Nova vest
Tenis

Sreda, 10.01.2018.

15:00

Novak poslao jasnu poruku, ali još postoji ono "ali"

Deseti januar jeste veliki dan za tenis – Novak Đoković vratio se posle šest meseci pauze zbog povrede.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Novak poslao jasnu poruku, ali još postoji ono
Photo by Michael Dodge/Getty Images

I to na kakav način – deklasirao je Dominika Tima rezultatom 6:1, 6:4 u egzibicionom meču na Kujong klasiku.

Đoković trebalo da se vrati u Abu Dabiju početkom godine, odustao je od tog turnira, kao i onog u Dohi jer je nakon ozbiljnijih treninga ponovo dobio upalu lakta.

"Hteo sam da se vratim u prvoj nedelji sezone, ali nije bilo suđeno", istakao je.

Pojavila se sumnja da neće biti spreman za prvi Grend slem i, iako je iz Melburna slao "pozitivne signale" treninzima i video snimcima, ona je "podgrejana" kada je sparing sa Stanom Vavrinkom, predviđen za snimanje, zatvorio za kamere nekoliko minuta pre njegovog početka.

Ipak, dan kasnije je normalno trenirao na 'Rod Lejver areni', a onda je došlo vreme i za prvi okršaj u 2018. godini.

Prethodno je Rafael Nadal izgubio od Rišara Gaskea na istom turniru, David Gofan od Pabla Karenja Buste, Marin Čilić od Metjua Ebdena, što je bila potvrda da Kujong klasik nije klasičan egzibicioni turnir, već prava i ozbiljna provera pred Australijan open.

"Osvajač 12 Grend slem turnira, iz Srbije – Novak Đoković", začulo se na razglasu negde oko tri sata iza ponoći po našem vremenu i sve je bilo spremno za ono što smo mesecima čekali.

Peti na svetu, set od 20 minuta i "glava"

Već u prvom gemu na servis rivala poslao je nekoliko dubokih loptica i stigao do brejka, a kada je Tim na 30:40 pogodio mrežu, komentatori su zvanično dočekali nekada prvog igrača na ATP listi.

"Novače Đokoviću, dobrodošao nazad", rekli su u mikrofon, ali je teško ko mogao da zamisli da će manje od 20 minuta kasnije pored njegovog imena stajati 1-0 u setovima.

Furiozno je igrao od prvog do poslednjeg poena u tom delu igre – bio je veoma raspoložen, ritern je funkcionisao, držao je izuzetnu dubinu kod udaraca i napravio je samo tri neiznuđene greške.

U tom slučaju ni peti teniser sveta, koji je nedavno kazao da je Novakov tenis od pre godinu i po ili dve najbolji koji je iko ikada igrao, nije imao ni promil šansi, pa je pretrpeo tri brejka

"Lepo je vratiti se na teniski teren i Australiju. Ovo nije bio lak period za mene, pošto je povreda najveći protvnik za svakog sportistu", rekao je Srbin posle meča.

Drugi set bio je mnogo izjednačeniji od prvog, delom i zbog toga što je Austrijanac podigao nivo igre, a ključni trenuci dešavali su se kod rezultata 1:1 i 4:4. Momak iz Viner Nojštata je snažno pritiskao, izborio se za nekoliko brejk lopti, ali je kod svake Đoković pronalazio dobre servise.

Često se dešava da, nakon nekog perioda neigranja, igrači ne budu na "maksimumu" u kriznim trenucima, ali je Novak potvrdio da nije izgubio na mentalnoj oštrini, već je pod pritiskom protivnika koncentraciju usmeravao na svaki sledeći udarac – "glava" je oduvek bila njegov najjači adut.

Vrlo brzo je neutralisao svaku pretnju koja je dolazila, a onda u sledećem gemu oduzeo servis Timu i poslao jasnu poruku protivnicima – "vratio sam se!".

"Sjajno sam startovao, nisam mogao da dočekam da odigram meč. Nedostajalo mi je sve – osećaj da imam nekoga prekoputa mreže, interakcija sa sudijama, linijskim sudijama…", ushićeno je govorio o povratku, ne želeći mnogo da komentariše trenutni plasman ATP listi (14. mesto).

Servis i forhend

Najbolji srpski sportista je u kompleksu udaljenom nekih pola sata od Melburn parka nastupio sa posebnim, zaštitnim "rukavom" na desnoj ruci, koji će mu izgleda biti standardni deo opreme dokle god je lakat "rovit". Tokom nedelje je na povređenom mestu držao bandažu i kinezi trake, ali se odlučio za takozvani "sleeve", zaštitni znak Nika Kirjosa, na čiji se račun našalio.

"Ovo je prvi meč u karijeri koji igram sa 'rukavom', vidim da ubrzava servis. Kradem tajne od Kirjosa i trudim se da serviram što bolje".

I upravo je početni udarac jedan od dva najvažnija pokazatelja da je povreda lakta prošlost jer taj deo ruke trpi veliki pritisak kod izvođenja servisa. Uz pomalo skraćenu "petlju", redovno je dostizao uobičajenu brzinu od 180-190 kilometara na čas, duel je završio sa dvocifrenim brojem asova, a već smo spomenuli da je mnoge od njih pogađao u najvažnijim trenucima.

Drugi segment je forhend, udarac kojim se kreira većina poena, o čemu je Novak pričao na prošlogodišnjem Vimbldonu, kada je saopštio razlog predaje četvrtfinala sa Tomašom Berdihom.

"Servis je bio udarac kod kojeg sam najviše osećao bol. Danas i juče je počelo da me boli prilikom forhenda, pa sam pred kraj prvog seta osećao kod svakog udarca. Sa polovičnom servom sam mogao da igram i možda završim meč, ali sa polovičnim forhendom bila je nemoguća misija", priznao je tada.

Sada problema nije bilo – zamah je bio potpun, ni u jednom trenutku nije grimasom pokazao da oseća bol i u nekoliko navrata je veoma precizno i atraktivno završavao poene forhendom, posebno po paraleli.

"Bilo je potrebno neko vreme da lakat zaceli, sada ga dovodim u stanje da mogu da izdržim mečeve".

Još je pomalo "zarđao"

Tačno 191 dan ga nije bilo na ATP turu, podsetio ga je novinar između dva seta duela sa Timom, da bi samo pet sati kasnije izašao pred 7.000 ljudi na 'Margaret Kort areni' i učestvovao u zanimljivom formatu "Taj brejk tensa".

Đoković je već na startu izgubio od sada već penzionera Lejtona Hjuita, koji je slavio rezultatom 10:6.

Bilo je očigledno da je Novak ispao iz ritma posle odličnih sat vremena u Kujongu, neke loptice završavale su daleko iza osnovne linije, ali je to sasvim normalno u situaciji u kojoj se nalazi – nije igrao šest meseci i, kako to vole teniseri da kažu, pomalo je "zarđao".

"Ne želim da budem previše samouveren, ali sam veoma srećan kako je sve prošlo danas. Ne mogu da kažem da sam 100% spreman, reći ću to na početku turnira, kada stvarno budem osećao da sam 100% spreman".

Ono što je mnogo važnije pitanje u ovom trenutku jeste koliko povređeni lakat može da trpi u kontinuitetu kada stignu konstantni napori i takmičarski mečevi.

Svakako da ne treba očekivati Đokovića na vrhuncu forme već u Melburnu, a za razliku od teksta koji sam pisao pre nekoliko dana, sada je slika mnogo jasnija, pa bismo, ukoliko sve bude išlo kako treba, pravog Novaka mogli da gledamo u Americi – na Mastersima u Majamiju i Indijan Velsu.

Do tada bi trebalo da se ide polako i oprezno, kao i da prvi Grend slem bude zvaničan test o mogućnostima u 2018. godini – svaki veći uspeh od toga bi samo bio bonus.

"Igrao sam bez bola i presrećan sam zbog toga. Sada mi ostaje još nekoliko dana pre početka Australijan opena, uložiću mnogo sati rada da bih što bolje dočekao ponedeljak", zaključio je Đoković.

Jedini za nas važniji dan od ovog danas biće kada bude počinjao učešće na Ozi openu – nema sumnje da ćemo i tada imati razloga za radovanje.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve