Nova vest
Tenis

Subota, 13.01.2018.

15:00

Ozi open i povrede – moglo je i gore

Povrede su sastavni deo sporta pa tako ne postoje sportisti koji još u detinjstvu nisu doživeli neke minorne, a kasnije i nešto ozbiljnije povrede.

Izvor: PT

Autor: PT

Ozi open i povrede – moglo je i gore
Getty Images

U svetu sporta sve se radi kako bi se izbegle te nedaće, ali nažalost kad-tad telo popusti jer ljudi nisu mašine već su “od krvi i mesa“.

Dve nedelje pred početak Australijan opena bilo je mnogo pitanja ko će učestvovati na prvom Grend slemu sezone, a najviše se polemisalo oko tenisera i teniserki koji su pauzirali u prošloj godini.

Naravno tu se pre svega mislilo na Novaka Đokovića, Endija Marija, Keija Nišikorija, Miloša Raonića, Stena Vavrinku, Serenu Vilijams, Viktoriju Azarenku... ali i na Garbinje Mugurusu, Džoanu Kontu, Rafaela Nadala, koji nisu pauzirali ali su vukli povrede.

Svi oni bili su pod znakom pitanja jer nisu zalečili 100 odsto povrede... Svi osim Serene, koja je većinu prošle godine propustila zbog trudnoće i kasnije porođaja, kao i Azarenke koja je zbog privatnih problema van terena.

Ozi open samo što nije počeo i od svih ovih takmičara koji nisu bili sigurni u Australiji nećemo gledati Endija Marija, Keija Nišikorija, Serenu Vilijams i Viktoriju Azerenku.

Sa druge strane, učestvovaće Novak Đoković, Miloš Raonić, Sten Vavrinka i Rafael Nadal...

Kada pogledamo kako je moglo da bude, zaključak je da će Australija dosta trpeti u ženskoj konkurenciji jer nema Serene, dok je u muškoj moglo da bude i gore.

Endi Mari – kuk

Britanac je prošle godine startovao kao najbolji teniser sveta, međutim u roku od godinu dana život mu se okrenuo za 180 stepeni.

Mari ima velikih problema sa kukom i pokušao je da ga reši na prirodan način, ali kako nije uspeo da ga 100 odsto zaleči odlučio je da propusti Australijan open i Rolan Garos.

Nažalost neću igrati u Australiji ove sezone, pošto nisam u stanju da se takmičim. Hvala vam na svim čestitkama podrške i nadam se da ću se uskoro vratiti na teniske terene“, napisao je Mari u saopštenju.

Kao i kod Novaka, Mariju je poslednji turnir bio Vimbldon gde je u četvrtfinalu poražen od Amerikanca Sema Kverija.

Tada se mislilo da nije ništa ozbiljno i da će Britanac biti spreman već za poslednji Grend slem u sezoni. Ipak, Mari je pred početak US opena otkazao učešće i odlučio da pauzira do kraja godine.

Na početku 2018. odigrao je jedan egzibicioni meč u Abu Dabiju protiv Roberta Bautiste-Aguta i bilo je vidno da se loše kreće i da nije na 50 odsto svojih mogućnosti.

Endi se nadao da će se vratiti na turniru u Brizbejnu, ali je 48 sati pred početak turnira morao da otkaže. Samo nekoliko dana kasnije stigla je i potvrda da Mari neće biti spreman za Australiju.

Mari je tada rekao da će pokušati bez operacije da sanira povredu, ali jednostavno nije moglo bez toga. Nekada najbolji teniser sveta uspešno je operisan i očekuje se njegov povratak na travnatoj podlozi.

"Nisam još završio sa tenisom. Ponovo ću se takmičiti na najvišem nivou", rekao je Mari.

Iako nije naveo kada želi da se vrati, njegov plan je očigledno da bude spreman za Vimbldon.

"Plan je da se vratim za sezonu na travi, možda i pre toga, ali je sigurno da neću žuriti. Želim da znam da sam spreman kada se vratim na teren", zaključio je Škot.

Sada nam ostaje da mu poželimo brz oporavak i još brži povratak na teniske terene.

Serena Vilijams – “ne želim da budem samo učesnik“

Posle osvajanja 23. Grend slem titule prošle godine u Melburnu, Serena Vilijams saznala je da je trudna i zbog deteta koje nosi u sebi odlučila je da ne nastupa u 2017. godini.

San svake žene je da se ostvari kao majka, pa je tako Vilijams donela logičnu odluku, ali kada pogledamo iz onog sportskog ugla, ženski tenis je mnogo izgubio.

Serena je dugo godina bila “alfa i omega“ i po pitanju kvaliteta skoro uvek je bila ona, pa deset mesta praznih, pa neka druga teniserka.

Govorimo od tome kada je bila 100 odsto spremna i kada je motivacija kod nje bila najvišem nivou. Pojedini su ženski tenis pratili samo zbog njega jer je ona istinska šampionka i jedna od najboljih koji je igrala ovaj sport.

Odlaskom Serene ženski tenis nikako da dobije neku novu vladarku i činjenica je da se nalazi u krizi.

Od četiri Grend slema prošle sezone, imamo četiri različite pobednice... Prvo mesto više ništa ne znači da ste najbolja jer se na njemu devojke smenjuju kao na traci.

Upravo zbog tih stvari povratak Serene se željno iščekivao, ali moraćemo da na njega sačekamo još malo.

"Moj trener i celokupan tim su mi uvek govorili da idem na turnire samo kada sam sigurna da mogu da doguram do samog kraja. Mogu da se takmičim, ali ne želim da budem samo učesnik, želim znatno bolje od toga, zato mi je potrebno malo više vremena", istakla je Serena početkom ove godine.

Posle ove izjave došli smo do zaključka da ćemo na četvrtom uzastopnom Grend slemu videti novu šampionku, jer upravo Serena brani titulu.

"Sećanje na prošlogodišnji turnir ću uvek nositi sa sobom, a Olimpija i ja se radujemo povratku u Melburn. Cenim podršku i razumevanje navijača i svih ostalih na Australijan openu", dodala je Serena.

Kei Nišikori – ručni zglob

Japanac je među prvi objavio kako neće igrati na prvom Grend slemu u sezoni.

Samo što je krenula nova godina Nišikori je saopštio javnosti da zbog povrede ručnog zglova neće biti u mogućnosti da nastupa u Australiji.

28-godišnji teniser van terene nalazi se od avgusta zbog problema sa zglobom ruke i kako je rekao još nije spreman da igra pet setova.

Nišikori je prošle godine igrao osminu finala Ozi opena i posle Australije nazadovaće još više na ATP listi.

Prema njegovim rečima, oporavak ide u dobrom pravcu i mogli bismo da ga gledamo na terenu već od februara ili marta.

Nišikori, 24. igrač sveta, tri puta je igrao četvrtfinale na Australijan openu (2012, 2015, 2016), ali nikada nije uspeo da dođe do samog kraja.

Viktorija Azarenka – borba oko deteta

Beloruskinja vodi veliku borbu sa nekadašnjim mužem oko starateljstva nad njihovim sinom.

Zbog tog problema popularna Vika propustila je veliki deo prošle sezone, a zbog toga neće igrati ni na Australijan openu.

Kako je saopšteno, Azarenka "nije u mogućnosti da doputuje u Australiju", a direktor Australijan Opena Krejg Tili nada se da će Beloruskinja naredne godine učestvovati na svom omiljenom turniru.

Nekada prva teniserka sveta nije igrala od jula i Vimbldona pošto ne želi da napusti Kaliforniju, dok se ne reši slučaj starateljstva nad sinom Leom. Sud je odredio da dečak mora da ostane u Kaliforniji do donošenja odluke.

Vika je nekada bila jedna od heroina ovog sporta pošto se suprostavlja i pobeđivala Serenu Vilijams, kao i Mariju Šarapovu i druge teniserke.

Ozi open osvajala je 2012. i 2013. godine, igrala je finale Vimbldona istih godina, ali od 2014. nikako da ponovi slične rezultate.

Borila se sa povredama, potom se vratila na kratku u vrh, zatim je zatrudnela, rodila dete, vratila se igranju, a sada ima problema sa bivšim partnerom.

Vika je velika pobednica i nadamo se da će rešiti privatne probleme i vratit se tamo gde joj je mesto.

Kada je reč o ostalim izostancima, nećemo gledati srpskog igrača Filipa Krajinovića koji je odustao zbog povrede Ahilove tetive, a na turniru neće biti ni Belgijanca Stiva Darsisa.

Kod dama znatno je veći broj odustajanja, pa tako pored Serene i Vike, neće igrati Svetlana Kuznjecova, Time Baščinski, Ana Konjuh i Laura Zigmund.

Australijan open na programu je od 15. do 28. januara.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve