Nova vest
Tenis

Petak, 12.01.2018.

12:00

Rodžer Federer – sinonim za reč favorit

Osmog avgusta napuniće 37 godina, ali ga to ni najmanje ne sprečava da tenisku javnost oduševljava iznova i iznova.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Rodžer Federer – sinonim za reč favorit
Getty images

Da bi se pobrojali svi njegovi uspesi, dostignuća i rekordi – u karijeri dugoj tačno dve decenije – bio bi potreban jedan poseban, podugačak tekst.

Ipak, dovoljno je reći Rodžer Federer i značajan broj stanovnika naše planete znaće da vam kaže mnogo toga o 'Maestru iz Bazela'.

Iako je delovalo da je 'krštenica' učinila svoje, iz ove perspektive, deluje da je Švajcarac u svakom trenutku svoje karijere tačno znao šta treba da uradi, a to je bio slučaj i tokom situacije koja je za njega bila strana.

Posle polufinala Vimbldona i poraza od Miloša Raonića morao je da završi sezonu, podvrgne se operaciji i napravi najdužu pauzu od kada je 1998. godine stupio u svet 'belog sporta'. Mnogi su isticali kako je veliko šampionu došao kraj, kako, i da se u potpunosti oporavi, pre svega zbog godina, više neće biti onaj stari.

Međutim, posle tek druge sezone u ovom milenijumu u kojo nije osvojio barem jedan trofej, Feder se na teren vratio u svom stilu – na spektakularan način.

Rekorderu po broju Grend Slem trofeja umnogome je pomogao i unikatan stil igre, nešto što se opisuje poput šuta sa zadrškom Majkla Džordana, prodora Dijega Armanda Maradone ili tehnike Vanje Grbića – fascinacijom.

Rodžer je u međuvremenu promenio i način i dužinu treninga, pažljivo je birao turnire na kojima će nastupiti propustivši kompletnu sezonu na šljaci, dok se, kao i prethodnih nekoliko sezona trudi da što je više moguće skraćuje poene i sebi svojstvenim vinerima završava poene.

"To što on i dalje igra tenis verujem da je najfascinantnija stvar koju sam video u bilo kom sportu. Jeste Pit Sampras najbolji igrač svih vremena, ali je činjenica da je Rodžer na najvećim turnirima uvek tu. Ono što on radi je čist božji dar, ali se mora istaći i da je bio izuzetno pametan kada je u pitanju vođenje računa o sopstvenom zdravlju. O tome se ne govori previše, pre svega o načinu na koji trenira, ali on i dalje radi veoma vredno i predano, iako je i treninge redukovao i modifikovao još pre pet, šest sezona. On ne voli da priča o tome jer ne želi ni da ljudi pričaju o tome, dok ga mi svi gledamo i mislimo kako je sve što on radi lako, ali je to samo delimično tačno", smatra Patrik Mekinro, teniski analitičar američkog ESPN.

Upravo u pobrojanim faktorima leži i činjenica zašto se nije zaustavio na sedamnaest najvećih trofeja, već je prošle godine u spektakulranom finalu Australijan Opena savladao jednog od dvojice rivala Rafaela Nadala, posle borbe u pet setova (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3), i dodatno uvećao već impozantnu i neverovatnu brojku.

Bakovit povratak nastavio se na njegovom omiljenom turniru, stigavši do čak osmog trofeja na Vimblodnu čime je postao rekorder 'Old England Cluba', da bi sezonu završio sa 52 trijumfa i svega pet poraza, osvojivši sedam šampionskih pehara. Ali, da to i nije bio slučaj, kada je zdrav – Rodžera Federera prosto morate smatrati favoritom.

"Kažem vam, to je neverovatno – upalite televizor da gledate Hopman kup i vidite Rodžera. Zaista fascinantno kako uspeva i nastavlja da radi sve što radi. Izgleda mlađe nekoga ikada, dok se kreće predivno, kao što to čini oduvek, briljantno udarajući lopticu. Za mene, on je očigledan favorit. Imamo Rafu koji ima problema sa povredama, dok je iznad Novakovog imena veliki znak pitanja... Ostali momci još uvek nisu napravili proboj, Stan je povređen... S druge strane, ne verujem da Grigor, David, Aleksander i ostali mlađi igrači imaju ikakve šanse protiv Rodžera u polufinalima i finalima najvećih turnira", jasan je Patrik, mlađi brat legendarnog Džona.

Za razliku od Novaka i Rafe, Rodžer u potpunosti spreman čeka početak prvog Grend Slema sezone i rešen kreće u odbranu titule, potencijalne dvadesete jubilarne kada su u pitanju četiri najveća turnira.

Ali, istovremeno i pored svega navedenog, ne bi trebalo zaboraviti koliko godina ima, što uz kombinaciju paklenih melburnških vrućina i nadahnute protivnike može da predstavlja 'fatalnu' kombinaciju – nešto što takođe nije strano po mnogima najboljem igraču od kada je tenisa.

Federer ne bi trebalo da ima previše problema na samom startu gde ga čeka Aljaž Bedene iz Slovenije, a ni u drugom kolu – kada će se najverovatnije sastati sa boljim iz okršaja Jan-Lenarda Štrufa iz Nemačke i dobitnika specijalne pozivnice Južnokorejca Sonvo Kvona.

Prvi pravi test mogao bi da ima protiv Francuza Rišara Gaskea u trećoj rundi ili Miloša Raonića iz Kanade u narednoj, dok bi u borbi za samo završnicu rival mogao da mu bude ili Belgijanac David Gofan, Čeh Tomaš Berdih ili Huan Martin del Potro iz Argentine.

Naravno, kao i u svakom sportu, nije nemoguće da Švajcarac, ili neki drugi favorit, šokantno završi svoj nastup na prvom Slemu sezone, ali se svi ljubitelji tenisa barem potajno nadaju da bi u borbi za veliko finale, krajem januara, mogli da gledamo novi epski spektakl i 46. okršaj Rodžera Federera i Novaka Đokovića.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve