Nova vest
Tenis

Četvrtak, 11.01.2018.

12:00

Put kroz Melburn – žreb nije presudan, pita se Novak

Imajući u vidu sve okolnosti, može se reći da je Novak Đoković dobio povoljan žreb na prvom Grend Slemu sezone.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Put kroz Melburn – žreb nije presudan, pita se Novak
Getty images

Novak, koji se posle šestomesečne pauze vraća tenisu, postavljen je za četrnaestog nosioca na Australijan Openu, turniru koji je do sada šest puta osvajao.

Ipak, iako je dva najveća rivala – Rafaela Nadala i Rodžera Federera – izbegao već u četvrtoj rundi, daleko od toga da ga čega lak posao na putu, pre svega, do druge nedelje takmičenja u Melburnu.

U pobedi nad Dominikom Timom na egizibiciji u Kujongu (6:1, 6:4) videli smo 'starog' Đokovića, koji dominira i vodi glavnu reč tokom većeg dela meča, ali ostaje da se vidi kako će Srbin izgledati na paklenoj australijskoj vrućini u maratonskim mečevima na tri dobijena seta.

Prva prepreka dvanaestostrukom GS šampionu biće iskusni Amerikanac Donald Jang, s kojim se do sada dva puta sastajao u karijeri i oba puta slavio – najpre 2006. godine na US Openu (4:6, 6:3, 6:0, 6:1), a potom i prošle sezone u četvrtini finala Istborna (6:2, 7:6).

Već u drugoj rundi čeka ga uvek neugodni Gael Monfis, ali, koliko god harizmatični i lucidni Francuz ume da bude opasan, ne treba zaboraviti prostu činjenicu da je naš igrač slavio u svih četrnaest dosadašnjih međusobnih duela, uključujući i meč za titulu u spomenutom Istbornu prošle godine.

Ukoliko sve bude išlo po planu, rival u borbi za četvrto kolo biće mu takođe iskusni Španac Albert Ramos-Vinjolas, s kojim isto ima pozitivan skor, odnosno četiri trijumfa iz isto toliko duela.

Put ka završnici turnira tražiće i mlađani Nemac Aleksander Zverev, koji svoju avanturu započinje duelom sa Italijanom Tomasom Fabijanom, posle čega će morati da savlada ili Mihaila Kukuškina iz Kazahstana ili Nemca Petera Gojvčika, odnosno brata Mišu.

Istovremeno, Tim koji predvodi gornju polovinu Novakove četvrtine žreba na putu ima Gvida Pelju iz Argentine, Francuza Adrijana Manarina, ali i Španca Roberta Bautistu-Aguta i Stana Vavrinku iz Švajcarske, a tu je i naš Filip Krajinović koji će, ako bude spreman,na startu igrati sa Manarinom.

Sve u svemu, da bi stigao do polufinala i novog potencijalno epskog meča sa Federerom Đoković mora da bude na nekadašnjem nivou, pre svega ne bi li eliminisao Zvereva i Tima, ali i da postepeno diže nivo igre ukoliko želi da se nađe u prilici da se bori za sedmi trofej na Ozi Openu.

Drugu stranu ove polovine žreba predvode upravo Federer, odnosno sedmi reket sveta Belgijanac David Gofan.

Gofan učešće započinje duelom sa kvalifikantom, pa bi, u slučaju da ne bude iznenađenja, trebalo da igra sa francuskim veteranom Žilijenom Benetoom ili Japancem Tarom Danijelom. U toj četvrtini nalazi se i Čeh Tomaš Berdih, kao i Huan Martin del Potro iz Argentine.

Što se Rodžera tiče, njega na otvaranju čeka Slovenac Aljaž Bedene, a zatim bolji iz okrašaja Jan-Lenarda Štrufa iz Nemačke i dobitnika specijalne pozivnice južnokorejca Sonvo Kvona.

Prvi pravi test 'Maestro iz Bazela' mogao bi da ima protiv Francuza Rišara Gaskea u trećoj rundi ili Miloša Raonića iz Kanade u narednoj.

Žreb je hteo tako da na drugoj strani 'kostura' budu treći igrač planete Bugarin Grigor Dimitrov i Amerikanac Džek Sok u jednoj četvrtini, odnosno najbolji igrač sveta Rafael Nadal i Marin Čilić iz Hrvatske u drugoj.

'Bik sa Maljorke' kreće od veterana iz Dominikanse Republike Viktora Estrelje Burgosa, dok će u drugom kolu na megdan ići ili Nikolasu Hariju iz Čilea ili Argentincu Leonardu Majeru.

U Rafinom delu nalaze se i Damir Džumhur iz Bosne i Hercegovine, s kojim je duel moguć u trećoj rundi, ali i naš Dušan Lajović koji nije imao sreće, pošto će igrati protiv Argentinca Dijega Švarcmana, 24. nosioca koji iza sebe ima sezonu karijere.

Nadal ne bi trebalo da ima većih problema na putu ka samoj završnici, dok bi u borbi za polufinale mogao da se sastane sa 16. favoritom Amerikancem Džonom Iznerom.

Konačno, Griša na početku ima na papiru najlakši posao jer ga čekaju dueli sa kvalifikantima u prva dva susreta, a onda uspešniji iz okršaja Kipranina Markosa Bagdatisa i takođe kvalifikanta, ali bi zato u nadmetanju za četvrtinu finala mogao da se sastane sa Nikom Kirjosom.

Kontroverzni Australijanac postavljen je za 17. nosioca, koji bi posle meča sa Rožerijom Dutra Silvom iz Brazila mogao da igra protiv Viktora Troickog, naravno ako Srbin bude bolji od još jednog domaćeg igrača sa specijalnom pozivnicom Aleksom Boltom.

Međutim, Srbija bi u glavnom žrebu muškog singla mogla da ima još jednog predstavnika, pošto bi jedan od kvalifikanata mogao da bude Peđa Krstin, ali bi najpre morao da savlada Kventina Halisa iz Belgije, a onda i boljeg iz meča Bjerna Franađela iz SAD i Mađara Šombora Pirosa.

Nema sumnje da nas očekuje izuzetno zanimljiv turnir, na kom sigurno neće izostati iznenađenje i rađanje nekih novih junaka, dok se ceo teniski svet nada novim epskim duelima trojice od četvorice članova 'Velike četvorke' – stavljajući fokus na našeg najboljeg tenisera.

U nekom prošlom vremenu, ali ne isključivo onom kada je Srbin samouvereno dominirao, ovakav ishod žreba značio bi da Đoković gotovo sigurno dolazi do polufinala, ali, kao što smo i rekli, trenutna situacija svakako budi dozu zebnje i sumnje...

Ostaje nam da se nadamo da će našeg šampiona zdravlje poslužiti i da će isključivo od njegovog teniskog umeća zavisiti konačni plasman. A, kada je tako, onda dileme gotovo da nema.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

2 h

U fokusu

Vidi sve