Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 15.01.2018.

20:00

Kakav je tandem Agasi-Šćepanek? Pokazaće lakat

Još nekoliko sati i Novak Đoković će posle šest meseci konačno opet igrati "pravi" tenis. Kako će to izgledati umnogome zavisi i od njegovih trenera.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Kakav je tandem Agasi-Šćepanek? Pokazaće lakat
Foto: Getty images

Đoković je pre nekoliko meseci dogovorio stalnu saradnju sa Andreom Agasijem, koji mu se pridružio na Rolan Garosu prošle godine, a stručni štab je proširio pre nekoliko nedelja sa Čehom Radekom Šćepanekom.

Da li ga je Šćepanek pojačao, tek ćemo da vidimo. Ono što je bilo ključno u sradnji ovog trija proteklih meseci je najveća Đokovićeva boljka u poslednje vreme, upravo ono što ga je odvojilo sa teren na čak šest meseci – lakat.

Đoković ima 30 godina, u maju će napuniti 31. Profesionalac je već 15, osvojio je 12 Grend slem turnira, između ostalog tri puta onaj najprestižniji – Vimbldon. Tako da nema tu šta da njegovi treneri rade na tehnici i čistim teniskim karakteristikama.

"Najviše smo radili na tehnici servisa. To je deo moje igre na koji sam morao da obratim posebnu pažnju zbog problema sa laktom. Radio sam na tome poslednjih nekoliko meseci sa Radekom i Andreom. Agasi dođe i provede celu sedmicu sa kompletnim timom. Otkako se Radek priključio ekipi, bio je više-manje tu sve vreme, trudili smo se da provedemo što je više kvalitetnog vremena na terenu", istakao je Đoković.

Međutim, povreda lakta mu je potpuno uticala na mehaniku servisa, jednog od ključnih faktora u Đokovićevoj igri. Sama promena načina servisa, prvog poteza u igri, vuče za sobom promene svega ostalog, pre svega psihe.

Bar je to naglasio Đoković kao ključnu stvar kada je u pitanju rad na "novom" servisu uoči početka sezone. Upravo tu na scenu stupaju Agasi i Šćepanek, oni su ti koji su zaduženi da pronađu idealnu mehaniku servisa kako on ne bi izgubio na ubojitosti, a istovremeno omogućio Srbiju samopouzdanje.

Agasi je svojevremeno imao sličnih problema. Početkom 1990-ih je zbog povrede zgloba takođe morao da menja tehniku servisa. Pa je tako on "specijalista" za Đokovićev problem.

"Pričali smo o tome. Pomenuo mi je sopstveno iskustvo. On i Radek su dosta razgovarali o tome pre nego što bi pričali sa mnom. Proveli su dosta vremena analizirajući moj servis. Ja, takođe. Pričali smo o tome. Ali njima je najvažnije da informacija stigne do mene dok sam na terenu, tako informacija bi i trebalo da funkcioniše. Navikao sam da idem napred i proveravam šta funkcioniše, a šta ne", dodaje Đoković.

Srbin naglašava da on nema "nov" način servisa, već da je jednostavno napravio neka prilagođavanja.

"Ne bih da zalazim u detalje, ali postoje tri, četiri stvari, promena rotacije, podizanje lakta, što je očigledno. Osećam da trošim manje energije i da sam efikasniji. Jedva čekam da isprobam svoj novi servis", zaključio je Đoković.

Problem je što nije imao konkretan test tog servisa. Kako ne bi rizkovao obnovu povrede prvo je preskočio egzibiciju u Abu Dabiju krajem 2017, a potom i jedini turnir koji je trebalo da mu predstavlja "predigru" za Australiju, Dohu.

Nastupio je samo na egzibiciji u Melburnu pre nekoliko dana, ali to nije bilo ni mesto ni vreme za analize i konkretnu razmenu informacija sa stručnim štabom.

Đoković se opet koncentrisao na treninge, nekoliko dana uoči AO njegov tim se kompletirao u Melburnu i krenuo punom parom da ga sprema za prvi meč i Amerikanca Donalda Janga.

Novak je tokom treninga nosio rukav na desnoj ruci, ali se nije štedeo čak ni prilikom servisa. Dan uoči prvog nastupa imao je odličan "sparing" je sa Felisijanom Lopesom.

Udarao je lopticu bez straha, odlično servirao i Lopes je mogao samo da mu čestita na nekoliko sjajnih vinera.

Trenutak istine zakazan je za utorak ujutru po našem vremenu. Đoković i Jang će igrati treći meč na Margaret Kort Areni, posle dva ženska duela. Program počinje u 11h po lokalnom vremenu, pa Srbin neće na teren pre 15. To je oko 5 po našem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d