drugi period, tokom kojeg je nekoliko mečeva završio predajom, doneli su mu epitet "svilenog" i pratio ga je glas da često odustaje kada se fizički oseća loše. Sećamo se i te Australije u 2009. godini, čuvenih prozivki Endija Rodika, da bismo samo nepune dve godine kasnije, kada je osvojen Dejvis kup u Beogradu, svedočili početku jedne od najimpresivnijih pobedničkih serija u Open eri. Morate priznati, dosta brzo se mišljenje promenilo.

Ta 43 uzastopna trijumfa, mentalno poklapanje sa svim članovima tima, učinili su da postane fizički najnadmoćniji teniser u 20. veku, ako ne to, onda sigurno najfleksibilniji. Rezultati su se nizali, broj navijača se povećavao, ali se dvostrukom brzinom širila novinarska baza koja ga baš nije simpatisala. Pretežno smeštena na Ostrvu ili "preko bare" povremeno je "kljucala" sačinjeni oklop i jedva dočekala pukotine koje su se pojavile u drugoj polovini 2016. godine.

Kako to obično biva, ljudi su pokušavali da pronađu uzrok, a oni koji su ga idolizovali polako su prelazili na malo "mračniju" stranu – bez mnogo proverenih informacija saznali smo da ima privatne probleme, da nije u dobrim odnosima sa suprugom i porodicom, da "grli drveće", dok je retko ko od navijača prihvatio novi način ishrane.

Činjenica da je u jednom trenutku izbacio meso i postao vegan, zbog čega je očigledno izgubio na kilaži, postala je dobar argument u pričama o padu forme. Sada već čuveni Pepe Imas, inače "neprijatelj broj 1", bio je u blizini kod svakog rezultatskog razočaranja, ali smo se i mi novinari ponekad čudili odakle toliko poznatog "materijala" o Špancu.

Sećamo se i pomalo maničnog perioda kada je "glavni krivac" za neuspehe bio ametist koji je zamenio hilandarski krstić na njegovim grudima. Evo, krst je vraćen, ali forma još nije ustaljena. Znači, ni taj "razlog" nije baš zaživeo, ali ne treba brinuti – pojaviće ih se još mnogo.

Među poslednjima je svakako novi pokret kod servisa koji je, prema sopstvenom priznanju, morao da promeni kako bi smanjio pritisak na lakat. Komentara i dalje ima da bi mu prelazak na "pljesku" ili slaninu pomogli i u tom slučaju, kao i da bi se time smanjio rizik od umora i predaja.

Vidimo evo da su, na primer, Rafael Nadal, Grigor Dimitrov, Stan Vavrinka, Endi Mari i ostali koji su na "mesnom režimu ishrane", poprilično zdravi i u formi. Sumnje u poraz ne postoje.

Percepcija Novakovog ponašanja, uspeha i neuspeha, života na terenu i van njega, uvek će nekako biti višeslojna, pa i dalje možemo očekivati brojna tumačenja – sigurno će biti zanimljiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d