Nova vest
Tenis

Četvrtak, 11.01.2018.

18:54

Donald Jang – ko je prvi Novakov izazivač u Melburnu?

Novak Đoković će prvi takmičarski meč posle šestomesečne pauze imati na Australijan openu, a "vatreno" krštenje imaće protiv Amerikanca Donalda Janga.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Donald Jang – ko je prvi Novakov izazivač u Melburnu?
Foto: Screenshot

Jang ima 28 godina, visok je 183 centimetra, a na ATP turu je od 2004. godine. Trenutno je 63. igrač sveta, a jedna reč da odlikuje – oscilacije.

Tenis je počeo da igra sa tri godine, a tokom cele karijere trener mu je otac Donald stariji, koji sa suprugom Ilonom, takođe profesionalnim teniskim trenerom, ima teniski centar u predgrađu Atlante.

Omiljena podloga mu je beton, a udarac volej. Najviše voli da nastupa na US openu i ATP turniru u Vašingtonu. Sedam sezona je završavao među 100 najboljih igrača sveta, gde se prvi put našao 2007, a konstantan je od 2013.

Najbolji plasman u karijeri imao je pre pet godina kada je nakon AO 2012. stigao do 38. pozicije na ATP listi, ali je odmah nakon toga imao neslavni niz od 17 uzastopnih poraza, nije pobedio do avgusta.

Momak iz Čikaga nema nijednu titulu u profesionalnoj karijeri, a ukupan učinak u mečevima mu je 121 pobeda i 175 poraza.

Ovaj levoruki Amerikanac (dvoručni bekhend) je tokom karijere zaradio nešto manje od četiri miliona dolara na turnirima, a najveći uspesi na Grend slemovima su mu dva plasmana u četvrto kolo US Opena, 2011. i 2015.

Na Australijan openu je jednom uspeo da stigne do treće runde, 2014. Prošle godine samo na Rolan Garosu nije prošao prvo kolo, ali je na ostalim turnirima zaustavljan već u drugoj rundi.

Igrao je četvrtu rundu na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, dok je na ostalim stizao samo do glavnog žreba u Rimu, Rodžers kupu i Sinsijantiju.

Tokom 2017. je imao i problema sa povredom kolena, zbog koje je propustio turnire u Barseloni i Minhenu.

Iako nema zapažene rezultate u karijeri, uspeo je tri puta da priredi velika iznenađenja u duelima sa Top 10 igračima sveta. Tokom 2011. je pobedio Endija Marija (tada peti na ATP) u Indijan Velsu i Gaela Monfisa (9) u Bangkoku, dok je 2015. nadigrao Tomaša Berdiha (6) u Montrealu.

Tekuću 2018. počeo je prazom od Žoaa Souze u Ouklandu, posle preokreta sa 6:7, 6:4, 6:2. Amerikanac je bio nemoćan kada je Portugalac ubacivao prvi servis, a mučio se i sa njegovim riternom, pa je Souza imao čak 14 brejk prilika. Parirao mu je samo forhendima koje je slao u sve delove terena.

Đoković i Jang su do sada imali dva međusobna duela, oba je dobio srpski teniser. Prvi su imali daleke 2006. na US Openu, kada je Novak slavio posle preokreta sa 4:6, 6:3, 6:0 i 6:1.

Drugi put su se sreli upravo prošle godine u Istbornu, a Đoković je uprkos slaboj formi slavio 6:2, 7:6 (9) u četvrtfinalu turnira.

Treći okršaj ih očekuje u noći između nedelje i ponedeljka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve